tiistai 21. lokakuuta 2008

Kuuman koiran vaatteet

Chicagolainen kuuma koira:
unikonsiemensämpylä, "Vienna"-merkkinen makkara,
tomaattia, sipulia, tillikurkun neljännes ja pieniä vihreitä chilipippureita,
pikkelsiä, keltaista sinappia ja hiukan sellerisuolaa.

New Yorkissa kuuma koira tarjoillaan joko sipulikastikkeen tai hapankaalin kera.
Usein koirat tarjoillaan pavuttoman chilin ja kaalisalaatin (coleslaw) tai juustoraasteen kera,
ja lisäksi saa sinappia ja raakaa sipulisilppua, jos haluaa.

Hapankaalin ohje

Coleslawn ohje (vaikka luulen, että olen mieheni mainion reseptin joskus itsekin julkaissut...)

Vaahtera-bourbonketsuppi

3/4 kg tomaattipyreetä
1 dl vaahterasiirappia
1 tl suolaa
1 rkl bourbon viskiä
1 tl mustapippuria
7-8 kardemummaa
1/2 tl korianteria
1/2 dl omenasiideriviinietikkaa
1 tl fish sauce

26 oz tomato purée
1/2 c. maple syrup
1 tsp kosher salt
1 Tbsp bourbon
1 tsp black peppercorns
7-8 cardamom pods
1/2 tsp coriander seeds
1/4 c. cider vinegar
1 tsp kalakastiketta (fish sauce) tai anjovista muussattuna

Kiehauta tomaatit, siirappi, viski ja suola. Kääri pippurit, kardemumma ja korianteri sideharsoon paketiksi ja lisää joukkoon. Keitä muutama tunti, kunnes ketsuppi tiivistyy ja tummenee. Lisää etikka ja kalakastike, sekoita ja purkita.

Amerikkalainen keltainen sinappi; pallokenttäsinappi

4 rkl sinappijauhetta
1 dl vettä
3 rkl etikkaa
1/2 tl jauhoja
suolaa
1/8 tl kurkumaa
hyppysellinen valkosipulijauhetta
hyppysellinen paprikaa

Sekoita kaikki ainekset kattilassa, vatkaa sileäksi ja keitä 5-10 minuuttia, koko ajan sekoittaen.
Anna jäähtyä kannen alla, purkita ja säilytä.

Makea kurpitsapikkelsi

1 1/2-2 kg kurpitsaa tai kesäkurpitsaa, sentin siivuina
2-2 1/2 kg sipuleita, siivuina
1 dl suolaa
1 1/2 dl sokeria
5 dl etikkaa
5 dl omenasiideriviinietikkaa
2 tl sinapin siemeniä
1-2 tl sellerinsiemeniä
1-2 tl kurkumaa
1 paketti pektiiniä

Kerrosta kurpitsa ja sipuli suolaten jokainen kerros isoon kulhoon. Anna mehustua 3 tuntia, huuhtele lävikössä kylmällä vedellä. Nosta lautanen ja paino kurpitsan ja sipulin päälle, ja anna valua muutama tunti lävikössä.

Kiehauta loput ainekset (paitsi pektiini) ja kun liemi kiehuu, lisää kurpitsa ja sipuli. Kiehauta pikkelsi, ja anna sen sitten jäähtyä.
Soseuta tehosekoittimessa hienoksi massaksi.
Kiehauta vielä kerran, lisää pektiini ja purkita.

Pikkelssiä joka kelpaa Piccalillistä

Mielenkiintoisia kurkkureseptejä

Tillikurkut
4 l vettä
6 rkl karkeaa suolaa
18-20 avomaankurkkua
8 valkosipulinkynttä, kuorineen, mutta kevyesti murskattuna
1 tl kanelia
1 tl keltaisia sinapinsiemeniä
1 tl korianteria
1 tl tilliä
1 til fenkolia
muutama mausteneilikka
6 laakerinlehteä
iso nippu tilliä latvoineen

Kiehauta n. 1 l vettä suolan kanssa, kunnes suola on liuennut. Lisää loput vedestä.
Pakkaa pestyt kurkut kolmeen isoon (litran) kurkkupurkkiin tiukasti, ja pakkaa valkosipuli ja mausteet tasaisesti kurkkujen väliin pakatessasi purkkeja.
Kaada suolavesi kurkkuihin niin että kurkut peittyvät. Kansita.
Säilytä viileässä ja pimeässä kolme päivää. Maista. Kun kurkut maistuvat hyvältä, siirrä purkit jääkaappiin.

New Yorkilainen sipulikastike
2 rkl kasviöljyä
2 sipulia, ohuina viipaleina
1/2 dl ketsuppia
hippunen kanelia
1/2 tl chilipaprikaa
tujaus chilikastiketta
hitunen suolaa
1 dl vettä

Kuullota sipulit öljyssä. Sekoita joukkoon loput ainekset, sekoita, kiehauta ja keitä 10 minuuttia. Tarjoile.

Hot dog chili

1 kg jauhelihaa
1 tl kuminaa
1 valkosipulin kynsi murskattuna
1 tl paprikaa
1 tl oreganoa
1 purkki Manwich Saucea (resepti seuraa)
5 dl vettä
2 1/2 dl fariinisokeria
3 rkl chilipippuria
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 isoa sipulia viipaleina
2 1/2 dl ketsuppia

Manwich Sauce

1/4 kg purkki paseerattua tomaattia
2 1/2 dl ketsuppia
1 rkl hienonnettua sipulia
1 rkl vihreää paprikaa hienonnettuna
1 tl suolaa
1/2 tl valkosipulijauhetta
1/4 tl sinappia
1/2 tl chilijauhetta
1/4 tl sellerinsiemeniä

Sekoita ensin kaikki "kuivat" ainekset, sitten sekoita "märät" ainekset "kuiviin" aineksiin. Sekoita hyvin. Älä käytä tehosekoitinta. Säilytä seos purkissa.

Paista jauheliha, lisää kaikki ainekset, kiehauta ja keitä 10 minuuttia.

 makkarakoju 1600-luvulta Saksasta...
ja mikäs rouvalla onkaan kädessään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti