keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

Lisää pannuleipää

tortillas

1 l jauhoja - vehnää tai maissia (ei maizenaa, joka on maissitärkkelystä, eikä polentaa.)
1/8 tl leivinjauhetta
120 g margariinia (tietysti voi käyttää voitakin, mutta se ei ole sama asia)

murustele margariini jauhoihin tasaisesti.

1 1/2 tl suolaa
2 1/2 dl lämmintä vettä

Sulata suola veteen ja sekoita jauhoseos taikinaksi lisäämällä niin paljon vettä kun tarvitaan. (Ei tarvitse käyttää kaikkea vettä)

vaivaa taikina tasaiseksi palloksi ja anna seistä peitettynä puoli tuntia.

Jaa taikina 12 osaan ja pyöritä palloiksi. Kauli pallot pyöreiksi, hyvin ohuiksi letuiksi, ja paista kuumalla, kuivalla pannulla 10-15 sekunttia kerrallaan - käännä niin monta kertaa kuin tarvitaan.

Säilytä paistetut tortillat pyyheliinaan käärittynä, että ne säilyvät lämpiminä ja pehmeinä.

Tortillat ovat perustavaraa texmex-keittiössä.

* taco - rapeaksi paistettu tortilla. Sen voi rapeuttaa uunissa tai öljyssä uppokeittämällä. Jos tekee pikkuruisia tortilloja ja rapeuttaa ne, saa tacochipsejä.

* taquido on pikkuinen tortilla täytettynä, rullattuna sikaariksi ja uppopaistettuna.

* tosdata on paahdettu "tortillakulho", tehty "vanhoista" tortilloista. Tortilloja kun ei voi lämmittää uudelleen, niistä tulee liian rapeita, eikä niitä voi enää kääriä ruoan ympärille. Niistä tehdään sitten tacoja, eli ne friteerataan U:n muotoiseksi taskuksi tai paahdetaan "kulhoiksi" ja täytetään, tai niistä tehdään chipsejä, joilla voi nostella chiliä tai dippiä suuhunsa, tai joita voidaan murentaa ruoan päälle.

* nachos on tortillachipsejä joiden päälle on sulatettu juustoa. Nimensä ne ovat saaneet teksasilaisen ravintoloitsijan mukaan. Hänen nimensä oli Ignacio Anaya ja häntä kutsuttiin Nachoksi. Alunperin tätä herkkua kutsuttiin "Nachon erikoiseksi".

* burrito on "tortillawrap", eli tortillaan kääritty ateria. Nimensä se on saanut siitä että se muistuttaa vähän aasinkorvaa. (Burro - aasi, burrito - pikku aasi). On myös mahdollista, että koska ensimmäinen mies joka tarjosi burritoja käytti aasia ruoan kuljettamiseen. Hän kietoi ruoan sekä tortillaan että lautasliinaan jotta se pysyisi kuumana ja jotta tortilla imisi itseensä mahdolliset mehut. Chili, jota yleensä burritoissa tarjoillaan, on aika kosteaa.

* quesadilla eli "juustoinen pikkupala" on yksinkertaisimmillaan sulatettua juustoa kahden tortillan välissä. Juuston sekaan voi tietenkin sekoittaa muitakin aineita. Kun juusto on sulanut, tortilla-kakku leikataan 6-8 lohkoon ja nautitaan.

* fajita eli miehusta, vyö tai korsetti, on lihaisa ateria nautittuna tortillalta. Fajita on nimitys jota meksikolaiset teurastajat käyttivät naudan vatsalihaksesta, ja alunperin ruokalaji olikin tehty tästä lihasta. Ateria kootaan tuoreelle, pehmeälle tortillalle, ja syödään lautaselta veitsellä ja haarukalla.

* Tlayuda (äännetään klajuda, joten se kirjoitetaan joskus englanniksi clayuda) on vähän kuin pizza: avoimelle, pehmeälle tortillalle levitetään paputahnaa, ihraa, salaattia, lihaa, juustoa ja salsaa, ja sitten se paistetaan uunissa.

* Enchilada on vähän kuin täytetty lettu. Tortillalle levitetään täytettä, se kääritään rullalle, peitetään chilikastikkeella ja grillataan. Amerikassa enchiladoille lisätään vielä kerros juustoa ennen grillaamista.
Enchilada tarkoittaa "lisätty chiliä" ;-) (joten: enmolada - molea chilikastikkeen sijaan - entomatada - tomaattikastiketta chilikastikkeen sijaan)

Sitten tulee toinen samanlainen resepti:
Intialaiset rotit (chapati)

Neljään leipään tarvitset

runsaan dl jauhoja
hyppysellisen suolaa
1/2 dl vettä
sekoita ainekset pehmeäksi taikinaksi. Lisää pikkuliraus öljyä ja vaivaa sileäksi taikinaksi.

Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä osat palloiksi. Litistä pallot ja kauli ne pyöreiksi leiviksi.
Taikina on hyvin sitkeää, että saat kaulia todella lujaa.
Rotitkin pitää kaulia hyvin ohuiksi. Näistä neljästä pitäisi tulla n. 20 senttiä halkaisijaltaan.
Paista rotit kuivalla, kuumalla valurautapannulla kunnes pinta alkaa kuplia. Leipä ei ruskistu, vain kuplien kohdalta leipä saa ruskeita pilkkuja. Kun molemmat puolet on pilkullisia, käännä leipä ja paina sitä paistinpannua vasten paistinlastalla, jotta leipä pullistuu kuin pita. Sitten käännä se vielä kerran ja painele kaikki ilma ulos. Voitele leipä ghillä (tai voilla - ghi on voita josta on otettu vesi/hera pois. Voi sulatetaan ja siitä kuoritaan rasva pinnalta pois, pohjalla oleva vetinen litku heitetään pois.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti