sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Moutarde de Bénichon - Bénichonin sinappi

Minä rakastan leipää. Torstaina oli maailman leipäpäivä ja yksi jaetuista resepteistä oli Rosan Cuchaule. Hän esittää kaunein kuvin kuinka hän levittää leivälle "mausteista Bénichonin sinappia" - kuin mitä tahansa levitettä. SINAPPIA!!! En pidä sinapista, edes makkaran kanssa. Pikkuisen saa laittaa kastikkeeseen mausteeksi, mutta... pelkkä ajatus leipäsiipaleesta sinapilla siveltynä - eikä tuo ole edes pikkuisen sinappia mausteena lihapullien tai kinkun kanssa, ei, tuo on kuin hilloa levittäisi leivälleen... Uh!

Joten täytyi tietenkin etsiä Bénichonin sinapin ohje. Luettuani sen ymmärrän paremmin.

200 g sinappijauhetta
5 dl valkoviiniä
3 l vettä
150 g kanelitankoja
1/2 tähtianista
1 kg palasokeria (oikeastaan "kristallisoitua sokeria" - joo... Siis... )
1 l päärynäsiirappia (vin cuit)
250 g vehnäjauhoja

1. Sekoita sinappijauhe valkoviiniin ja anna seistä puoli päivää.
2. Sekoita vesi, tähtianis, kanelitangot ja sokeri, ja keitä 2 1/2 tuntia (siis hilloksi).
3. Sekoita jauhot päärynäsiirappiin ja sekoita tämä suurus sokeriliemeen. Keitä 15 minuuttia.
4. Lisää sinappiviini viinihilloon ja keitä vielä 5 minuuttia.

Siis tämä Bénichonin sinappi on oikeastaan sinapilla maustettua viinihilloa... Ei tosin kuulosta yhtään paremmalta, mutta jos pitää viinikastikkeesta ja sinapista, niin varmaan on oikein hyvää leivällä.

No... cuchaule on "sahramilla maustettu brioche"... ja minä inhoan sahramiakin.

Tämä sahramileipä sinappihillolla on kuulemma perinteinen syysjuhlan (Bénichon) alkupala Gruyèressä... Sanovat että syövät tätä hilloa aamiaisellakin. Kuulostaa ihan kuin "jouluna syödään AINA lipeäkalaa", "hapansilakkaa pitää syödä AINA kerran vuodessa", "pääsiäisenä AINA mämmiä". (No, mämmi nyt on ihan ok, pikkuisina annoksina ja sillai ;-))

P.S. Haluatko tehdä tätä, muttet löydä vin cuitia mistään? Ota 10 litraa päärynämehua (voit korvata osan omenamehulla) ja keitä kunnes sinulla on litra siirappia... et voilá!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti