torstai 14. helmikuuta 2008

Persialainen rakkauskakku

sokeroituihin ruusunlehtiin:
2 munanvalkuaista
1 1/4 dl sokeria
2 orgaanisesti viljellyn ruusun terälehdet

kakkuun:
2 1/2 dl jauhoja
2 dl hienoa sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolahiutaleita
3 suurta munaa, valkuaiset ja keltuaiset erotettuna
6 rkl vettä
3/4 dl öljyä
1 tl sitruunankuorta
1/4 tl kardemumman siemeniä kokonaisena

Kuorrutus:
5 dl kermaa
hyppysellinen sahramia
1 3/4 dl tomusokeria
1 tl ruusuvettä

koristeluun
2 rkl pistaasipähkinöitä
(ja ne ruusunlehdet...)

Kandeeraa ruusunlehdet:
Vatkaa munanvalkuaiset kevyesti. Penslaa ruusunlehdet molemmilta puolilta munanvalkuaisella ja ripottele sokerilla. Anna kuivua yön yli.

Leivo kakku:
Esilämmitä uuni 180°C.
Voitele pyöreä kakkuvuoka (tai kaksi, jos et halua halkaista kakkua...) Vuoraa kakkuvuoan pohja voidellulla leivinpaperilla.

Siivilöi jauho, puolet sokerista, leivinjauhe ja suola isoon kulhoon.
Vatkaa keltuaiset, vesi, öljy, sitruunankuori ja kardemummansiemenet toisessa kulhossa.
Lisää keltuaisseos jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi.
Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi. Lisää loput sokerista ja vatkaa edelleen kunnes saat kovaa vaahtoa.
Käännä valkuaisvaahto keltuaisseokseen.
Kaada taikina vuokaan ja paista noin 25 minuuttia. (Kunnes kakku on kullanruskea ja kypsä)
Anna jäähtyä vuoassa noin vartti, kumoa sitten kakut ritilälle, poista leivinpaperi ja anna jäähtyä kunnolla.

Kuorrutus:
Ota desi kermaa ja sahrami ja kiehauta pienessä kattilassa. Anna vetäytyä noin 20 minuuttia. Jäähdytä.
Vatkaa loput kermasta, tomusokeri ja ruusuvesi pehmeäksi vaahdoksi. Siivilöi sahramikerma joukkoon ja vatkaa vaahdoksi.

Kokoa kakku:
Halkaise kakku, jos et paistanut sitä kahdessa vuoassa. Aseta toinen kakku (tai puolisko) kakkuvadille. Levitä noin 1/3 kermasta kakulle. Laita toinen kerros päälle ja peitä kakku lopulla kermalla. Koristele ruusunlehdillä ja pistaaseilla.


(Persialaiset rakkausleivokset ovat vaniljamuffinsseja täytetty ruusuvesikermalla, kostutettu sahramipunssilla, päällystetty sokeri-ruusuvesi-kuorrutuksella ja koristeltu pistaasein ja ruusunlehdin. Muuten, muffinssin "vanha" nimi on "turbaanileivokset"...)

--------------------

Mistä tulee kakun nimi? Sanovat että persialaiset makeiset inspiroivat kakkureseptin, mutta näin ei ole asian laita... on nimittäin olemassa "persialainen rakkausjuoma"... ;-)

Muserra kaksi kardemummapalkoa (tai jos et saa moisia mistään, ota 1/4 teelusikallinen kardemumman siemeniä ja ruhjo niitä jonkin verran morttelissa.) Laita kattilaan kardemumma, 1/2 tl murennettuja sahraminrihmoja, 1 dl ruusuvettä ja 2 rkl sokeria, ja kaada päälle litra vettä. Sekoita niin että sokeri sulaa. Kiehauta vesi ja anna hautua 15 minuuttia.
Siivilöi kuppeihin ja tarjoile sokerin kanssa, niin että halukkaat voivat lisätä juomaansa makeutta.


Sharbateh Albaloo - persialainen "kirsikkajuoma" - cherry syrup on eräänlaista vahvaa kirsikkamehua, ei sen kummempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti