tiistai 30. huhtikuuta 2013

Vappu-aatto...

Ollaan taas Atkinssilla, mies ja minä.
Olen menettänyt 7 kiloa huhtikuun aikana. Ihanaa.
Juttelin juuri erään ystäväni kanssa, joka on painonpudottajissa, ja tulimme siihen lopputulokseen, että dieetillä oleminen opettaa maustamaan ruokansa :-D

Olen aina ollut hyvä tekemään ruokaa reseptistä. En ole oikein uskaltanut käyttää mausteita, mutta kun tekee resepteistä useita kertoja, oppii katsomaan kuinka paljon mausteita käytetään, ja miten mikäkin vaikuttaa ruokaan.
No, tämä uusi rohkeuteni tuli selväksi noin viikko sitten kun tein maailman parasta currykastiketta kanalle. Se ole sellaista kastiketta, jota olisi voinut syödä lusikalla. Ajattelin intialaista ruokaa ja tv-ohjelmia joita olen nähnyt, joissa ne valmistaa intialaista ruokaa. Ja laitoin sitten pannulle reilusti curria, vähän chai-maustetta (vähän kuin piparkakkumaustetta), yrttejä, mustapippuria, chiliä, ja sitten kermaa... Suolasin ensimmäisellä kerralla vähän liikaa, mutta toisella kerralla se oli taivaallista, ja onnistuin siinä vielä kolmannenkin kerran!
Tänään sitten tein chiliä. Voi Luoja sentäs, että se oli hyvää!

Chili

400g jauhelihaa
200g häränrintaa laitettu uunissa edellisenä päivänä (keitetty omassa liemessä koko yön... se oli kanssa niin mureaa ja ihanaa, kuin olla osaa. Miehen kätten jälkiä.)

2 rkl voita
1/2 sipulia (en pidä siitä, niin sitä ei koskaan tule paljoa)
2 tomaattia
2 tl chilipaprikaa
2 tl oreganoa
1/2 tl basilikaa
2 tl kaakaota

noin kupillinen lihalientä häränrinnasta
1 tl paprikaa
1/2 tl omenaviinietikkaa
1 tl harissaa (chili-paprika-pyrettä)

Silppua sipuli ja tomaatti ja paista runsaassa voissa. Ripottele mukaan chili, oregano, basilika ja kaakao. Kun sipuli alkaa ruskistua, kaada joukkoon lihaliemi ja lisää paprika, harissa ja omenaviinietikka.
Anna muhia sillä aikaa, kun paistat jauhelihan pannulla.
Sekoita jauheliha kastikkeen joukkoon ja anna muhia noin tunti.

Syötiin se salaatin kera, mutta olisi loistavaa gulassin pohjana (lisää vain lihalientä ja paprikaa), jauhelihakastikkeena pastan kera, lettujen täytteenä tai ihan miten vaan. Se häränrintapala pantiin vaan joukkoon, koska sitä oli. Ei siis ole tarpeellinen osa kastiketta. 

2 kommenttia:

  1. Iloista Vappua! ...vaikka näin melko viime tinkaan ehdin...
    Onnittelut painonpudotuksen johdosta. Olen monelta kuullut kuinka hyvä tuo karppaaminen on laihdutukseen.

    Minulle olisi varmaankin mahdotonta kun tykkään pullasta ja kakuista ja leivoksista ja leivästä .

    Tuo chiliresepti näyttää tosi tuliselta. Minulle se täytyisi varmaankin lantrata paljolla kermalla pehmoisemmaksi :) ...ja ehkä kypsää banaaniakin voisi lisätä...

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Ja hauskaa vappua sinnekin :-)

    Karppaaminen toimii... ja auttaa fibromyalgiassakin. Ei säre, kun pystyn pysymään erossa sokerista ja tärkkelyksestä... mutta vaikeaa on... Minäkin kun rakastan leivonnaisia, ja leipomista... eikä ole vielä sokerin ja vehnän voittanutta löytynyt. :-(

    Joo, ota vain maustemitallinen chiliä, ja lisää kun totut. Meikäläisille tuo 2 teelusikallista oli parahultaista, tuntui muttei polttanut. Harissan sijaan voi laittaa ajvaria, joka on tehty paprikoista eikä chilistä.

    Banaani ja muut hedelmät olisivat varmaan namia, ja suosittelen tosiaan Amerikkalaista tapaa syödä chiliä skonssien kera. (Joo, joo, tulistuvat Amerikassa, kun väittää heidän "biscuit"sejään skonsseiksi, mutta ihan samanlaisia ne ovat kuin meidän skonssit. (Wikipediassa on vielä sama kuva molemmissa artikkeleissa!) Mutta se sokeri niissä sopii hyvin chilin kanssa.

    Ja sitten voi miedontaa sillä kermaisella turkkilaisella maustamattomalla jugurtilla, tai smetanalla tai muulla sellaisella.

    Suolakurkkusilppukin on hyvää tämän kanssa. :-)

    VastaaPoista