lauantai 3. syyskuuta 2011

Sitruunasoodakakku

Siis... usalaiset rakastaa jauholaatikoitaan. On kakkumiksiä ja vanukasmiksiä ja mehumiksiä ja miksimiksiä, ja sitten tehdään reseptejä mikseistä ja kehutaan, ja minä kun en rupea maksamaan maltaita laatikollisesta pötyä. Joten...


Mehukas sitruunasoodakakku
- tehty sellaisista aineksista joita löytyy joka paikasta. Tai ainakin melkein ;-)

125 g voita
2 rkl sitruunan kuorta hyvin hienona raasteena
2 1/2 dl sitruunasoodaa (loput tarvitset kuorrutukseen)
2 dl vaahtokarkkeja
1 dl margariinia (ei voita, margariinia. Margariini toimii eri tavalla kakkutaikinassa kuin voi. Jos et halua käyttää margariinia, ota puhdasta munuaistalia. Tai voita, ja vähät välitä margariinin erikoisominaisuuksista. Hällä väliä, loppujen lopuksi. Kyllä siitä ihan hyvää tulee, joka tapauksessa.)
1 dl öljyä ( joo - voita, margariinia JA öljyä... Amerikkalaiset...)
2 munaa
mm suolaa
2 tl vaniljaa
2 dl piimää
5 dl sokeria
7 1/2 dl jauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 1/2 tl leivinjauhetta

Joo... että sillain. Tulee siis ISO kulhollinen taikinaa... ja jostain syystä usalaiset eivät usko että kakut kohoaa, joten ne tunkee tämän taikinamäärän tavalliseen vuokaan... eikä niiden kakut ikinä kohoakaan. Kai niissä on liikaa rasvaa :-D Mutta - tulee tiivis ja mehukas ja hyvä kakku. Että kannattaa :-D)

Sulata voi kattilassa, lisää sooda ja sitruuna, ja kun sekoitus kiehuu, ota liedeltä, sekoita joukkoon vaahtokarkit ja sekoita kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet. Anna jäähtyä.
Vaahdota sokeri, margariini ja öljy. Lisää munat ja piimä ja vatkaa kunnes kaikki ainekset ovat hyvin sekaisin. Sekoita jauhot, sooda, leivinjauhe ja suola, ja lisää puolet siitä voivaahtoon... tai margariinivaahtoon... tai mitä se nyt on. Sekoita hyvin.
Lisää jäähtynyt soodaliemi ja sekoita.
Lisää loput jauhot ja sekoita.

Kaada isoon kuivakakkuvuokaan ja paista 175 asteessa 2-3 varttia.  (30-45 min)
Anna kakun jäähtyä ennen kuorrutuksen lisäämistä.

Kuorrutus

3 1/2-4 dl tomusokeria
sitruunasoodaa niin paljon kuin tarvitaan


Sekoita sokerikuorrutukseksi. Jos se on liian löysää, ei haittaa. Tulee usalaisempi sillain. Kuten näet tästä jonkun amerikkalaisen tekemästä kakusta. (Joo... ihan tosissaan kuvittelevat, että tuolta sen pitää näyttää. Että jos haluat tehdä todella usalaista sitruunakakkua, niin jätä sokerikuorrutus löysäksi.)
Voit koristella sitruunan ja limetin viipaleilla tuolla lailla, on kivan näköistä, tai täyttää kolon marjoilla ja hedelmillä, tai tarjoilla kakun ihan sellaisenaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti