torstai 22. syyskuuta 2011

Metsämiehen kanapata - pollo alla cacciatore

Italialainen kanapata jossa tomaattia ja sieniä. Sopii näin sieniaikaan.

n. 1,5 kg kanaa, kokonainen paloiteltuna, tai paloja - mistä paloista pidät eniten
suolaa
Sieniä 1/2 litraa (ohjeessa kehoitetaan käyttämään herkkutatteja ja -sieniä, mutta käytä ihan mitä sieniä metsästä löydät.)
öljyä
4 rkl vermuttia
3 sipulia
1 porkkana
3/4 l tomaatteja liemessä
1 rkl tomaattipyrettä
2 1/2 dl punaviiniä
hippusellinen chilihiutaleita
3 rkl yrttejä (esim. timjamia, kynteliä ja persiljaa)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Paloittele kana, taputtele palaset kuivaksi talouspaperilla ja suolaa.
Leikkaa sienet viipaleiksi
Ota valurautapata ja ruskista kananpalat öljyssä padassa muutama pala kerrallaan.
Paista sienet kanaöljyssä.
Lisää vermutti kun sienet ovat ruskistuneet, ja anna nesteen haihtua. Nosta sienet padasta ja laita syrjään odottamaan.
Hienonna sienet ja ruskista, mausta suolalla, lisää lohkottu porkkana, tomaatit, tomaattipyree, chili ja viini. Sekoita ja keitä kunnes seos kuplii.
Sekoita yrtit ja sienet ja sekoita pataan.
Asettele kananpalat kauniisti päällimmäiseksi ja valuta kaikki neste lautaselta pataan. Peitä kannella ja laita uuniin vähintään tunniksi. Pata voi olla uunissa pitempäänkin, siitä tulee vain parempaa mitä kauemmin se muhii.

Syö perunoiden, pastan, riisin tai polennan kera.

Tässä polentaresepti. Voit jättää juuston pois, jos syöt polentaa kanapadan kera. Kokeile tuota juustopolentaa makkaran kera myöskin.

Kokeile fenkolisalaattia kanan kera. Siivua fenkoli juustohöylällä ohuiksi lastuiksi ja käytä salaatinlehtien sijaan. Oikein hyvää appelsiinin kera, vaikka appelsiinit eivät ole kovin hyviä nyt. Voit myös tarjota taitepapuja tai sokeriherneitä padan kera.

Älä unohda hyvää leipää.

- kuori porkkana, poista päät ja leikkaa vähän kuin korvapuustit. 
Tulee kivan näköisiä ja suurin piirtein saman kokoisia paloja koko porkkanasta.

Muuten, tuo mausteinen porkkanapata (tzimmes on jiddischeä ja tarkoittaa... jaa... eräänlaista pataa... paloitelluista kasviksista, varsinkin porkkanasta, ja joskus lihasta valmistettu makeahko ruokalaji, jossa on usein kuivattuja hedelmiä, kuten rusinoita, luumuja tai omenaa) on lähes porkkanahilloa, ja tarkoitettu patapaistin lisukkeeksi. (Brisket - patapaisti)

1 dl saksanpähkinöitä
5 porkkanaa, kuorittuna ja paloiteltuna
1 rkl voita
2 1/2 dl karkeasti hienonnettuja kuivattuja luumuja
1 dl rusinoita
1 dl appelsiinimehua
1 tl appelsiininkuorta
1 tl vaniljaa
1 tl kanelia
1 mm neilikkaa
1/2 dl fariinisokeria
5 dl vettä

Paahda pähkinät. Paista porkkananpaloja voissa viitisen minuuttia, lisää loput aineet ja kiehauta. Anna muhia tunti kannen alla. Hämmennä välillä. Lisää vettä tarpeen mukaan. Jos vettä on liikaa, anna muhia ilman kantta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti