tiistai 14. syyskuuta 2010

Tanskalainen ruisleipä vuoassa

Marjo pyysi vuoka-ruisleivän ohjetta :-) Minun käyttämäni on "Camilla Plum ja leipurin niksit" -sarjasta.
Tätä leipää ei tee muutamassa tunnissa :-D

VANHAN AJAN RUISLEIPÄ HAPANJUUREEN

Hapanjuuri
200 g ruisjauhoja
1 tl hunajaa
1 rkl luomujugurttia
2 dl lähdevettä (ei klooria!)
1 tl suolaa
+ ruisjauhoja


Sekoita ainekset, peitä kelmulla ja säilytä huoneenlämmössä. Lisää 2.-5. päivänä jauhoja ja vettä. 

1. päivänä:
300 g hapanjuurta
9 dl haaleaa vettä
575 g ruisjauhoja
375 g rikottua ruista
2 rkl hunajaa
2 rkl karkeaa suolaa


Sekoita suola, juuri ja hunaja vesitilkan kanssa. Lisää loput, sekoita ja kohota huoneenlämmössä liinan alla yön yli tai vähintään 6 tuntia. 

2. päivänä:
1 joulu-/mallasolut/portteri 3,5 dl
800 g rikottua ruista


Sekoita esitaikinaan ja kohota 5 - 8 tuntia
Jaa kahteen paperilla vuorattuun leipävuokaan ja kostuta pinta vedellä. Kohota 3 - 4 tuntia. 
Pistele puutikulla parikymmentä reikää pohjaan asti ja paista runsas tunti 200 asteessa.
Kääri leivät märkään pyyhkeeseen kuumana ja sujauta muovipussiin, kun ne ovat jäähtyneet. Leikkaa vasta seuraavana päivänä. 


tässä toinen ruisleivän ohje Camillalta:


HELPPO RUISLEIPÄ HAPANJUUREEN

Hapanjuuri
200 g ruisjauhoja
1 tl hunajaa
1 rkl luomujugurttia
2 dl lähdevettä (ei klooria!)
1 tl suolaa
+ ruisjauhoja

Sekoita ainekset, peitä kelmulla ja säilytä huoneenlämmössä. Lisää 2.-5. päivänä jauhoja ja vettä.

3 dl hapanjuurta
5 dl rikottua ruista
5 dl ruisjauhoja
7 - 8 dl vettä
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl siirappia
1 rkl karkeaa suolaa
1 dl pellavansiemeniä
1,5 dl auringonkukansiemeniä
voita vuokaan ja voiteluun

Sekoita ainekset hyvin ja kumoa taikina voideltuun leipä - tai uunivuokaan. Kohota 12 tuntia kostealla liinalla peitettynä.
Pistele leipään ainakin 20 reikää puutikulla, pohjaan asti, jotta höyry pääsisi poistumaan. Paista 75 minuuttia 200 asteessa.
Voitele kypsän leivän pinta ruokalusikallisella kylmää voita ja jäähdytä. Leivän pinta pehmenee, jos sen sujauttaa haaleana muovipussiin.

---------------------
Minun leivänjuureni on tosin Jan Hedhin Leipä-kirjasta, mutta ihan sama mitä juurta käyttää :-)

On tärkeää, että vuoka on vuorattu leivinpaperilla. Leivästä tulee jotenkin liian kosteaa tai jotain jos ei käytä paperia. Sitä paitsi ruisleipä jämähtää tosi hyvin leipävuokaan :-D Ensimmäinen leipä otettiin irti vuoasta purkinavaajan kanssa, eikä leipävuoat ole kertakäyttötavaraa :-D
Samoin on tärkeää, että taikinan pakkaa tiukkaan vuokaan. Sitä kohotetaan kauan ja paistetaan kauan, joten se kyllä kohoaa, mutta siitä tulee haperoa, jos ei ole pakattu kunnolla. Pinta siloitellaan veden avulla ihan sileäksi (jotta tulee kaunis leipä :->) ja sitten siihen pistellään paljon reikiä, "savupiipuiksi". Muuten ei höyry pääse kuoren alta ulos ja irrottaa kuoren leivästä. Minä käytän sellaista kakkutikkua (kun en viitsi töhriä sukkapuikkojani :-D) mutta sipulihaarukka tai mikä se vehje on nimeltään, toimisi myös, tai sellainen aito leivänpistinhämähäkkivehje :-D Haarukka ei toimi, koska se ei mene tarpeeksi syvälle. Eli jos ei muuta löydy, ota sukkapuikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti