keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Kermakaljaa ja hollanninkahvia

Hollantilainen kahvi, hollanninkahvi on voilla maustettua kahvia.

Tarvitset kupillisen maitoa jonka höyrytät voinokareen kanssa. Jos sinulla ei ole espresso-maitohöyrytintä (mikä lieneekään laitteen suomalainen nimi?), niin kiehauta maito voin kanssa ja vatkaa yhteen. Voi ei saisi erottua maidosta.
Kaada maito lasiin, jossa on 2 rkl suklaakastiketta ja vähän vaniljaa. Kaada lasiin espressoa. Laita "lusikaksi" kanelitanko ja koristele halutessasi kermavaahdolla.

Vähän niinkuin irlantilaisen kahvin alkoholiton versio.

Irlantilainen kahvi tehdään näin:
Lämmitä jalallinen viskilasi. Kaada lasiin sentti viskiä (irlantilaista, tietenkin) ja kolme sokeripalaa. Täytä lasi vahvalla kahvilla n. kahden sentin päähän laidasta. Sekoita varovasti että sokeri sulaa. Täytä lasi paksulla kermalla (tai vähän vatkatulla kermalla). Jotta saat kerman kellumaan kauniisti, valuta se lasiin lusikan avulla.

Kermakaljaan sitten:
(kermakalja on Harry Potterista tuttu butterbeer suomeksi.)

resepti I

paahda 1-2 tl sokeria kattilassa. Kun sokeri alkaa saada väriä, kaada päälle kupillinen maitoa. Lämmitä ja sekoita. Paahdettu sokeri "räjähtää" kovaksi karamelliksi kun kaadat maidon sen päälle, mutta sulaa maidon lämmitessä.
Kaada kuuma karamellimaito voinokareen päälle.
Halutessa koristele vaahtokarkein tai kermavaahdolla.

Voit myös lämmittää puoli litraa maitoa ja sekoittaa siihen joko

2 rkl fariinisokeria
1 tl vaniljaa
1 tl voita

tai 1 dl toffeekarkkeja

resepti II

Sulata vähän toffeekarkkeja tai toffeekastiketta ja voita mikrossa. (Tai kinuskia tai kermakarkkeja)
Lämmitä kupillinen limpparia varovasti, jotta et menetä limonadin sihinää ja sekoita sitten lusikallinen sulatettua toffeevoisekoitusta ja kermaa.

Amerikasta löytyy "kermasoodaa" (cream soda) - vaniljalla maustettua limpparia - jota kehoitetaan käyttämään reseptissä. Meiltä ei tietääkseni löydy vastaavaa. Juuriolutta (root beer) voi käyttää korvaamaan tätä kermasoodaa, mutta ei meiltä pahemmin löydy sitäkään. Inkivääriolutta (ginger ale) löytyy, ja minun käsittääkseni sitä voi käyttää, tai sitruunasoodaa. Voit myös korvata tämän sekoituksella soodavettä ja vaniljasiirappia.

Vaniljakermalimppa (Cream soda)

5 dl sokeria
2 1/2 dl vettä
1 rkl vaniljaekstraktia (tai vaniljasokeria)
kuplavettä suhteessa 1:5, kahvikermaa ja jäätä

1) tee siirappi

Keitä vettä ja sokeria kattilassa kunnes sokeri on sulanut. Kiehauta. Anna jäähtyä. Lisää vanilja kun liemi on jäähtynyt. Jos käytät vaniljaekstraktia, saat limppariisi oikean, meripihkaisen värin.
Säilö vaniljasiirappi pullossa jääkaapissa. Vanha ketsuppipullo on loistava tähän tarkoitukseen.

2) sekoita limppari

Ota lasiin yksi osa vaniljasiirappia, 5 osaa kuplavettä ja loraus kahvikermaa.

Kylmää kermakaljaa saat sekoittamalla lasilliseen inkivääriolutta (tai kermasoodaa) pari lusikallista toffeekastiketta.

Alkoholipitoisen version saat lisäämällä maitopohjaisiin juomiin vähän viskiä tai muuta alkoholia josta pidät tai kaatamalla toffeeliköörin päälle vaniljalimppaa 1:7 suhteessa (siis kaksi ruokalusikallista toffeelikööriä 2 1/2 dl kahvikupissa)

Kermakaljan vaahto:
Vatkaa kermaa ja mausta se sokerilla, vaniljalla ja kirkastetulla voilla, tai kinuskikastikkeella. Nosta iso lusikallinen soodan päälle.

kolmas versio - muistuttaa vähän lampaanvillaa...

1/2 l vaniljajäätelöä
1/2 dl pehmeää voita
1/2 tl toffeearomia
1/2 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1/2 tl muskottia
1 l omenasiideriä

Sekoita vaniljajäätelö, voi, toffeearomi, fariinisokeri, kaneli ja muskotti. Jäädytä uudelleen.
Lämmitä siideri kuumaksi. Laita lusikallinen jäätelöä kuppiin ja kaada kuumaa siideriä päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti