sunnuntai 8. kesäkuuta 2008

Limettipiirakka

Luulin että "Key Lime Pie" oli limettipiirakka jostain Key nimisestä paikasta... eipä olekaan. Key lime on eritying limettisortti, kitkerämpi ja mausteisempi kuin "tavalliset" limetit. Jos sinulla on suhteita Amerikkaan, tilaa pullollinen key lime juicea. :-)

Lehtevä piirakkataikina

2 1/2 dl jauhoja
1/4 tl suolaa
1/2 dl öljyä
1/4 dl kylmää maitoa

Sihtaa jauhot ja suola kulhoon. Sekoita öljy ja maito. Kaada neste jauhoihin ja sekoita haarukalla taikinaksi.

Kaulitse taikinasta piirakankuori, vuoraa piirakkavuoka, pistele haarukalla pohjaan reikiä ja paista 240 asteessa 10 minuuttia.

Limettitäyte ja marenkikuorrutus

3 munaa
3 dl + 4 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
1 dl maissitärkkelystä (Maizena)
5 dl vettä
2 rkl voita
1 dl limettimehua
1 rkl limetinkuorta raastettuna
muutama pisara vihreää karamelliväriä

Erota keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja aseta syrjään.
Sekoita kattilassa sokeri, suola, maissitärkkelys ja vesi. Kiehauta ja keitä pari minuuttia. Siirrä pois lämmöltä.
Ota seoksesta n. desin verran ja vatkaa munankeltuaisiin, lisää sitten keltuaisseos kattilaan yhdessä voin ja limettimehun kanssa. Sekoita hyvin. Keitä vielä pari minuuttia.
Siirrä kattila lämmöltä, lisää limetinkuori ja karamelliväri ja kaada taikinakuoreen.

Vatkaa munanvalkuaiset, hippunen suolaa ja 4 rkl sokeria kovaksi vaahdoksi ja peitä tällä marengilla limettitäyte.

Paista 180 asteessa noin 10-15 minuuttia - kunnes marenki on hiukan kovettunut ja saanut pikkuisen väriä.

limetti-juustokakku

kuori:
5 dl grahamkeksinmuruja
1/2 dl sokeria
1 dl voisulaa

Sekoitetaan hyvin ja painellaan vuokaan. Käytä vuokaa, josta reunan saa irti ja painele muruja reunoillekin. Paista 180 asteessa 8 minuuttia. Jäähdytä.

täyte:

240 g tuorejuustoa
3 dl sokeria
6 suurta munaa
240 g kermarahkaa, smetanaa, creme fraichea, turkkilaista kermajogurttia
1 1/2 tl raastettua limetinkuorta
1 dl limettimehua

Vatkaa tuorejuusto vaahdoksi, lisää sokeri. Lisää munankeltuaiset yksi kerrallaan, vatkaa kunnolla jokaisen jälkeen.
Kääntele joukkoon rahka, limetinkuori ja -mehu.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele juustoseokseen.
Kaada täyte grahamkeksikuoreen ja paista 180 asteessa tunti. Käännä sitten uuni pois päältä, aseta uuninluukku raolleen ja anna asettua jäähtyvässä uunissa vielä 15 minuuttia.
Ota juustokakku uunista ja irrota täyte välittömästi vuoasta juoksuttamalla ohutta, terävää veistä juustotäytteen ja vuoan välistä. Poista vuoan reunus ja anna kakun jäähtyä kunnolla, ensin ritilällä ja sitten jääkaapissa. Jaksa odottaa yön yli. Maut tasottuvat odotusaikana ja juustokakusta tulee erinomaisen hyvää.

Sopii todella hyvin kesäjuhlien jälkiruoaksi; näyttävä, helppo ja valmistuu edellisenä päivänä.
Tarjoile kermavaahtonokareen ja limetinviipaleen kera.

Suolatikkulimettipiirakka

kuori:
3 dl murskattuja suolatikkuja
1/2 dl sokeria
1 dl sulatettua voita

Sekoita ainekset ja painele murut vuokaan. Paista 200 asteessa viitisen minuuttia. Anna jäähtyä.

täyte:
2 1/4 dl limeaatitiivistettä
5 dl makeutettua tiivistettyä maitoa
1 rkl raastettua limetinkuorta
1 dl vaniljavanukasjauhetta
2 dl vispikermaa
vihreää karamelliväriä

Sekoita limeaatitiiviste ja maito, vatkaa vanukasjauhe mukaan. Kiehauta ja anna kiehua minuutin. Jäähdytä.
Sekoita vanukkaaseen limetinkuori ja karamelliväri.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon.
Kaada piirakankuoreen.

Alkuperäinen resepti tehdään erilaisista paketeista ja tiivisteistä mitä meiltä ei saa... Joten tämä resepti ei ole niin helppo kuin luulisi :-D Mutta minä rakastan monimutkaisia juttuja.

Limeaatitiiviste:

Keitä 1 1/2 dl sokeria ja 1 1/2 dl vettä siirapiksi. Lisää 1 dl limettimehua (n. 6 limetin mehu).
Lisää 8 dl kylmää vettä saadaksesi limeaatia.

Pikavastike makeutetulle maitotiivisteelle:

Laita tehosekoittimeen 2 1/2 dl maitojauhetta, 1 dl kiehuvaa vettä, 2 dl sokeria ja 3 rkl voita. Mixaa kunnes sokeri on sulanut ja seos on paksua pirtelöä.
Tästä tulee n. 3 dl maitotiivistettä.

Vaniljavanukasseos:

7 1/2 dl maitojauhetta
1 tl suolaa
7 1/2 dl maissitärkkelystä (Maizena)
1 vaniljatanko murskattuna

Sekoita hyvin ja laita ilmatiiviiseen purkkiin.
Tee vaniljavanukas niin, että otat 1 osan jauhetta ja 4 osaa maitoa. Sekoita kattilassa, kiehauta ja anna kiehua n. 1 minuutti.
Jos haluat, voit vatkata vanukkaaseen munankeltuaisen, ruokalusikallisen voita ja vähän vaniljaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti