Stomppa - paistinpannuleipä Ruotsista
5 dl piimää
1.5 dl vaalea siirappi
2 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
2 tl kokonaisia aniksensiemeniä
13 dl ruis-sihtijauhoja
2 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
Sekoita piimä ja siirappi. Murskaa siemenet morttelissa. Sekoita kaikki kuivat ainekset, lisää neste ja vaivaa taikinaksi.
Jaa 20 osaan, kauli pyöreiksi paistinpannun kokoisiksi "letuiksi" ja rei'itä haarukalla.
Paista kuivalla paistinpannulla muutama minuutti molemmilta puolilta. Leivät eivät saa palaa.
Anna jäähtyä ritilällä. Säilytä muovipussissa.
Voit jättää fenkolin ja aniksen pois, jos et pidä niiden mausta.
Taalainmaan rieska
I:
1/4 pakettia tuoretta hiivaa. (Jaa hiiva kulmittain, niin voit olla varma määrästä ;-))
2 rkl sokeria
50 g voita
2 rkl vaaleaa siirappia
1 tl murskattua aniksen siementä
1 tl murskattua fenkolinsiementä
1 1/2 tl suolaa
2 1/2 dl täysmaitoa
3 dl vehnäjauhoa (jos saat extra-gluteenista, ota sitä)
II
300 g lämmintä vastakeitettyä kuorittua perunaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl ruissihtijauhoja
I
Murusta hiiva kulhoon ja mittaa joukkoon sokeri.
Sulata voi kattilassa, lisää maito, siirappi ja mausteet (myös suola) ja lämmitä kädenlämpöiseksi.
Kaada hiiva-sokeriin ja sekoita.
Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi.
Anna käydä leivinliinan alla tunnin ajan.
Soseuta perunat ja sekoita taikinaan. Lisää jauhot ja vaivaa kunnes taikina ei enää tartu käsiin.
Jaa taikina osiin ja kauli ohuiksi, pyöreiksi kakuiksi.
Paista kuivalla paistinpannulla, muutama minuutti molemmiltä puolilta, kunnes leipä saa hiukan väriä.
Älä paista liikaa, koska silloin leivästä tulee näkkileipää.
Anna jäähtyä ja säilytä muovipussissa.
Tjörnen leipä
Tjörn on paikka Bohusläänissä, Lounais-Ruotsissa ihan Norjan rajalla. Tjörn on norjaa ja tarkoittaa lampea.
50 g voita
1 l maitoa (tai heraa)
50 g hiivaa
2 rkl siirappia
1 rkl suolaa
5 dl ruissihtijauhoa
kilo ja vähän päälle vehnäjauhoja
2 tl hirvensarvisuolaa
Sulata voi. Kaada kattilaan maito ja lämmitä voi-maitoseos kädenlämpöiseksi. Kaada kulhoon ja lisää hiiva. Sekoita ja lisää siirappi, suola, sihtijauho ja osa vehnäjauhoista. Vaivaa hyväksi taikinaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Lisää sitten hirvensarvisuola.
Jaa taikina 10 osaan ja pyörittele pulliksi, jotka saa kohota leivinliinan alla.
Kaulit pullat rieskoiksi ensin sileällä kaulimella ja sitten "piikikkäällä" leipäkaulimella. Rei'itä rieskat haarukalla ja paista paistinpannulla n. minuutti molemmin puolin.
Perunarieskat eli -leposkat
3 isoa keitettyä perunaa (250 - 300 g)
½ - 1 dl maitoa
½ tl suolaa
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
1 dl sämpylä- tai ohrajauhoja
n. 1 dl vehnäjauhoja
Hienonna kypsät perunat soseeksi. Lisää maitoa, suolaa ja kananmuna. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan. Taputtele löysähköstä taikinasta jauhotetuin käsin 2-4 ohutta puolen sentin paskuista rieskaa leivinpaperille, pistele haarukalla ja paista noin 225 asteessa 10-15 minuuttia. Pinoa kypsät rieskat päällekkäin ja tarjoile lämpimina ja ihanina.
5 dl piimää
1.5 dl vaalea siirappi
2 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
2 tl kokonaisia aniksensiemeniä
13 dl ruis-sihtijauhoja
2 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
Sekoita piimä ja siirappi. Murskaa siemenet morttelissa. Sekoita kaikki kuivat ainekset, lisää neste ja vaivaa taikinaksi.
Jaa 20 osaan, kauli pyöreiksi paistinpannun kokoisiksi "letuiksi" ja rei'itä haarukalla.
Paista kuivalla paistinpannulla muutama minuutti molemmilta puolilta. Leivät eivät saa palaa.
Anna jäähtyä ritilällä. Säilytä muovipussissa.
Voit jättää fenkolin ja aniksen pois, jos et pidä niiden mausta.
Taalainmaan rieska
I:
1/4 pakettia tuoretta hiivaa. (Jaa hiiva kulmittain, niin voit olla varma määrästä ;-))
2 rkl sokeria
50 g voita
2 rkl vaaleaa siirappia
1 tl murskattua aniksen siementä
1 tl murskattua fenkolinsiementä
1 1/2 tl suolaa
2 1/2 dl täysmaitoa
3 dl vehnäjauhoa (jos saat extra-gluteenista, ota sitä)
II
300 g lämmintä vastakeitettyä kuorittua perunaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl ruissihtijauhoja
I
Murusta hiiva kulhoon ja mittaa joukkoon sokeri.
Sulata voi kattilassa, lisää maito, siirappi ja mausteet (myös suola) ja lämmitä kädenlämpöiseksi.
Kaada hiiva-sokeriin ja sekoita.
Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi.
Anna käydä leivinliinan alla tunnin ajan.
Soseuta perunat ja sekoita taikinaan. Lisää jauhot ja vaivaa kunnes taikina ei enää tartu käsiin.
Jaa taikina osiin ja kauli ohuiksi, pyöreiksi kakuiksi.
Paista kuivalla paistinpannulla, muutama minuutti molemmiltä puolilta, kunnes leipä saa hiukan väriä.
Älä paista liikaa, koska silloin leivästä tulee näkkileipää.
Anna jäähtyä ja säilytä muovipussissa.
Tjörnen leipä
Tjörn on paikka Bohusläänissä, Lounais-Ruotsissa ihan Norjan rajalla. Tjörn on norjaa ja tarkoittaa lampea.
50 g voita
1 l maitoa (tai heraa)
50 g hiivaa
2 rkl siirappia
1 rkl suolaa
5 dl ruissihtijauhoa
kilo ja vähän päälle vehnäjauhoja
2 tl hirvensarvisuolaa
Sulata voi. Kaada kattilaan maito ja lämmitä voi-maitoseos kädenlämpöiseksi. Kaada kulhoon ja lisää hiiva. Sekoita ja lisää siirappi, suola, sihtijauho ja osa vehnäjauhoista. Vaivaa hyväksi taikinaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Lisää sitten hirvensarvisuola.
Jaa taikina 10 osaan ja pyörittele pulliksi, jotka saa kohota leivinliinan alla.
Kaulit pullat rieskoiksi ensin sileällä kaulimella ja sitten "piikikkäällä" leipäkaulimella. Rei'itä rieskat haarukalla ja paista paistinpannulla n. minuutti molemmin puolin.
Perunarieskat eli -leposkat
3 isoa keitettyä perunaa (250 - 300 g)
½ - 1 dl maitoa
½ tl suolaa
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
1 dl sämpylä- tai ohrajauhoja
n. 1 dl vehnäjauhoja
Hienonna kypsät perunat soseeksi. Lisää maitoa, suolaa ja kananmuna. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan. Taputtele löysähköstä taikinasta jauhotetuin käsin 2-4 ohutta puolen sentin paskuista rieskaa leivinpaperille, pistele haarukalla ja paista noin 225 asteessa 10-15 minuuttia. Pinoa kypsät rieskat päällekkäin ja tarjoile lämpimina ja ihanina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti