torstai 28. joulukuuta 2017

Itsenäisyyspäivällinen

Postitus tulee nyt vähän (OK, aika tavalla) myöhässä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan

100-vuotispäivät olivat keskellä viikkoa, joten meillä oli vain kahvit, mutta olisin halunnut järjestää suuret päivälliset... 100 ruokalajia... yksi jokaiselle vuodelle, johdattaen vieraat Suomen historian halki musiikin ja ruoan kautta... olisin järjestänyt videoesityksen valkokankaalla taustaviihteeksi... nyt se olisi sitten vienyt sellaiset 16 1/2 tuntia, ja sekin olisi tehnyt tiukkaa - 10 minuuttia jokaisen ruokalajin nauttimiseen... X-]
Mutta olisi ollut Suomen arvoinen!

Manchu Han Keisarillinen Juhla-ateria

Nyt se ei sitten kuitenkaan tapahtunut, joten ajattelin järjestää jotain samantapaista ensi vuodeksi. Viettäähän Suomi syntymäpäivä ensivuonnakin. Toivottavasti. Ja vielä monta, monta vuotta, vuosikymmentä ja vuosisataa.

Olisi kuitenkin parempi vähentää hiukan ruokalajeja ja tehdä yksi ruokalaji jokaista 10-vuotiskautta varten. Ja sitten vain lisää ruokalajeja joka kymmenvuotiskaudeksi. Sitten olisi valmiina upea esitys 150-vuotispäiville. Voinpa olla elossakin vielä silloin. :-D

Ajattelin päivällisen teemaksi "Sinivalkoinen Suomi", elikkä kaikki syötävä olisi sinivalkoista, ainakin jollain tavalla, ja valmistettu suomalaisista raaka-aineista, tai raaka-aineista jotka voisivat olla suomalaisia. Siis ei ananasta ja tonnikalaa. Sitten halusin valmistaa päivällisen joka olisi ollut mahdollinen 1917. Silloin nyt oli sota-aika, joten ei pidetty suuria päivällisiä missään, joten siirryin hiukan ajassa taaksepäin, ennen sotaa, vuosisadan alkuun.

Silloin oli vielä "muodissa" päivälliset jotka kestivät tuntikaupalla ja joilla tarjoiltiin 10-20 ruokalajia. Tämä "17 ruokalajin ranskalainen menyy" on edelleen olemassa, vaikka useimmiten käytetään sen 12 lajin pikkusiskoa, tai vielä pienempää, 5-7 ruokalajin menyytä. Minä olen suurudenhullu ja haluaisin vaikka kuinka monta ruokalajia.

1) Alkupalat - pieniä, ruokahalua kiihottavia makupaloja, tehty kotimaisista raaka-aineista
Aperitiiviksi sopii kuohuviini - kylmänä ja kuivana.

2) keitto - valkoinen keitto, voisi tehdä sinisistä perunoista perunalastuja koristeeksi
(jos haluaa kasvattaa ruokalajien määrää, tarjotaan ensiksi kirkas liemi ja sitten valkoinen keitto, esimerkiksi juustokeittoa... rakastan juustokeittoa!)
Keiton kanssa ei tarjota juotavaa!

3) 17-ruokalajin menyyssä on tässä sitten munaruoka - olisi voinut tarjota hämäläistä munajuustoa. Tai souffléeta. Jos tekee ihan tavallisen souffléen, sen kanssa voi juoda kuohuviiniä tai jotain muuta valkoviiniä.

4) 17 ruokalajin menyyssä on tässä sitten jauhoruoka; pastaa tai riisiä. Voisi tarjota risottoa, suomalaisilla kanttarelleilla. Tai ohrattoa, kun nyt on Suomen itsenäisyyspäivä.
Sieniohraton kanssa sopii täyteläinen, "tamminen" puna- tai valkoviini.

5) Kala - kuhaa Mannerheimin tapaan.
Alsace Riesling - tai se sama kuiva kuohuviini

6) Entrée - pieni liharuoka, tavallisesti lihanpalasia tai sisäelimiä tarjoiltuna kastikkeen kanssa - se voi olla makkaraa tai pataa... karjalanpaisti kuulostaa ihan sopivalta, varsinkin kun siihen joidenkin mukaan pitäisi tulla myös sisäelimiä, kuten munuaisia ja maksaa...
Karjalanpaistin kera sopii parhaiten olut, mutta jos haluat tarjota viiniä, valitse hedelmäinen punaviini jossa ei saisi olla ollenkaan karvautta.

7) Sorbet - "kitalaen puhdistaja" :-D - mustaherukkasorbettia.
Ei juomaa, koska sorbetti on periaatteessa vettä. (Siis voisi tehdä sen louhisaaren juomasta...)

8) Relevé - lihaa... tavallisesti luussa valmistettu lihanpala, esimerkiksi lampaankruunu, mutta voi olla kalaa tai kanaakin. Jos aterialla ei tarjota lintua erityisenä ruokalajina, linnun voi tarjota tässä. Metsopaisti olisi todella upea! Tai jokin muu suomalainen metsälintu...
Metsäkanan kanssa tarjotaan rotevaa punaviiniä, esimerkiksi samaa jota tarjotaan ohraton kanssa.


9) Paisti - poronpaisti ja perunagratiini, puolukat ja mustikka-portviinikastike
edelleen sitä riista/metsä-punaviiniä; Syrah tai Shiraz, Côtes du Rhône punaviiniä - tai ehkäpä sitä portviiniä?

10) Legumes - kasvisruoka - tarjosin hyvää kaalipiirakkaa itsenäisyyspäivänä, ilman jauhelihaa, ja hyvin teki kauppansa! Tätä parempi vaihtoehto olisi mustajuuret parsan tavoin hollandaisekastikkeella.
Kaalin kanssa sopii olut parhaiten, mutta myös riesling, luulen että mustajuuret pitävät paremmin rieslingistä.

11) Salaatti - haluaisin tarjota jotain salaattia, joka auttaa ylensyömisessä :-D Joten, lehtivihanneksia, fenkolia, basilikaa, varsiselleriä
salaatin kanssa ei myöskään tarjota juotavaa, on salaatti sen verran vesipitoista, mutta jos haluat, voit tarjota valkoviiniä.

No, seuraavat kolme ruokalajia on vähän... kummallinen juttu.

12) Buffet froid - 13) entremets - 14) savoreux
Entremets - sinänsä hassua, koska tämä on makea jälkiruoka, vaikka tulossa on vielä toinenkin, "varsinainen" jälkiruoka... joka sitten on "hedelmiä"... Tämä "buffet froid" on kylmäkön valmistamia ruokia - mikä oli sanan "entremets" alkuperäinen tarkoitus... ja "savoreux" joka sitten on kirpakka suolainen "yöpala", kuten uunivoileipä.
Joten... hmm... ensiksi jonkinlainen syltty, patee, terriini - sitten ajattelin jonkinlaista suunraikastajaa, kuten minttua tai persiljaa, ja tarjota tämä hyytelökuutioina, mutta kupillinen teetä voisi olla mukavaa - siis inkivääri-sitruunateetä - ja omenaiset naurispiiraat suolapalaksi...
Pateen kanssa tarjoat valkoviiniä, kupillinen teetä ei tarvitse juotavaa ja naurispiiraat pitävät oluesta.

15) Dessert - tässä nyt ilman muuta tuulihattujoutsenet sinisellä kastikepeilillä. Ei juotavaa

16) juustot: Suomen parhaat juustot
* Emmental-tyyppinen juusto: Valio Emmental punaleima
* Edamtyyppinen juusto: Valio Edam täyteläinen
* Murukolojuusto: Valio Oltermanni
* Kittijuusto: Juustoportin Vuohen viinitarhuri juusto
* Erikoisjuusto: Juustoportin brandy-pähkinä
* Homejuusto: PunaHeidi (Selinin Sininen on kuulemma paras sinihomejuusto, ja Verneri paras valkohomejuusto)
* Maustettu tuorejuusto: Valio Mustapekka mustapippuri
* Sulatejuusto: Valio Olympia perinteinen sulatejuusto
- juustotarjottimelle leipää, keksejä yms. (hapankorppuja, saaristolaisleipää, piparkakkuja); hilloja (ainakin lakkahilloa) ja säilykkeitä (kuten cornichons tai harissa); lihaleikkeleitä ja makkaraa (rakastan meetwurstia); pähkinöitä; kuivattuja ja tuoreita hedelmiä; hunajaa; lakritsia (makea lakritsi sopii hyvin sinihomejuuston kera); suklaata ja marsipaania
- voisi tehdä marinoitua paprikaa ja sipulimarmeladia
- levitä juustot - on kivan näköistä kun kaikki on pakattu vieri viereen, mutta silloin siitä on vaikea ottaa. Juustoilla pitää myös olla omat ottimensa, jottei sekoita makuja, ja juustot pitäisi olla hyvin merkitty, että kaikki tietää mitä juustoa maistelee.
- Voisi olla kivaa leikata kovat juustot siivuiksi joista sitten leikkaa piparkakkumuotilla teemaan sopivia kuvioita - näin juustotarjottimen, jolla juusto oli leikattu vaahteranlehdiksi - sopii syksyteemaan tai Kanadan itsenäisyyspäivälle. Meillä voisi olla tähtiä.
Juuston kanssa voi tarjota portviiniä.

17)  Café avec
Perinteisiä leivonnaisia kahvipöytään
Suomalaisia leivonnaisia
- bebe-leivokset
- aleksanterin leivokset
- runebergin tortut
- meidän pullaperinne on aika omalaatuinen, vaikka osan jakaakin Ruotsin kanssa. Dallaspullat ovat ihan suomalainen keksintö.
Pullataikinapiirakat ovat hyvin suomalaista, samoin rahkaleivonnaiset (tosin näitä perinteitä jaamme itänaapurien kanssa, mutta venäläiset/slaavilaiset/itäeurooppalaiset kahvileipäperinteet ovat aika tuntemattomia maailmalla, kun olivat rautaesiripun takana niin pitkään...)
- kinuski-puolukkakakku
- karjalaiset perinneleivonnaiset
- raahen kriput tai krivat
- rakastan meidän pumpernikkeleitä :-D Täällä ruotsissa pumpernikkeli on tiivistä, saksalaista ruisleipää.
- sitten on sitruunapullat... jotka eivät ole pullia ollenkaan...

Avec on tavallisesti konjakkia, armanjakkia tai calvadosta.

2 kommenttia:

  1. Miten ihana ajatus tehdä sata ruokalajia tai vaikka nuo 17! Taisin tulla kylläiseksi pelkästään mässäilemällä ajtuksissani kaikilla noilla ihanuuksilla. Fenkoli ja inkivääri jäävät kyllä käyttämättä minulta... Ohra sienten kera mums ja sinisten perunoiden käyttö hieno idea! ja... siis ihan ihana juttu kerrassaan. Oikein oivallista ja herkullista Uutta Vuotta 2018!

    VastaaPoista
  2. Hei, Jenska!

    Tuo kuva on kirjasta nimeltä Suuri noitatieto ja sen on kirjoittanut ja kuvittanut Malcolm Bird

    Toivottavasti löydät!

    VastaaPoista