keskiviikko 4. helmikuuta 2009

Gumbo

Minusta creole/cajunruokakulttuuri on todella mielenkiintoista - Terry Pratchett kuvaili sitä - tai muunnosta ;-) - kirjassaan "Noitia maisemissa" vähän tähän tapaan: että kun ei ollut mitään ruokaa, ihmiset alkoivat syödä sitä mitä oli - ja  se olikin paljon makoisampaa kuin se mitä "rikkaat" söivät - nykyään ne "köyhät" nyrpistävät nenäänsä ruoalle, jolla oli vain kaksi tai neljä jalkaa... elikkä syödään mereneläviä ja alligaattoria ja käärmettä ja muuta... YÖK! Kuten varmasti olen maininnut useita kertoja, en syö mereneläviä, enkä siten oikein nauti cajun-ruoasta...

Mutta tässä on sitten vegetaarinen gumbo, joka kelpaa atkinssilaisellekin:

1 rkl öljyä
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
1 keskikokoinen vihreä paprika pieninä kuutioina
puolisen kiloa okraa
1/4 kg hienonnettuja sieniä (Luulisin, että sielläpäin käyttävät herkkusieniä, meilläpäin voisi käyttää metsäsieniä...)
450 g purkki tomaattimurskaa
180 g purkki tomaattipureeta
1/2 tl sassafrassia (Gumbo File)
1 tl suolaa
2 laakerinlehteä
1 tl mustapippuria jauhettuna
2 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja

Tee "roux" eli jauhosuurus - Paista jauhoja öljyssä kunnes seos saavuttaa punaruskean värin - roux = punainen
Sekoita joukkoon valkosipuli, sipuli ja paprika ja kuullota. Sekoita joukkoon loput ainekset ja keitä välillä sekoittaen n. 40 minuuttia.

Tavallisesti gumbossa on montaa erilaista lihaa, savustettua kinkkua tai makkaraa, siinä pitäisi olla aina "pyhä kolmiyhteys" eli paprikaa, sipulia ja varsiselleriä (joten lisää edelliseen muutama sellerinvarsi siivuina), ja sassafras-pulveria.
Sanovat, että okra pitää paistaa ennen soppaan lisäämistä, muuten siitä tulee mössöä.
Okraa ja sassafrassia ei tavallisesti laiteta samaan ruokaan... ehkäpä siitä syystä, että ruoan nimestä on kaksi versiota - ensimmäisen version mukaan se on ranskalaisten käännös afrikkalaisen okrasopan nimestä - ngombo - ja toisen version mukaan se on saanut nimensä choctaw-intiaanien nimestä sassafras-kasville; kombo. Mutta tämä onkin moderni creoleversio.
Tässä on sitten paastoruokaa Kaakkoisamerikasta...
Gumbo z'herbes
Tarvitset 5-20 eri lajia lehtivihanneksia: yrttejä, juuresten naatteja (jopa porkkanannaatit kelpaavat), salaattia, pinaattia, krassia... mitä nyt löydät. Nippu kutakin.
Tarvitset kaalinpään.
Tarvitset nipullisen sipulinvarsia, kevätsipulia, purjoa tms.
Pese kaikki tämä vihreä huolellisesti ja keitä 3 litrassa vettä kahden tunnin ajan. Valuta kasvikset (säästä neste!) ja hienonna ne.

Tee roux paistamalla 6 rkl jauhoja 4 rkl öljyä. Lisää 1 suuri sipuli hienonnettuna, 1 vihreä paprika hienonnettuna ja 3 sellerinvartta hienonnettuna. Kuullota. Lisää 1 rkl hienonnettua persiljaa ja paista vielä viitisen minuuttia.
Lisää vihannesten keittovesi, hienonnetut vihannekset, 2 laakerinlehteä, 4 timjaminkortta, 2 mausteneilikkaa, 2 maustepippuria, suolaa, pippuria ja cayennepippuria.
Anna muhia tunnin ajan. Tarkista maku.

Jos haluat, voit lisätä joukkoon puoli kiloa savustettua siankylkeä, makkaraa tms.

Muistuttaa vähän meikäläistä kaalisössöä.
(Mikä on: otetaan kaalinkerä ja hienonnetaan se (leikataan suikaleiksi, raastetaan, miten nyt valmistat kaalisalaatin)
Kaali ruskistetaan vähän kerrallaan paistinpannulla ja siirretään pataan.
Kaalikerrosten väliin laitetaan lihalientä, siirappia, maustepippureita ja vähän soijaa.
Otetaan puoli kiloa sikanautaa, ruskistetaan ja sekoitetaan kaalin joukkoon.
Kaiken annetaan muhia vähintään tunti. Mitä enemmän muhii, sitä parempaa. Ei ole erityisen ruokahalua herättävän näköistä, on ruskeaa mössöä - sössöä siis ;-) - mutta hirmuisen hyvää.
Syödään keitettyjen perunoiden ja puolukkahillon kanssa, atkinssilla jätetään siirappi pois ja syödään sellaisenaan.)
Gumbo syödään riisin kera, mutta atkinssilla sellaisenaan.
Gumbokin on muuten "oikeasti" ruskeaa sotkua. Tai punaista, jos se on creoligumboa, koska silloin siinä on tomaattia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti