sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Erilainen ranskalainen "jouluhalko"

Uskaliaat leipurit päättivät tehdä "erilaisen" jouluhalon 2008.

"Haasteen sääntönä on, että sinun TÄYTYY tehdä KAIKKI 6 kerrosta halkoosi:
1) Dacquoise keksi
2) Mousse
3) Ganache täyte
4) Praliinitäyte
5) vanukastäyte
6) Kuorrutus"

Päätä miten haluat kerrostaa nämä ainekset, mitä makuja haluat käyttää ja minkä kokoisen ja muotoisen  "halon" haluat.

1) Dacquoise

80 g mantelijauhoja
50 g tomusokeria
2 rkl jauhoja
1 dl munanvalkuaisia (3 munan valkuaiset)
50 g sokeria

Sekoita mantelijauhot ja tomusokeri. Siivilöi jauhot seokseen.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, vähitellen lisäten sokeria, kunnes kaikki sokeri on valkuaisissa ja valkuaiset kovaa vaahtoa.
Kääntele jauhot valkuaisiin.
Piirrä lyijykynällä leivinpaperille haluamasi kokoinen pohja ja voitele leivinpaperi. Vuoraa uunipelti voidellulla leivinpaperilla.
Levitä mantelimarenki merkitsemällesi alueelle, hiukkasen laitojen yli ja vähän alle sentin paksuiseksi kerrokseksi.
Paista 180 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes levysi on kullanruskea.
Anna jäähtyä ja leikkaa haluamasi kokoiseksi levyksi.

Voit käyttää hasselpähkinäjauhoja tai kookoshiutaleita mantelijauhojen sijaan.
Voit maustaa marengin kaakaolla tai sitruunankuorella, tai kanelilla tms.

2) Mousse
Siis - tee mitä moussea haluat. Kyllä niitä reseptejä löytyy.

3) Ganache
Sulata raastettu tai hienoksihakattu suklaa kermassa (yhtä paljon kumpaakin), sekoita joukkoon vähän voita. Voit maustaa kerman karamellilla, jos haluat, tai ihan millä tahansa.

4) Praline Feuillete

Gavotit (pitsiletut)
3/4 dl täysmaitoa
1 rkl voita
35 g jauhoja
1 rkl vatkattua munaa
1 tl sokeria
1/2 tl öljyä

Sulata voi maidossa. Vatkaa joukkoon siivilöidyt jauhot, muna ja sokeri. Vatkaa taikina sileäksi.
Voitele pelti ja levitä taikina pellille.
Paista 220 asteessa muutama minuutti, kunnes pitsi on kultainen ja rapea. Anna jäähtyä.

100 g suklaata
2 rkl voita
2 rkl praliinia
60 g gavottia (edellisen reseptin mukaan) tai aamiaismuroja (riisimuroja, maissihiutaleita tms.) tai kauralastuja tms rapeaa, pitsimäistä

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Sekoita praliini ja murskatut murot (gavotit) joukkoon. Levitä massa kahden leivinpaperin väliin ja paina sileäksi.

5) vanukas

uskaliaat leipurit tekevät paahtovanukkaan ilman paahdettua sokeria - siis uunivanukkaan tai makean munamaidon. Munamaidon voi maustaa miten tahansa, kunhan muistat, että se on maitopohjainen vanukas. Marjat eivät oikein toimi maitovanukkaiden kanssa. Minun mielestäni.
Tässä siis tärkeintä on, että tekee vanukkaan saman muotoisena kuin muutkin kakun osat. Aika itsestään selvää on, että jos haluat "halon", teet osat leipävuoassa.
Laita vanukas pakastimeen valmistuksen jälkeen.

6) kuorrutus

Joo... siis tee mitä kuorrutusta tahansa. Uskaliaat leipurit suosittelevat suklaakuorrutusta jossa on liivatetta. Aika outoa. Siitä tulee vähän niinkuin suklaakiillettä.
Joka tapauksessa, koska siinä on liivatetta, se pitää tehdä ihan viimeisenä, juuri ennen kuin aikoo kuorruttaa "halon".

Tarvitset
2 levyä liivatetta
4 rkl vispikermaa
5 rkl sokeria
4 rkl vettä
5 rkl kaakaojauhetta

Pehmitä liivate vedessä.
Sekoita muut ainekset ja keitä 3 minuuttia.
Sulata liivate suklaaseokseen, ja anna jäähtyä. Heti kun se alkaa jähmettyä, levitä "halon" päälle.

"Halon" kokoaminen:
vuoraa leipävuoka piirtoheitinkalvolla.
Pursota 1/3 moussesta vuokaan
Ota vanukas pakastimesta ja laita mousseen. Paina kevyesti, jotta se uppoaa hiukan.
Pursota lisää moussea vuokaan, jotta peität vanukkaan.
Leikkaa praliini hiukan vuokaa pienemmäksi ja aseta se vuokaan päällimmäiseksi.
Pursota loput moussesta vuokaan.
Pakasta muutama tunti.
Pursota ganache vuokaan.
Leikkaa dacquoise levy sopivan kokoiseksi ja paina kevyesti ganachen päälle varoen, ettei ganache pursuile.
Palauta pakastimeen.
Tee suklaakuorrutus.
Ota "halko" pakastimesta ja kumoa vuoasta ritilälle. Poista piirtoheitinkalvot.
Kuorruta "halko". Voit koristella "halkosi" nyt ja käyttää vielä pehmeää kuorrutusta "liimana", tai koristele se juuri ennen tarjoilua.
Anna kuorrutuksen jäähtyä kunnolla ja laita takaisin pakastimeen.
Ota pakastimesta n. 1/2 tuntia ennen tarjoilua ja koristele, jos halusit tehdä sen jälkeenpäin.

Lisää aiheesta täällä: Ispahan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti