maanantai 13. lokakuuta 2008

Paahtovanukas piirakkakuoressa

Piirakkakuoreen:

3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
8 rkl kylmää voita
3-5 rkl kylmää vettä

Sekoita jauhot, sokeri ja suola kulhossa ja hakkaa tai nypi voi joukkoon. Lisää vettä rkl kerrallaan ja sekoita nopeasti taikinaksi.
Voit tehdä piirakkataikinan teholeikkurissa.
Pyöritä taikina palloksi ja jäähdytä vähintään puoli tuntia jääkaapissa.

Esilämmitä uuni 180 asteeseen.

Kauli taikina n. 30 sentin pyöryläksi ja vuoraa sillä piirakkavuoka. Anna ylimääräisen taikinan roikkua vuoan reunojen yli, jotta reunat eivät romahda. Anna jäähtyä jääkaapissa puolisen tuntia. Rei'itä pohja, vuoraa leivinpaperilla tai alumiinifoliolla ja paista kunnes reuna on vaalean kullanruskea, n. 20-25 minuuttia. Ota pois folio ja paista pohjaa vielä 10-15 minuuttia.
Ota pohja uunista, vähennä lämpöä 150 asteeseen ja tee täyte.


paahtovanukastäytteeseen

1/2 vaniljapalkoa
3 dl kermaa
2 dl täysmaitoa
4 suurta munankeltuaista
1 muna
1 1/4 dl sokeria
1/8 tl suolaa

Avaa vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan. Laita palko kattilaan ja kaada maito ja kerma vaniljan päälle. Lämmitä kuumaksi, älä keitä. Vispaa munankeltuaiset, muna, 6 rkl sokeria ja suola kulhossa, vispaa vähän kuumaa maitoa seokseen ja sitten kaada seos kuumaan maitoon koko ajan vispaten. Siivilöi seos takaisin kulhoon.

Nosta piirakkakuori vuoassaan leivinpellille ja kaada munamaito kuoreen. Paista n. puoli tuntia, kunnes munamaito asettuu. Anna piirakan jäähtyä ritilällä puoli tuntia ja poista piirakkavuoka. Anna jäähtyä kokonaan.

Ennen tarjoilua ripottele loput 2 rkl sokeria piirakan päälle ja paahda sokeri grillivastuksen alla uunissa, kunnes sokeri ruskistuu. Voit paahtaa pinnan myös ruoanvalmistukseen tarkoitetulla kaasupolttimella. Anna jäähtyä hetki ja tarjoile.

Piirakan voi tehdä päivää aikaisemmin ja säilyttää jääkaapissa, mutta pinta pitää kuivata ennen sokerin paahtamista. Voit laskea talouspaperin piirakan pintaan imemään ylimääräisen kosteuden.

* Voit halutessasi maustaa paahtovanukkaan esim. kanelilla tai appelsiinilla.
* hedelmät ja marjat ovat hyviä piirakan kera. Samoin vispattu kerma.
* ylijäämävalkuaiset voi pakastaa tai tehdä niistä marenkia.

Yhteishyvän paahtovanukassivu:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti