tiistai 5. maaliskuuta 2013

Päivitetäänpä taas

Olen ollut Pinterestin lumoissa ja masentunut koko vuoden, (sydänsuruja...), joten ei ole tullut päivitettyä.

Noin vuosi sitten ajattelin että USA on todella loistava ruokamaa... no... kun on lähes 400 miljoonaa ihmistä asumassa, onhan siellä ruokakulttuuria. Mutta kun useimmat heistä näyttävät syövän yhtäjasamaa... Kaikki on ruskeaa. Kaikki on paketista tai pussista, uppopaistettu ja valettu sokerilla ja maustekastikkeilla ja syödään pekonin kera. Kaikki. Aamiaisesta kasviksiin, kaikki on ruskeaa...

Kokeilin niitä ylimainostettuja korvapuusteja tuorejuusto-sokerikuorrutuksen kera... ja ne olivat hirveitä! Korvapuustit nyt on korvapuusteja
pullataikina:
2 1/2 dl kädenlämpöistä maitoa
2 munaa
1 dl sulatettua voita
1 l jauhoja
1 tl suolaa
4 rkl sokeria
2 1/2 tl (pussillinen) kuivahiivaa

täyte:
2 dl fariinisokeria
3 rkl kanelia
4 rkl voita

tuorejuustokuorrutus:
3/4 paketillinen tuorejuustoa (typ Philadelphia)
4 rkl pehmeää voita
2 1/2 dl tomusokeria
1/2 tl vaniljaekstraktia (tai vaniljasokeria)
hyppysellinen suolaa

Sekoita hiiva lämpimään maitoon. Anna hiivan herätä, n. 5 minuuttia. Sekoita loput ainekset ja vaivaa kunnes sinulla on sileää taikinaa. Laita taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon (tai ei tarvitse öljytä, jollet tavallisesti pullataikinaa tehdessä voitele kohotuskulhoa. Ei sillä oikein väliä ole, irtoaa vain helpommin kulhosta.) Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Uuni on hyvä kohotuspaikka, vedoton, ja siinä voi pitää pikkuisen lämpöäkin. Ihan pikkuisen.)
Kun taikina on kohonnut kaulitse n. puolen sentin paksuiseksi levyksi, 30x40 sentin levyksi (A3-paperi, taikka kaksi A4:sta)
Esilämmitä uuni 180 asteeseen.
Sekoita fariinisokeri ja kaneli voihin ja levitä tasaisesti taikinalevylle, reunoille asti. Rullaa kääröksi, leikkaa viiden sentin rulliksi (ei viistosti kuin suomalaiset kanelipullat).
Asettele rullat uunivuokaan (tai pienelle pannulle) vieri viereen, jättäen vähän väliä.
Paista n. 20-30 minuuttia, tai kunnes kullanruskeita ja tuoksuvat tuoreelta pullalta.
Sillävälin kun pullat paistuu, tee juustokuorrutus. Pehmitä tuorejuusto ja sekoita siihen muut ainekset.
Levitä juustokuorrutus pullien päälle kun ne ovat vielä lämpimiä.
Nauti teen tai kahvin kera.

Minusta juustokuorrutus oli aivan kamalaa pullien kanssa, molempien maku meni pilalle. Juustokuorrutus oli jotenkin liian hapanta, ja imelää, joten pullan makeus ei tuntunut - oli kuin olisi pullista unohtunut sokeri. Säästän kyllä juustokuorrutuksen porkkanakakulle, jonka kanssa se on aivan ihanaa, ja syön kanelipullat sellaisenaan.

Seurasin mielenkiinnolla aamiaisryhmää, koska rakastan aamiaisia - puuroa, aamiaismuroja, voileipää tomaatilla ja kurkulla, tai muilla kasviksilla... idut ovat aivan ihania. Appelsiinimehua... ehkäpä voisarvi... suuri kupillinen maitoteetä. Jugurttia. Mysliä. Munakokkelia... pekonia ja munia... paahtoleipää juustolla ja appelsiinimarmelaadilla... Muistan eräästä Lucy Maud Montgomeryn kirjasta kuinka sankaritar rakasti syödä aamiaista äitinsä kanssa, ja äidille tarjoiltiin jäähdytettyä melonia appelsiinimehussa... kuulostaa aivan ihanalta... Kyllähän te tiedätte suomalaisen aamiaisen. No, amerikkalainen aamiainen...

Köyhiä ritareita. Vohveleita. Amerikkalaisia pannukakkuja siirapin ja voin kera. Tai "bostonin kermapannukakut" - berliininmunkit pannukakkuina. Siis suklaakuorrutuksella ja vaniljakräämillä täytetty. Kanelipullia. Suklaahippupikkuleipiä. Donitseja. Siis, niitä amerikkalaisia... isoja ja kuorrutettuja ja niin makeita että yksi riittää kuudelle suomalaiselle. Viinereitä. Kakkua...

"Aamiainen meillä päin koostuu aamiaismuroista ja leivänpaahtimessa lämmitettävistä piirakoista lapsille ja melonista ja kahvista tai smoothieista aikuisille. Toki lapset pitäisivät muffineista ja pannukakuista myöskin, mutten ole kovinkaan toimintakykyinen aamuisin... Joten leivon illalla..." 
Otetaan purkista voitaikinaa ja levitetään laitetaan pellille. Laitetaan jokaiselle voitaikinaneliöle iso lusikallinen nutellaa (siis sitä suklaa-hasselpähkinä-levitettä) ja iso lusikallinen "juustokakkutäytettä" (tuorejuustoa ja sokeria). Taitetaan ja painellaan huolellisesti reunat yhteen, sitten väännetään kääröt kierrokselle, varovasti, ettei reunat aukea, ja paistetaan. Koristellaan sulatetulla valkoisella suklaalla tai sokerikuorrutuksella.
Hyvä ja ravitseva aamiainen!

Jos on jotain suolaista aamiaisella, niin on "hashbrowns" - vähän niin kuin rösti - ja paistettua munaa ja pekonia. Pyttipannua. Uunivoileipiä. Quesadilloja. (Pannaan kahden tortillan väliin juustoa ja muuta, sulatetaan juusto ja nautitaan.)

"Aamiainen on suosikkiateriani. Pidän jääkahvista ja katselen kuinka kerma kiipeää jääpaloilla, sumuisesti, ennen kuin kafeiini vaikuttaa. Tilaan pekonia kaiken syötävän kera. Pidän perunoista ketsupin kanssa. Pidän pehmeistä munista ja kuohkeasta munakokkelista. Pidän suurin piirtein kaikesta mikä kuuluu aamiaiseen. Sen vuoksi olen aika innostunut näistä munaveneistä."
Otetaan 4 pientä patonkia. Leikataan ne auki kuin laskiaispullat. Kaivetaan patongista kaukalo. Nostetaan kaukalot uunipellille.
Tehdään täyte: vatkataan yhteen 5 munaa, 1 dl kuohukermaa, 100 g kinkkua hienonnettuna, 100 g juustoa raastettuna, pieni purjo renkaina ja suolaa ja pippuria maun mukaan. Täyte jaetaan patonkeihin, jotka paistetaan uunissa n. 20 minuuttia, kunnes ovat paahtuneet kullanruskeiksi ja munakerma on asettunut. Lisää suolaa ja pippuria. Annetaan jäähtyä ja syödään aamiaiseksi.

"Kasviksia aamiaisella? Kyllä vain! Porkkanakakkua!"

No, joo, jotkut kyllä nauttivat "jääkaappipuurosta" (Sekoitetaan kaurahiutaleita, maustamatonta jugurttia ja maitoa mössöksi, maustetaan hedelmillä tai kaakaolla yms. ja annetaan seistä jääkaapissa yön yli. Aamulla on "puuro" valmiina, sen kuin vain ottaa jääkaapista ja syö.), smoothieista ja jugurtista, joten ei voi vain valittaa. Mutta useimmat näistä ihmisistä ovat aikuisia ja lapsille syötetään pullaa ja kakkua.

Sama juttu vihannesten kanssa. Ne leivitetään, uppopaistetaan, paistetaan juustolla peitettynä... samaa ruskeaa mössöä. No, oppii kyllä arvostamaan suomalaisia salaatteja.

Sekin vielä... amerikkalaiset salaatit. USAssa käytetään sanaa "salaatti" MISTÄ TAHANSA SEKOITUKSESTA. Erikoisesti hyytelöistä... luin juuri coca cola salaatin ohjeen. Väljähtäneestä kokiksesta tehdään hyytelö kirsikoiden ja ananasmurskan kera ja... koristellaan... hmm... en oikein tiedä miksi kutsua tätä... kastiketta? Sekoitetaan 200 g tuorejuustoa, 200g hapankermaa, 2-3 rkl majoneessia ja 4 rkl sokeria.
 Kun on lukenut tällaisia "salaatti" reseptejä, ei rouva Eriksonin salainen perheresepti kuulosta ollenkaan mahdottomalta.

Rouva Eriksen: Nyt kun sinusta tulee rouva Eriksen, aion kertoa sinulle salaisen reseptimme... Eriksenin perheen seisenkerroksinen salaatti!
Lily: Seitsenkerroksinen salaatti? (katsoo reseptiä) Kuusi kupillista majoneessia! Tässä täytyy olla virhe...
Rouva Eriksen: Ei suinkaan kuusi kupillista, kultaseni, kuusitoista kupillista.
---
Lily: Ok, nallekarkkikerros on valmis. Mitä seuraavaksi? (katsoo reseptistä) Perunalastuja... (huokaus)
(Ensisilmäyksellä-sarjasta)

Netissä epäillään, että kerrokset ovat: jäävuorisalaattia vähän pokaalin pohjalla; jokaisessa välissä on n. 6 dl majoneessia. Kerros 2 on luultavasti rapeaksi paistettua pekonia, kerros 3 oranssia juustoa, kerros 4 joko punakaalia tai punasipulia, kerros 5 on sipulirenkaita (funyuns, sipulin makuisia maissirenkaita), kerros 6 nallekarkkeja ja viimeinen kerros murskattuja perunalastuja.

Joka tapauksessa... en ole lainkaan yhtä innostunut amerikkalaisesta ruokakulttuurista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti