sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Gulassilaatikko

Joo. Siis gulassihan on soppaa... tai pataa. Riippuen nesteen määrästä. Ja syödään sellaisenaan tai keitetyn perunan kanssa. Tai keitetään ne perunat siinä sopassa.

Niinpä. Suomessa.

USAssa se on jotain muuta.

Ja tässä sen iloisen äidin resepti:


Amerikkalainen gulassi
1/2 kg jauhelihaa
1 purkki tomaattikeittoa
1 1/2 dl tomaattipyrettä
5 dl makaroonia (keittämätöntä)
2 rkl italialaista maustetta
1 purkki maissia (valutettu)
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
3-5 dl juustoraastetta

Ruskista jauheliha.
Keitä makaronit.
Sekoita tomaattikeitto, pyree, mausteet, makaroni ja jauheliha, sekä maissi.
Kaada isoon alumiinivuokaan, peitä juustoraasteella, kansi päälle, jada jada.
Paistetaan 200 asteessa 30-40 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja kuorruttunut.

Elikkä vähän niinkuin makaronilaatikkoa, jossa tomaattikastike munamaidon sijaan.

Italialainen mausteseos

2 rkl basilikaa
2 rkl meiramia
2 rkl oreganoa
2 rkl rosmariinia
2 rkl timjamia

Siis, gulassilaatikkoon tarvitsen teelusikallisen kutakin maustetta.

Minusta ainakin kuivattu sipuli maistuu erilaiselta kuin tuore sipuli.

Minä tekisin tämän reseptin vähän toisella tavalla.

Ota sipuli ja hienonna se. Kuullota pannulla, voissa.
Raasta kaksi porkkanaa ja sekoita joukkoon.
Paista jauheliha samalla pannulla.
Kaada joukkoon tölkillinen tomaatteja (400 g)
Mausta tomaattipyreellä, ja kaikin mokomin, käytä noita "italialaisia mausteita". Valkosipulia, jos haluat. Liemikuutio (tai jotain vastaavaa).
Laita joukkoon pakastemaissia (joka minusta on parempaa kuin purkkimaissi) jos pidät maissista.

Eihän siis gulassiin tule maissia ollenkaan, mutta tämä ruoka ei olekaan gulassia.

(Ihan pahaa tekee kutsua koko mössöa gulassiksi. Isoisän isoisän äiti oli unkarilainen. Tämä resepti kuulostaa paremmalta. Tee sitä tämän sijaan. Se jeera on kuminaa. Ei sitä tavallista kuminaa, vaan juustokuminaa tai roomankuminaa. Ja jos tulee liikaa nestettä, ei haittaa. Meidän perheessä gulassi syödään ensin keittona, ja sitten patana, kun sitä lämmittää :-D)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti