sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Ei ole kuulemma ollut hyvä tomaattivuosi. Jokaisella on paljon vihreitä tomaatteja. Mitä tehdä?

Tomaatit kypsyvät vähän hassusti. Useimmat vihreät tomaatit ovat nimittäin jo kypsiä, ei raakoja tomaatteja. Ne vain punastuvat sitten aikaa myöten, mutta kyllä vihreitä tomaatteja voi syödä. Ne on vain ne pienet, perunanhedelmän näköiset tomaatit, jotka ovat raakoja, kitkeriä ja syömäkelvottomia. Älä poimi niitä.

- Kääri vihreät tomaatit sanomalehteen ja varastoi huoneenlämmössä. Tomaatit punastuvat kyllä pian, ihan kuin vihreät paprikatkin.

- Tee paistettuja vihreitä tomaatteja.

Valitse hyviä, kiinteitä tomaatteja. Raa'at tomaatit, siis sellaiset jotka ovat hyvin vaaleita ja rapeita jo leikattaessa, ne ovat parhaimpia. Älä käytä pieniä vihreitä tomaatteja, äläkä vihreitä lajeja.
Ota valurautapannu, se hyvä. Peitä pohja reilusti öljyllä. Ei niin että tomaatit peittyisivät, mutta ainakin puoli senttiä.
Lämmitä se kuumaksi.
Ota iso pussi ja kaada siihen jauhoja ja ainakin suolaa ja pippuria, mutta laita sinne ihan mitä maustetta haluat tomaattiesi kanssa. Aloita suolalla ja pippurilla.
Leikkaa tomaatit sentin siivuiksi.
Vispaa pari munaa kulhossa. Laita lautaselle puhdasta jauhoa.
kasta tomaatti lautasella oleviin jauhoihin, sitten munaan ja sitten jauhopussiin. Kun pussi on täynnä munaisia tomaatinviipaleita, ravistele kunnolla ja nosta sitten tomaatit pannulle sihisemään. Kun pinta on kullanruskea, käännä ja paista toinen puoli kullanruskeaksi. Valuta talouspaperilla.

Samalla tavalla voi paistaa suolakurkkuja

Nämä syödään tällaisinaan, sopivat hyvin teen seuraksi.

- Tee aamiaismarmelaadia vihreistä tomaateista

1 kg vihreitä tomaatteja
1/2 kiloa sokeria
3 sitruunan raastettu kuori
peukalon kokoinen pala inkivääriä, kuorittuna
atamonia

Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne paloiksi. Sekoita kaikki ainekset paitsi atamoni, ja keitä sekoittaen kunnes hillo on valmista. Poista inkiväärin palanen, lisää atamoni ohjeen mukaan ja purkita.

- Tai tee etikkatomaatteja

1/2 kiloa vihreitä tomaatteja
2 l vettä
2 1/2 dl etikkaa
1 dl suolaa

Mausteita maun mukaan, esimerkiksi valkosipulin kynsiä tai kokonaisia chilipippureita. Työnnä nämä purkkeihin tomaattien kanssa, aika pohjalle. Voit käyttää sellerisuolaa, chilihiutaleita tai sinapinsiemeniä, jotka keität etikkaliemessä. Voit laittaa purkkeihin tillinkukintoja. Jos haluat olla vähän seikkailunhaluinen, kokeile laittaa joka purkkiin kanelitanko tai pala inkivääriä.

Pese tomaatit ja poista kannat. Pakkaa tomaatit tiukkaan puhtaisiin lasipurkkeihin.
Kiehauta vesi, etikka ja suola (ja halutessa chilihiutaleet) ja kaada purkkeihin niin että tomaatit peittyvät.
Sulje purkit ja säilytä.

Noudata yleisiä säilöntäohjeita purkkien sterilisoinnissa yms.

- Tai kokeile tomaattichutneytä vihreistä tomaateista. Chutney ei tule olemaan kovinkaan vihreää, muttei punaistakaan.

Kilo vihreitä tomaatteja
iso sipuli
1/2 kiloa omenoita
1/4 kilo rusinoita (tai korintteja tai kuivattuja marjoja)
1/4 kg fariinisokeria
1/2 l omenaviinietikkaa
2 rkl sinapinsiemeniä
peukalon kokoinen pala inkivääriä (tai 2 tl inkiväärijauhetta)
2 rkl kanelia

Pese tomaatit ja leikkaa ne aika isoiksi paloiksi. Kuori sipuli ja hienonna se. Kuori omenat, poista siemenkodat ja pilkkoa. Kuori ja hienonna inkivääri, jos käytät tuoretta.
Laita kaikki ainekset pataan ja keitä kunnes chutney on haluamasi vahvuista. Se vie 2 1/2-3 tuntia.
Laita puhtaisiin purkkeihin ja toimi kuten säilönnässä pitääkin varmistaaksesi chutneyn säilyvyyden.
Kirjoita nimilaput heti kun chutney on purkissa, jottet unohda. Anna chutneyn levätä pari viikkoa ennen käyttöä.

- Uunivuoka vihreistä tomaateista ja kesäkurpitsasta

3-4 vihreää tomaattia
3-4 kesäkurpitsaa
2 1/2 dl fetajuustoa
5 dl tuoreita leivänmuruja
Iso sipuli

suolaa
pippuria
oliiviöljyä
1 tl sokeria
2 valkosipulin kynttä
1 dl vermuttia tai valkoviiniä
2 rkl tuoretta oreganoa
hyppysellinen chilihiutaleita
yhden sitruunan raastettu kuori

Hienonna sipuli ja ruskista se sokerin ja suolan kera. Lisää murskattu valkosipuli ja paista hetki, lisää vermutti. Keitä kunnes seos on aika kuivaa. Aseta pannu syrjään.

huuhtele tomaatit ja kesäkurpitsa ja leikkaa sentin siivuiksi.
Sekoita 3 rkl oliiviöljyä, 1 rkl oreganoa, chili ja sitruuna, suolaa ja pippuria.
Pyöritä tomaatit ja kesäkurpitsa tässä seoksessa, ja järjestä uunivuokaan. Ensin kerros kesäkurpitsaa, sitten tomaattia, sitten kesäkurpitsaa jne. kunnes kaikki kasvikset on vuoassa. Peitä sipuliseoksella. Paista 180 asteessa kunnes kasvikset on pehmeitä, n. kolme varttia.
Murskaa fetajuusto paistoksen pinnalle. Sekoita tuoreet leivänmurut 2 rkl oliiviöljyä kanssa ja ripottele juuston päälle. Gratinoi 220 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Ripottele päälle loput oreganosta.

Nauti kasvisruokana hyvän, rapeakuorisen vaalean leivän kera. Yllättävän täyttävää ja "lihaisaa", kuin ratatouille. Eli jos haluat, tarjoa tätä riisipedillä kermaviilinokareen kera (tai smetanan tai bulgarianjogurtin tai creme fraichen tms. kera) tai kalan kanssa,

3 kommenttia:

  1. Meille tuli ja tulee vieläkin kyllä tomaatteja ihan turkasen paljon.
    Vihreiksihän ne viimeiset jäävät kun yöt kylmenevät ja taimet ovat taivasalla.
    Etikkaisia olenkin tehnyt armaalleni joka niistä tykkää. Nuo paistetut ja hillotut tuntuisivat kokeilemisen arvoisilta.
    Ehkä laatikkoruokakin ilman kesäkurpitsaa vain sipulihunnulla. Hmm...

    VastaaPoista
  2. Kyllä se varmaan hyvää olisi sillainkin :-)

    VastaaPoista
  3. Herkullisen kuuloisia ohjeita. Meillä myös jäänee osa tomaateista vihreiksi, niin nämä täytyy pitää mielessä :)

    VastaaPoista