torstai 29. marraskuuta 2007

Karvanapa

Ostin jätskikoneen internet-huutokaupasta. Ihana ihminen lähetti kaksi ylimääräistä jäädytysosaa. :-) Se on samanlainen kuin vanhempieni jäätelökone, jonka jäädytysosa halkesi... Joten voin antaa yhden niistä vanhemmilleni :-)

Luinpa sitten jäätelö-kirjoitukseni miehelleni, joka mietiskeli mitä jäätelökoneella voi tehdä. (Vastaus: jäätelöä - IHAN MISTÄ TAHANSA.) Ja sieltä löytyi linkki, joka ei toiminut, "Fuzzy Navel" drinkkiin.

"Fuzzy Navel" on saanut nimensä persikan pinnasta (mikä on "nukkainen" suomeksi, mutta "nukkanapa" ei kuulosta puoleksikaan yhtä kivalta kuin "karvanapa" ;-)) ja appelsiinin navasta.

Juoma on salakavalaa, ja saattaa toimittaa juojan tuntemaan olonsa "fuzzy" (sekavaksi) navantuijottajaksi ja jos tarpeeksi juo, karvanavaksi.

Perusresepti on:
1 osa appelsiinimehua ja
1 osa persikkasnapsia
- sekoitetaan, kaadetaan jäille korkeaan lasiin, koristellaan appelsiininsiipaleella.
(Jotkut käyttävät 2 appelsiinia ja 1 persikkaa... ihan maun mukaan.)

"Lävistetty karvanapa" on
1 osa vodkaa
1 osa persikkasnapsia
3 osaa appelsiinimehua

"Italialainen karvanapa" on
1 osa grenadiinia
2 osaa persikkasnapsia
4 osaa appelsiinimehua (veriappelsiinimehua mielellään)
täytä lasi vichyvedellä

Tosi karvainen napa:
2 osaa persikkasnapsia
3 osaa persikkabrandyä
1 1/2 osaa triple sec likööriä (tai muuta appelsiinilikööriä)

Vähäkarvainen napa:
1 osa persikkasnapsia
1 osa appelsiinimehua
1 osa sitruunasoodaa

Joka tapauksessa... karvanapajäätelöstä tässä oli kyse. Linkki oli siis särkynyt, ja lähdin metsästämään karvanapajäätelön ohjetta. En löytänyt. Mutta löysin muuta...

Karvanapakakku:

Sekoita 5 dl jauhoja, 2 1/2 tl leivinjauhetta, 1 tl suolaa, 2 tl vaniljaa ja 4 dl sokeria.
Sekoita toisessa kulhossa 4 munaa, 200 g sulatettua voita tai margariinia, 2 dl persikkasnapsia, 1,5 dl appelsiinimehua ja 1/2 tl appelsiiniesanssia.
Sekoita kuivat ja märät aineet kunnolla.
Kaada voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (sokerikakkuvuoka, reikä keskellä)
paista 180 asteessa n. 45-50 minuuttia (Eli kunnes kakku on kypsä)

Kun kakku on valmis, ota se uunista.
Sekoita 3/4 dl persikkasnapsia, 2 tl appelsiinimehua ja 2 1/2 dl tomusokeria. Pistele kakkuun reikiä ja kaada sokeriliemi kakun päälle kakkuvuokaan.

Anna kakun jäähtyä ja imeytyä kakkuvuoassa n. 2 tuntia. Kumoa ja tarjoile.

----------------

Keikaus-karvanapa

vuokaan:
1 1/4 dl fariinisokeria
400 g purkki säilöttyjä persikoita
Hillottua appelsiininkuorta

kakku:
3,5 dl jauhoja
1 3/4 dl sokeria
1 3/4 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
1 rkl appelsiininkuorta
4 munaa
1 dl creme fraichea
150 g voita tai margariinia
2 dl appelsiinimehua
1 dl persikkasnapsia

Kostutus
2 rkl sulatettua voita
2 rkl persikkasnapsia
vähän kanelia

Seuraksi:
2 dl vispikermaa
1 rkl tomusokeria
2 rkl persikkasnapsia

-------------

Esilämmitä uuni 180 asteeseen.

Voitele tasapohjainen vuoka ja ripottele fariinisokeri vuoan pohjalle. Asettele persikka ja appelsiininkuoret koristeellisesti haluamallasi tavalla pohjalle.

Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, suola ja appelsiininkuori.
Sekoita munat, creme fraiche, sulatettu voi, appelsiinimehu ja persikkasnapsi.
Yhdistä ainekset ja sekoita taikinaksi.
Kaada varovasti vuokaan sotkematta hedelmäasetelmaasi ja paista noin 3/4-1 tunti.
! Kakku saattaa tummua liikaa paistamisen aikana, joten olisi hyvä jos laittaisit alumiinifolion suojaamaan kakun pintaa palamiselta puolen tunnin jälkeen. !
Kumoa kakku ja anna jäähtyä.

Sekoita voi, snapsi ja kaneli. Pistele varovasti reikiä kakkuun hedelmien väliin ja lusikoi kostuke kakun päälle.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla ja persikkasnapsilla. Jos haluat, voit sekoittaa vaahtoon kalvottomia appelsiininpaloja.

Kakku on parhaimmillaan hiukan lämpimänä kylmän kerman kanssa, mutta hyvää kylmänä ja ilman kermaakin.

---------------------

Karvanapajuustokakku
PAISTETTU, EI HYYDYTETTY!

piirakkakuori:
11 grahamkeksiä murskattuna
5 rkl sulatettua voita
1/2-1 dl sokeria, halun mukaan (Minä en halua juustokakkukuoreen sokeria. Kekseissä on tarpeeksi.)

Täyte:
680 g tuorejuustoa (joo... niin ohjeessa sanotaan. Tuntuu ihan hirvittävältä määrältä, mutta tässä Niklaksen "Vaniljajuustokakussa" käytetään melkein kilo juustoa... )
1 3/4 dl sokeria
1/2 dl creme fraichea
5 tl maissitärkkelystä
3 munaa
1 munankeltuainen
1 dl appelsiinimehutiivistettä
1/2 dl persikkasnapsia
2 tl sitruunamehua
1 1/4 tl vaniljaesanssia

Kiille:
1 1/2 dl appelsiinimarmeladia
3 rkl persikkasnapsia
1 1/2 rkl maissitärkkelystä
1 1/2 rkl appelsiinimehutiivistettä
2 tl sitruunamehua

NÄIN TEHDÄÄN:

Esilämmitä uuni 180 asteeseen.

kuori:
sekoita keksinmurut, (sokeri) ja sulatettu voi ja painele vuoan pohjalle. Käytä irtopohjavuokaa.
Paista noin 10 minuuttia. Jäähdytä.

täyte:
Vatkaa juusto, creme fraiche, sokeri ja maissitärkkelys sileäksi massaksi.
Vatkaa joukkoon munat ja munankeltuaiset yksi kerrallaan.
Sekoita joukkoon appelsiinimehu, snapsi, sitruunamehu ja vanilja.
Kaada piirakkakuoren päälle ja paista 15 minuuttia.
Laske lämpötilaa 100 asteeseen ja paista vielä noin 1 - 1 1/2 tuntia, kunnes täyte on hyytynyt.
Ota piirakka uunista ja irrota juustotäyte vuoasta juoksuttamalla veistä vuoan reunan ja täyttee välistä.
Anna jäähtyä yön yli.

Kiille:
Sekoita kaikki ainekset pienessä kattilassa ja keitä kunnes sekoitus paksunee ja alkaa kuplia. Keitä vielä vähän aikaa, jotta saat pois enemmän vettä sekoituksesta.
Kaada juustokakun päälle varovasti.
Jäähdytä.

Säilytä juustokakku jääkaapissa kunnes on aika tarjoilla se.

------------------------

Karvanapapiirakka

Piirakkapohja
3 dl jauhoja
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 tl sitruunankuorta tai 1 tl vaniljasokeria
1 keltuainen
1 rkl vettä

2 1/2 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
2 dl appelsiinimehua
2 rkl persikkasnapsia
4 säilykepersikan puolikasta (tai kaksi isoa persikkaa, kaltattuna ja siivutettuna)

kermavaahtoa

--------------------

piirakkapohja:

Sekoita jauhoista ja margariinista ryynimäinen seos. Lisää sokeri ja mausteet.
Lisää vesi keltuaisen sekaan ja kaada seos taikinaan.
Kaulitse taikinasta ohut piirakkavuokaa hieman isompi levy ja nosta se vuokaan kaulimen avulla.
Painele taikinaan haarukalla reikiä ja paista sitten 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Anna pohjan jäähtyä.

Persikkatäyte:
Sekoita sokeri ja maissitärkkelys kattilassa. Lisää appelsiinimehu ja keitä koko ajan sekoittaen kunnes sakeutuu.
Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon snapsi.

Paloittele persikat ja laita piirakkapohjalle. Kaada appelsiinikiisseli persikoiden päälle. Jäähdytä.
Pursota kermavaahtorengas piirakan päälle juuri ennen tarjoilua.

------------------------

Nanan karvanapakakku

Isoäitejä kutsutaan joskus nimellä "nana". Kakussa ei ole alkoholia, ja varmaankin siksi on nimetty "mummin karvanavaksi".

TARVITSET:
680 g purkki persikkaa
200 g margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
(1/2 tl appelsiiniaromia)
3 dl vehnäjauhoja
1 appelsiinin raastettu kuori
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria

Kostutukseen:
1 dl sokeria
2 appelsiinin mehu (tai 1 1/2 dl Pirkka-appelsiinitäysmehua)
   
Koristeeksi:
1 dl sokeria
5 dl maitoa
1 tl vaniljaa
hippusellinen suolaa
5 rkl maissitärkkelystä

2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
appelsiininkuorisuikaleita

NÄIN TEET:
Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele vuoka. (Ihan minkälainen vuoka tahansa kelpaa. Jos teet kakun täytekakkuvuoassa, voit täyttää sen appelsiinimarmeladilla.)

Valuta ja soseuta persikat.
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää persikkasose.
Sekoita kuivat aineet ja appelsiinin raastettu kuori keskenään.
Lisää jauhoseos taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia.

Keitä appelsiinimehua ja sokeria kunnes sokeri sulaa.
Pistele kakkuun muutama reikä ja kaada sokeriliemi kakun päälle vuokaan. Anna maustua seuraavaan päivään.

Kumoa tarjoiluvadille.

Tee vaniljavanukas: sekoita sokeri, maito, vanilja, suola ja maizena kattilassa ja sekoita. Keitä kunnes seos saostuu. Jäähdytä.
Vatkaa kerma.
Vatkaa tuorejuusto notkeaksi.
Sekoita vanukas, juusto ja kerma varovasti.
Kuorruta kakku tällä seoksella ja koristele appelsiininkuorella.

-----------------------------------

Flambeeratut karvanapakrepit

Paista lettuja oman suosikkiohjeesi mukaan. Jos nyt haluat, käytä "Crêpes Suzettes" ohjetta.

Iso purkki persikoita tai 3 persikkaa kaltattuna.
1 dl persikkasnapsia
2 rkl sokeria
1 appelsiinin raastettu kuori

Leikkaa persikat 1/8 suikaleiksi. Laita persikat imeytymään snapsi-sokeri-appelsiininkuori-marinadiin.

Liekitys:
12 kreppiä (lettua)
2 rkl voita
6 rkl appelsiinilikööriä (cointreau, grand marnier)

tarjoiluun
muskottipähkinää
vaniljajäätelöä

Sulata voi paistinpannulla. Lämmitä letut voissa yksi kerrallaan. Käännä letut tarjoiluastiaan kolmioiksi; käännä puoliksi ja taas puoliksi.
Lämmitä persikat voissa ja lisää appelsiinilikööri. Sytytä alkoholi varovasti.
Lusikoi persikat letuille kun liekki on sammunut. Ripottele muskottipähkinää lettujen päälle ja tarjoile jäätelön kanssa.

-----------------------------------------

Crêpes Suzettes (Appelsiiniohukaiset)


2 dl kermaa
1 dl maitoa
2 munaa
1 rkl öljyä
0,25 tl suolaa
2 rkl raastettua appelsiininkuorta
n. 1,5 dl vehnäjauhoja

Kastike
8 sokeripalaa
2 appelsiinia
50 g voita

Liekitys:
n. 5 cl sitruslikööriä (esim. Cointreau)
n. 5 cl konjakkia

Pinnalle:
2 rkl mantelirouhetta

Valmista ensin ohukaistaikina vatkaamalla kerma, maito ja munat öljyn kanssa sekaisin. Lisää suola
ja hyvin pestystä appelsiinista raastettu keltainen kuoriosa. Lisää jauhoja sen verran, että saat ohuen lettutaikinan. Paista isolla pannulla 8 kpl ohuita lettuja.

Valmista kastike.
Hiero sokeripaloja hyvin pestyjen appelsiinien kuoriin ja laita sokeripalat paistinpannulle. Purista appelsiineista mehu ja kaada se pannulle sokeripalojen päälle. Laita sekaan puolet voista ja sekoita, kunnes sokerit ovat sulaneet ja kastike alkaa kiehua. Lisää loput voista ja sekoita tasaiseksi.
Laita yksi ohukainen kerrallaan tähän kastikkeeseen ja taittele kahden lastan avulla nelinkerroin.
Laita kaikki taitellut ohukaiset takaisin kastikkeen loppuun pannulle ja kaada päälle alkoholit. Sytytä palamaan.
Älä missään nimessä liekitä käynnissä olevan liesituulettimen alla!
Tuo vielä liekehtivä pannu pöytään.
Ripottele ohukaisille liekkien sammuttua mantelirouhe ja tarjoa heti.

--------------------

Karvanapapirtelö

4 palloa hyvää vaniljajäätelöä
2 1/2 dl persikanpaloja
2 1/2 dl kylmää appelsiinimehua

Pistetään tehosekoittimessa sekaisin, kaadetaan kahteen lasiin ja juodaan :-)

---------------------------------

Niinpä... siis mitä on karvanapajätski? Kehittele ihan vapaasti oma sekoitus...

Karvanapajäätelö I

Appelsiinijäätelö:

2 suurta appelsiinia
5 dl kermaista maitoa
1 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
4 suurta munankeltuaista.

Raasta appelsiineista varovasti kuori ja sitten purista niistä mehu.
Kiehauta maito, puolet sokerista, hyppysellinen suolaa ja 1 rkl appelsiininkuorta. Anna jäähtyä.
Vatkaa keltuaiset ja loput sokerista vaahdoksi.
Lisää maitoseos nauhana munavaahtoon koko ajan vatkaten.
Siirrä jäätelöseos kattilaan ja keitä varovasti koko ajan sekoittaen kunnes seos sakeutuu. Älä anna seoksen kiehua!
(Käytä sokerilämpömittaria ja keitä kunnes seos saavuttaa 80 asteen lämpötilan. Jos sinulla ei ole sokerilämpömittaria, käytä puulusikkaa seoksen sekoittamiseen. Kun nostat lusikan seoksesta ja vedät sormella viivan lusikan selkään, viivan pitäisi pysyä lusikalla.)
Ota levyltä, siivilöi ja jäähdytä koko ajan sekoittaen.
Sekoita joukkoon 1 rkl appelsiininkuorta ja 1 dl appelsiinimehua. Jäähdytä seos hyvin jääkaapissa ja jäädytä sitten jäätelöksi. (Käy helpoiten koneessa, mutta kaikilla ei ole jäätelökonetta - joten palaa siis alkuperäiseen jäätelötarinaan...)

Persikkasorbetti

ota purkillinen persikanpuolikkaita ja soseuta se. Jäädytä sose sorbetiksi.

Karvanapa:

Ota 1 dl appelsiinimarmeladia ja mausta se persikkasnapsilla.
Anna appelsiinijäätelön ja persikkasorbetin pehmetä hetki ja sekoita ne notkeaksi.
Laita kaikki ainekset kulhoon ja kääntele pari kertaa jotta seos marmoroituu. Jäädytä uudelleen.

Karvanapajäätelö II

Appelsiinisorbetti:

2 1/2 dl vettä
100 g sokeria
2 1/2 dl appelsiinimehua
1/2 tl sitruunanmehua

Tee sokeriliemi:
Laita sokeri ja vesi kattilaan, sekoita kunnes sokeri on sulanut ja anna kiehua 2 minuuttia.
Jäähdytä sokeriliemi.
Sekoita mehut sokeriliemeen ja jäädytä sorbetiksi.

Ota vaniljajäätelöä ja appelsiinisorbettia ja anna niiden pehmetä hetki, ja sekoita ne sitten notkeaksi.
Ota pari persikanpuolikasta ja kuutioi ne. Mausta persikkasnapsilla.
Kääntele aineet sekaisin kevyesti.

Karvanapajäätelö III

Ota Valion tiikerijäätelöä ja tarjoile persikkasnapsilla maustetun persikkasoseen kanssa.

P.S. Jätskikone ei toimi... Nettihuutokaupan vaarat... >:-(

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti