lauantai 22. marraskuuta 2008

Vaivaton (vaivaamatta) leipätaikina

Julkaisinko minä tämän jo...?

Alkuperäinen Jim Laheyn ohje julkaistiin New York Timesissa noin kaksi vuotta sitten.

7 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl vettä
leseitä tai maissijauhoa (polenta) tarvittaessa

1. Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Sekoita hiiva veteen ja lisää jauhoihin. Sekoita kunnes kaikki on sekaisin ja sinulla on löysä taikina. Peitä muovikalvolla tai kannella ja anna kohota lämpimässä 12-20 tuntia.

2. Kun pinta alkaa kuplia, taikina on valmista. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle, ripottele vähän jauhoja taikinalle ja käännä taikina kahtia pari kertaa jauhoisilla käsillä. Peitä muovikalvolla ja anna levätä varttitunti.

3. Muotoile taikinasta nopeasti pallo jauhoisilla käsillä. Ripottele runsaasi jauhoja, leseitä tai maissijauhoja leivinliinalle (tai keittiöpyyhkeelle), pyöräytä taikinapallo liinalle ja ripottele lisää jauhoja (tai leseitä tai mitä nyt käytätkään). Peitä toisella liinalla ja anna nousta parisen tuntia, kaksinkertaiseksi. Laita uuni lämpiämään ja uuniin uuninkestävä vuoka tai pata lämpiämään. (Tarvitset noin 3-litraisen astian)

4. Ota pata uunista ja nosta varovasti leipätaikina pataan liinan avulla. Taikinan ulkonäöllä ei ole väliä. Katso, että taikinapallo on keskellä pataa. Voit heilauttaa pataa muutaman kerran saadaksesi taikinan keskelle. Paista puoli tuntia kannen alla ja ruskista sitten pinta 15-30 minuuttia.

Kumoa kypsä leipä ritilälle jäähtymään. Parasta tuoreena (mutta jäähtyneenä). Jos kuori pehmenee, heitä se kuumaan uuniin kymmeneksi minuutiksi ja kuori on taas rapea.

Tässä kuvasarja kuinka 4-vuotias leipoo leivän :-D

Muutama samantapainen ohje:

Bosnialainen maalaisleipä

15 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
1/4 hiivapaketillinen
8 dl vettä

Sekoitetaan löysäksi taikinaksi, annetaan nousta seuraavaan päivään, kaadetaan uunivuokaan ja paistetaan 250 asteessa 10 minuuttia ja 200 asteessa 30 minuuttia.
Jäähdytetään leivinliinaan käärittynä.

Ciabatta

Minä kumoan löysän taikinan jauhotetulle korkealaitaiselle uunipellille kohoamaan, kumoan kohonneen taikinan varovasti pöydälle, leikkaan kahdeksaan osaan ja nostan palat varovasti leivinpellille - ei mitään vaivaamista tässäkään, ja hyvää tulee :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti