Tämä on meksikolaisten siirtolaisten Texasiin kotiuttama maito-karamelli-kakku; nimeltään "Cuatro Leches Vanilla Mantecada Cake".
Ensin tehdään vaniljamantecadakakku - ihan tavallinen murokakku, mutta "vaniljamantecada" kuulostaa paljon hauskemmalta :-D
7 1/2 dl jauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2 1/2 dl voita
5 dl sokeria
4 suurta munaa
1 tl vaniljaesanssia
2 1/2 dl maitoa
Uuni lämmitetään 180 asteeseen.
Leikkaa leivinpaperista vuoan pohjalle pohjan kokoinen ympyrä, ja voitele ja jauhota vuoka ja paperi.
Ensin siivilöidään jauhot, leivinjauhe ja suola yhteen.
Voi vaahdotetaan ja sitten lisätään sokeri ja munat.
Sitten lisätään vanilja, jauhot ja maito. Ensin 1/3 jauhoista, sitten puolet maidosta, puolet jauhosta, puolet maidosta ja loput jauhoista. Älä vatkaa, koska silloin kakusta tulee kumimaista.
Kaada taikina isoon, voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista noin tunnin - kunnes kakku on kypsä.
Ota uunista ja anna jäähtyä ritilällä.
Kolmen maidon kastike
5 dl makeuttamatonta maitotiivistettä
5 dl makeutettua maitotiivistettä
5 dl paksua kermaa
Sekoita kaikki ainekset ja laita "kastike" jääkaappiin.
No niin... maitotiiviste ei ole Suomessa yleinen näky. Sitä kuulemma löytyy Helsingin asematunnelista orientaalikaupasta nimeltä Babalon... Meidän lähikaupasta sitä myöskin saa, kuten ruusuvettä ja appelsiinikukkavettä litran pulloissa ja kaikenlaista muutakin lähi-idän tavaraa...
Jos haluat, voit korvata nämä maitojauheella, sokerilla ja vedellä - tai istua 8-10 tuntia lieden vieressä ja vahtia kun vesi haihtuu maidosta... Makeuttamaton maitotiiviste on 60% maitoa - eli sen sijaan että lisäisit 1 l vettä 2 dl maitojauhetta, lisäätkin 6 dl vettä - ja litraan tätä lisäät 15 dl sokeria... tai tässä reseptissä vain puolet on makeutettua maitotiivistettä, joten lisäät 7 1/2 dl sokeria... Mutta maku ei ole lähellekään oikeaa. *syvä huokaus*
Jaa kakku kolmeen yhtäsuureen osaan ja pistele haarukalla reikiä joka kerrokseen.
Penslaa jokainen kerros 1 3/4 dl:lla kastiketta (kostuketta ;-)) Nosta seuraava kerros paikoilleen ennen penslausta. Kakkua ei täytetä millään muulla.
Marenkikuorrutus
5 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
2 1/2 dl munanvalkuaisia
1/2 tl vaniljaa
1 dl vettä
Keitä vesi ja sokeri kuula-asteelle (115 astetta).
Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi.
Valuta kuuma siirappi ohuena nauhana marenkiin. Kun siirappi on marengissa, lisää sitruunamehu ja vanilja ja vatkaa marenki kovaksi vaahdoksi.
Kuorruta kakku marengilla. Koko kakun pitäisi olla ainakin sentin paksuisen kerroksen peitossa. Koristele marenki.
Oikeastaan pitäisi käyttää puhalluslamppua, mutta kuten mainittu, kuinka monella sellainen on keittiössä. Joten laita kakku muutamaksi minuutiksi grillin alle uuniin - kunnes marenki saa väriä.
Tarjoile arequipe-kastikkeen kanssa, tomusokerilla puuteroituna.
Arequipe on oikeastaan kinuskikastiketta, mutta Meksikossa se tehdään Dulce De Lechestä
(Tunnetaan myös nimillä Arequipe ja Manjar Blanco)
Tähän kakkuun käytettävä Arequipe-kastike tehdään ottamalla 2 1/2 dl "maidon makeutta" ja sekoittamalla se juoksevaksi lisäämällä 1 dl lämmintä täysmaitoa. (Voit käyttää kermaakin.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti