sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Suklaaterriini, pasteija, patee...



Suklaaterriini tai suklaapasteija

8 munankeltuaista
275 g sokeria
300 g voita
150 g kaakaojauhetta
150 g suklaata
60 g tomusokeria
1/2 l vispikermaa

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa voi, tomusokeri ja kaakao vaahdoksi. Sulata suklaa. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita kaikki, annostele terriiniin tai pitkänomaiseen kakkuvuokaan (vuokaleipävuokaan) ja jäähdytä. Kumoa tarjoiluvadille ja tarjoile esim. vadelmakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.

Suklaapatee

120 g hyvää suklaata
1 dl voita
5 munankeltuaista
1 dl sokeria
1 1/2 dl hyvää kaakaota (hollantilaista)
3 3/4 dl vispikermaa

Valmistele vuoka vuoraamalla se muovikelmulla. Voit käyttää mitä tahansa muottia, mutta pitkulainen leipävuoka (pateevuoka) on tavallisin.

Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Anna jäähtyä.
Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Sekoita joukkoon kaakao ja suklaavoiseos.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja käännä suklaaseokseen.
Kaada seos vuokaan, peitä muovikalvolla ja anna asettua jääkaapissa kaksi tuntia.

Käännä patee tarjoilulautaselle ja poista muovikelmu. Koristele haluamallasi tavalla. Tarjoile siivuina. Oikein hyvää kerman, kermavaahdon, vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Oikein hyvää myös vadelmakastikkeen kera.
On tpdella hyvä päivällisjäliruoka, lyksikäs, vaikuttava ja helppo tehdä, sekä tehdään hyvissä ajoin ennen tarjoilua, joten voit käyttää aikaa muuhun.

Chocolate Intensity... siis... intensiteetti? Syvyys? Tiiviys? Kiihkeys? Äh. Olkoon mitä tahansa. Hyvin suklainen.
(Tämä on Uskaliaitten Leipojien kolmas urotyö.)

220 grammaa tummaa suklaata paloina
340 g voita paloina
2 1/2 dl sokeria
1 dl voimakasta kahvia
6 suurta munaa
1 tl vaniljatiivistettä
hyppysellinen suolaa

Esilämmitä uuni 180 asteeseen.
Voitele kakkuvuoka. Vuoraa pohja leivinpaperilla ja voitele sekin. Jos käytät irtoreunavuokaa, kiedo se 2-3 alumiinifoliokerrokseen, koska tämä suklaaherkku valmistetaan vesihauteessa, etkä halua että taikina valuu ulos tai vesi sisään.

Laita suklaa kulhoon.
Sekoita voi, sokeri ja kahvi liedellä kunnes seos kiehuu ja voi on sulanut. Kaada kuuma seos suklaaseen, odota hetki ja sekoita kunnes suklaa on sulanut ja seos sileää.
Vatkaa munat sekaisin, lisää vanilja ja suola, ja hitaasti n. 2 dl suklaaseosta, koko ajan vatkaten. Kaada sitten munaseos suklaaseen ja vatkaa.
Kaada seos voideltuun vuokaan siivilän läpi jotta saat pois mahdolliset epäpuhtaudet, munankuoret ja koaguloituneen munan seoksesta. Laita vuoka leivinpellille ja kaada kiehuvaa vettä pellille sen verran että vesi yltää suklaaseoksen reunaan ja paista 30-45 minuuttia, kunnes suklaaseos on asettunut ja kiiltävä. Anna jäähtyä 20 minuuttia.
Irrota kakku vuoasta kuljettamalla ohutteräistä veistä vuoan reunoja myöten, ja käännä "kakku" lautasen tai pahviympyrän avulla. Poista vuoka ja leivinpaperi ja laita "kakku" jääkaappiin.

Tee suklaakuorrutus

170 g tummaa suklaata hienonnettuna
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria tai vaniljaekstraktia

Laita suklaa kulhoon. Kiehauta kerma ja kaada suklaan päälle. Sekoita hiljalleen kunnes suklaa on sulanut. Mausta vaniljalla ja kaada suklaavanukkaalle.
Laita takaisin jääkaappiin jäähtymään ainakin tunniksi ennen tarjoilua.


Siis - koko ajan puhutaan tuosta vaniljatiivisteestä. Amerikassa ne käyttää vaniljaekstraktia vaniljasokerin sijaan. Siis kaatavat tummanruskeaa lientä pienestä pullosta lusikkaan. Tässä on miten sitä tehdään:

Vaniljaextrakti

tarvitset:

- lasipurkin jossa on tiivis kansi
- 80-prosenttista vodkaa - käytä hyvän makuista. Niissäkin kun on eroa. Voit käyttää mitä tahansa 80% maustamatonta alkoholia.
- 3 vaniljapalkoa jokaista 2 1/2 dl alkoholia kohti
- pimeä kaappi, jossa vaniljan maku siirtyy paloista alkoholiin.
- 2 kuukautta

Pese lasipurkki huolellisesti.
Leikkaa vaniljanpalot auki pitkittäin.
Laita vanilja lasipurkkiin ja peitä viinalla. Sulje kansi kunnolla ja ravistele purkkia. Laita viileään paikkaan ja käy ravistelemassa purkkia kerran viikossa kahden kuukauden ajan. 

Tässä suklaaterriinin nimellä kulkeva kakku
Mokka-suklaaterriini liivatteella
Todella kivoja suklaaohjeita Suomen Ruotsin suurlähetystön sivuilta - ei olisi ikinä tullut mieleenikään lähteä sieltä katsomaan, joten aina välillä kannattaa googlata juttuja :-D

Suklaa-päärynähillo

3-4 päärynää
3-4 rkl fariinisokeria, raakasokeria tai demerarasokeria
150 g suklaata

Kuori päärynät ja poista tarvittaessa siemenkota ja kovat palat. Leikkaa paloiksi, sekoita sokeri joukkoon ja anna mehustua pari tuntia.
Keitä puolisen tuntia, kunnes päärynä on pehmeää. Kuori vaahto, jos sitä tulee. Pidä silmällä seosta, jotta se ei pala pohjaan.
Kun hillo on valmista, anna sen jäähtyä hetki, ja sekoita sitten joukkoon palasteltu suklaa.
Sekoita ja purkita.
Voit korvata ruskean sokerin hillosokerilla ja päärynät millä tahansa hedelmällä. Erityisen hyvää suklaahilloa tulee vadelmista ja banaanista. (Juu, banaanihilloa... koska siinä on suklaata mukana, banaanin tummuminen ei haittaa.)
Kokeile paahtoleivällä, letuilla, kakuntäytteenä - ja kakkutaikinassa... Pari ruokalusikallista kakkutaikinassa antaa mukavan maun suklaakakkuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti