perjantai 29. maaliskuuta 2013

Enchilada- ja quesadilla-laatikko

Vietän todella paljon aikaa Pinterestissä. Kuten useimmat paikat internetissä, myös Pinterest koostuu suurimmalta osalta USAlaisista, ja heillähän on nyt omat perinteensä. Puolivalmisteita ja pikaruokaa. (syvä huokaus.)

Joten, alan nyt käydä läpi pitkää listaa reseptejä, jotka näyttävät hyvältä, mutta...
Minullahan ei nyt ole mitään monoglutamaattia ja geenimanipuloituja raaka-aineta vastaan, mutta "luontaisenkaltaiset lisäaineet" alkavat jo hirvittää. Ja se että joka paikkaan pannaan sokeria. Ja kevyttuotteet! Vähärasvaiset, rasvattomat ja hydratut öljyt... Hyi h... 

Yhdessä näistä "mamma-blogeista" neuvotaan, miten tehdään viisi "pakasteruokaa", siis laatikkoa pakastimeen, viikonloppuna, ettei sitten tarvitse laittaa ruokaa viikolla. Hyvä idea, varsinkin kaikille työssäkäyville äideille. (Ja iseille.)

1. Enchilada-laatikko
2. Quesadilla-laatikko
3. Villiriisiä ja kanaa
4. Gulassi
5. Perunakeitto

Juu, tuo USAlainen perunakeitto ei ole lähellekään suomalaista versiota, ja se on todella nannaa.

Tämä äiti kirjoittaa ostoslistan, ostaa raaka-aineet ja valmistelee lihat ensimmäisenä päivänä, ja toisena päivänä laittaa ainekset yhteen valmisruoiksi ja pakastaa ne.

Enchilada-laatikko

1/2 litraa paistettua kanaa, siivottuna ja suupaloina. Voit käyttää joko pari kananrintapalaa, tai rääppeet grillatusta kanasta, tai - ihan mitä tykkäät
purkillinen tomaatteja (valutettu)
purkillinen mustia papuja (valutettu)
purkki "Santa Fé Blend Philadelphia Cooking Crème"
1/2 litraa juustoraastetta
3 vehnätortillaa

Sekoita kana, tomaatit, pavut ja kermajuustoseos.
Laita 1/4 seoksesta isoon alumiinivuokaan, peitä juustolla ja tortillalla, 1/4 seoksesta, juustoa, toinen tortilla, 1/4 seoksesta, juustoa, viimeinen tortilla ja loput seoksesta ja loput juustosta. Kansi päälle, nimi kanteen ja pakastimeen.
Olisi hyvä myös kirjoittaa kanteen "paista 1/2 tuntia 200 asteessa", että muistat sitten. (Tätähän ei tarvitse valmistaa, koska kana on jo paistettu, eli kunhan ruoka on lämmintä ja juusto sulanut ja vähän ruskettunut, että on nättiä.)

Tässä ohjeessa on ongelmana tuo kermaseospurkki. Siinä kun on sekä rasvatonta maitoa, glukoosisiirappia, palmiaattia ja muuta moskaa. En halua käyttää moisia aineita, enkä edes välitä ottaa selvää saisiko mokomaa Suomesta (tai täältä Ruotsista)

Ota 3 dl tuorejuustoa. (Hyvää kotimaista)
Ota punainen paprika ja kuutioi se.
Ota sipuli, silppua ja paista.
Ota chipotle chili (tai mitä chiliä nyt löydät, tuoretta siis) ja pilkkoa se. Poista siemenet ja vaaleat kalvot chilin sisältä, jos haluat miedompaa, älä poista, jos haluat tuimaa.
Ota valkosipulia niin paljon kuin haluat. (Yksi kynsi riittää, mutta jos rakastat valkosipulia, käytä enemmän.) Minä en halua yhtään, joten en ota yhtään.
Ota limetti ja purista siitä mehu. (Tai valmiiksi puristettua limetin mehua 1-2 rkl)
Sekoita kaikki ainekset ja mausta. (Tavallisia meksikolaisia mausteita ovat kumina, oregano ja korianteri. Lisää ripaus kanelia, ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita n. 1/4-1/2 tl yrttimausteita ja maustemitallinen kanelia ja mustapippuria, jos haluat mitat.)

Quesadilla-laatikko

Siis, enchilada on vähän kuin suomalaiset täytetyt lätyt. Vehnätortilla kääritään täytteen ympärille ja peitetään chilikastikkeella ja nautitaan.
Quesadilla on sitten juustotäytteinen tortilla.
Queso + tortilla = quesadilla.

Tarvitset
1/2 kiloa jauhelihaa
sipuli pilkottuna
2 tl chilipaprikaa
1 tl kuminaa
1 valkosipulin kynsi
1/2 tl oreganoa
1/2 l purkki tomaattikastiketta
1/2 l purkki mustia papuja (valutettuna ja huuhdeltuna)
3 dl purkki maissia (liemineen)
1 dl purkki vihreitä chilejä liemessä
6 tortillaa
1/2 l juustoraastetta

Paista jauheliha.
Lisää tomaatti, pavut, maissi ja chili. Sekoita.
Mausta.
Kiehauta ja anna kiehua 5 minuuttia. Lisää paprikaa haluttaessa.

Laita 1/3 jauhelihakastikkeesta isoon alumiinivuokaan.
Asettele kolme tortillaa päälle. 1/3 kastiketta, puolet juustosta, 3 tortillaa, loput kastikkeesta ja juustosta.
Siis, periaatteessa sama juttu, paitsi että tämä "quesadilla-laatikko" tehdään jauhelihasta ja se enchilada-laatikko kanasta.
Peitä kannella, merkitse ja kirjoita kanteen myös "lämmitä 20 minuuttia 200 asteessa" - eli kunnes juusto on sulanut ja vähän ruskettunut.

Massipurkillisen sijaan voit tietenkin käyttää pakastemaissia, ja purkitetun chilin sijaan tuoretta chiliä.
Eikä tarvitse etsiä tomaattikastiketta purkissa... siis... Kaiken pitää olla purkista ja boxista ja jauhetta ja puolivalmistetta tai muuta sellaista! Siis, purkitetut tomaatit, tomaattisose ja tomaatipyree on ihan loistavia juttuja, koska niissä käytetään aurinkokypsiä tomaatteja, eikä paljon muuta, mutta... Äh.
Käytä murskattuja tomaatteja.

Ja jos et nyt löydä mustia papuja liemessä, tässä on resepti kuivatuista:

MUSTIA PAPUJA

150 g mustia papuja. Huuhtele ja poista rikkinäiset pavut.
Kaada sähköpataan.
Kaada vettä pataan niin että papujen päällä on n. 5 senttiä vettä. (Elikkä siis kun painat nyrkillä papuja, vesi yltää juuri ja juuri ranteeseen)
Laita pata päälle ja aseta ajastin 3,5 tuntiin.

Joo... siis en tiedä mustien papujen saatavuutta, tai sähköpatojen yleisyyttä... mutta sähköpadan sijasta voit käyttää valurautapataa ja pistää sen uuniin 175 asteeseen, kolmeksi ja puoleksi tunniksi.

(No, luin justiinsa, että "Mustia papuja saa satunnaisesti ruokakaupoista, kuivattuna niitä löytyy etnisistä ja luomuruokakaupoista." lautasella blogi)

Muuten, kokeile maustaa kastike oman makusi mukaan muilla mausteilla, ja käytä lättyjä tortillan sijaan.
Voit myös kokeilla lasagne-levyillä; piirakkataikinalla tai rieskalla (siis sillä ohuella leivällä, eikä ohrarieskalla tai savolaisella ryynirieskalla.)
Vaikka toisaalta, voisihan sekin olla kokeilemisen arvoinen. Onhan uunivoileivät hyviä myöskin, ja voileipäkakku, joten mikä ettei...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti