Rommisima
2 litraa tislattua vettä
50 g hiivaa (ihan tavallista leipomishiivaa)
1/2-1 kg sokeria
2 1/2 dl melassia tai tummaa siirappia melassin puutteessa tai sokeriruokosiirappia, jos löytyy
Lämmitä kaikki paitsi hiiva kädenlämpöiseksi, sekoita hiiva nesteeseen ja anna käydä pari päivää, ihan niin kuin simaa tehtäessä.
koivunmahlasima
4 litraa koivunmahlaa
1,5 dl vettä
3 rkl hunajaa
hiivaa
sitruuna
Lämmitä vesi ja hunaja kädenlämpöiseksi, lisää hiiva. Kun sekoitus kuplii, kaada mahlaan ja lisää sitruunan mehu. Anna käydä.
perinteinen sima
4 litraa vettä
250 g fariinisokeria
250 g sokeria
1-2 sitruunan mehu
herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa
rusinoita ja sokeria pullottamiseen
Kuori sitruuna ja viipaloi se. Laita ämpäriin sokerien kanssa. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien ja sitruunan päälle. Sekoita loput vedestä joukkoon. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.
Anna käydä noin vuorokausi.
Pullota. Laita jokaiseen pulloon muutama rusina ja 1 tl sokeria. Sulje ja anna käydä, kunnes rusinat kohoavat pintaan. Jäähdytä jääkaapissa.
Sima käy koko ajan, joten pulloon kerääntyy painetta. Sima pitäisi tulla juoduksi viikon sisällä, sen jälkeen se on turhan tujakkaa, ainakin lapsille. ;-)
Voit myös korvata osan kylmästä vedestä pilsnerillä tai lisätä vähän humaloita simaan.
Inkiväärisima
korvaa sitruuna tuoreella inkiväärillä. Tarvitset noin peukalonkokoisen palan inkiväärijuurta. Kuori se ja leikkaa siivuiksi. Anna siivujen kiehahtaa veden kanssa. Seuraa muuten perinteisen siman ohjetta.
Greippisima
Tehdään muuten kuin perinteinen, paitsi että yhden sitruunan lisäksi laitat vielä yhden greipin sankoon, ja 1/2 dl tummaa siirappia.
Marjasima
korvaa sitruuna 5-6 dl marjoilla. Varsinkin punaherukoista tulee hyvää simaa, koska ne ovat sen verran kirpakoita. Pakastemarjat käyvät ihan hyvin.
Raparperisima
korvaa sitruuna raparperinpaloilla. Tarvitset 2-5 vartta, ihan maun mukaan.
mansikka-raparperisima
1 l mansikoita, 1 l raparperia
Hunajasima
korvaa tavallinen sokeri hunajalla. Lisää hunaja vasta kädenlämpöiseen nesteeseen.
maitohorsmasima
4-5 dl horsmankukkia (älä käytä vihreitä osia, niistä tulee ikävä maku)
Älä käytä ruskeaa sokeria, vaan vain valkoista tai valkoisen ja hunajan sekoitusta
samoin voi tehdä mesiangervosimaa, voikukkasimaa, vadelmanlehtisimaa, nokkossimaa, kuusenkerkkäsimaa (1 l kerkkiä) tai mustaherukanlehtisimaa (1 l lehtiä) (Louhisaaren simaa tai Marskin simaa)
Lisää aiheesta hesarista
Olin erityisen kiinnostunut niistä uppopaistetuista herkuista joille annetaan reseptejä artikkelin lopussa... varsinkin churrot ;-)
Jopas on pitkästä aikaa simaisia ohjeita - ohjeitasi on jo kuan odoteltukin kuin kuuta nousevaa. Ei siis vain simantekoon vaan ihan muutakin herkullista tahtoisin lukea blogistasi. Ei haittaisi vaikka olisi jotain uutta ja hyvää joka päivä :)
VastaaPoistaMukavaa kesän odotusta, vaikka tänään täällä Etelä-Karjalassa juuri nyt tuulee kuin Jäppisen naimavuonna ja vettäkin ropsii niskaan...
Olet ihana :-)
VastaaPoistaYritetään muistaa päivittää ainakin vähän useammin... tai "do, do not, there is no try" vai miten se meni :-D
Täällä Södertäljessä on ollut vaihtelevaa, välillä on kuin kesäpäivä, kuuma ja aurinkoinen, sitten sataa ja on kylmää ja koleaa...
ja minulla on fibromyalgia, joka on ollut kakkamainen koko viikon... mutta kun se ei estä aukomasta päätään facebookissa, niin ei pitäisi estää täälläkään, onhan niitä reseptejä :-)