maanantai 22. elokuuta 2011

Leipomissovinismia

Katsoin Rachel Allen: Bake! ohjelmaa ja osan, jossa hän kävi amerikkalaisessa leipomossa Englannissa. Kaksi usalaista jätkää muuttaa Englantiin, eikä "löydä" "hyviä, terveellisiä kakkusia, makeita piirakoita ja tuoreita torttuja". Toisin sanoen, Britanniassa leivotaan Britannian tapaan, ei usalaiseen tapaan, eikä nämä kaksi osaa sopeutua uusiin oloihin, joten he yrittävät pakottaa oman makunsa kaikille muillekin. Juu, katsos, kun eivät pojat sano, että he kaipaavat kotoisia, tuttuja makuja, he sanovat, että Englannista ei löydy syötäviä leivonnaisia. Heidän täytyi tulla USAsta asti näyttämään idiootti-eurooppalaisille kuinka leivotaan.
Jos he nyt olisivat kivoja ihmisiä, kuten jotkut heidän maanmiehistään, voisin unohtaa moisen sovinismin ja laittaa sen tietämättömyyden tiliin, mutta he eivät ole. Heidän bloginsa on aika järkyttävää luettavaa. Jatkuvaa valitusta, kiroilua, arvostelua, itsensä ylistämistä ja toisten halveksuntaa.

Okay - siis Usalainen leivonta. Aivan ihastuttavaa. Muttei millään tavalla ihastuttavampaa kuin leivonta muualla maailmassa. On olemassa tyypillisiä amerikkalaisia leivonnaisia, kuten cupcakes, muffins, brownies yms, mutta kun kaivelee vähän moisten historiaa...

Oletko koskaan kuullut leivonnaisesta nimeltä nunnat? Kongressileivokset? Mazariinit? Perhosleivokset? Tai Runebergin tortut... Ei muuten keksitty Amerikassa annoskakkusia.

Perhoskakkuset

15 kakkusta

100 g voita
1 dl sokeria
1/2-1 tl vaniljaa
2 suurta munaa
3 1/2-4 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

Tarvitset vielä
n. 2 dl vispikermaa vatkattuna vaahdoksi tomusokerin kera
muutama ruokalusikallinen hilloa
Lisää tomusokeria "pölyttämiseen"

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
vuoraa muffinssivuoka paperivuoilla.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ja siivilöi vähän kerrallaan taikinaan, vuorotellen maidon kanssa. Kääntele jauhot ja maito voivaahtoon, kunnes kaikki ainekset ovat hyvin sekoittuneet (siis ihan tavallinen murokakkutaikina) ja täytä muffinssivuoka.
Paista noin 10-15 minuuttia, kunnes tikku tulee kakkusesta puhtaana ulos. Anna jäähtyä kunnolla ennen seuraavaa vaihetta.

Leikkaa jokaisesta kakkusesta hattu, ja leikkaa hattu halki. Voit leikata hatun vähän vinosti, niin että saat kuopan kakkuseen, mutta tämä ei ole tarpeellista. Laita kuhunkin kakkuseen teelusikallinen hilloa ja iso lusikallinen kermavaahtoa. Voit myös pursottaa kerman leivokseen. Asettele hatun puoliskot vinosti kermaan niin että saat "perhosen siivet". Tomuta pölysokerilla.

Voit käyttää suosikkikakkutaikinaasi ja ihan mitä tahansa kuorrutusta.

"Yhtä amerikkalainen kuin omenapiirakka" on myös aika hassu juttu, koska Euroopassa on tehty omenapiirakoita jo ennen kuin Amerikka "löytyikään". Amerikkalaiset piirakat ovat englantilaisten ja hollantilaisten siirtolaisten "lahja" amerikkalaiselle leivontataiteelle.
Kun Rachel Allen kävi poikien amerikkalaisessa leipomossa, he tarjosivat hänelle banaanikermapiirakkaa, ja Rachel kysyi "onko se samanlaista kuin banoffee piirakka?" Pojat olivat täysin hiljaa. Majesteettirikos mainita herkullinen, makea piirakka, joka ei ole amerikkalainen!!!

Banaani-kerma-piirakka

Banaani-kerma-piirakka kootaan valmiiseen piirakkakuoreen.

7 1/2 dl täysmaitoa
1 3/4 dl sokeria
5 rkl jauhoja
hyppysellinen suolaa
3 munankeltuaista
2 rkl voita
1 tl vaniljaa
3 banaania

Sekoita maito, sokeri ja jauhot kattilassa ja keitä varovasti, koko ajan hämmentäen, kunnes kiisseli sakenee. Anna kuplia vielä pari minuuttia, jotta jauhot kypsyvät. Nosta levyltä.
Vatkaa keltuaiset kevyesti kulhossa, ja kaada vähän kuumaa kiisselia keltuaisten joukkoon, vatkaten. Kaada munaseos lopun kiisselin joukkoon ja vatkaa, sekä keitä vielä pari minuuttia. Sekoita kiisseliin vanilja, suola ja voi. Anna jäähtyä.

Leikkaa banaanit siivuiksi ja laita piirakankuoreen. Kaada huoneenlämpöinen tai kylmempi kiisseli banaanien päälle.

Jos haluat, voit tehdä valkuaisista marengin, jonka sitten nopeasti kuivatat uunissa, tai voit peittää vaniljakiisselin kermavaahdolla, tai antaa olla sellaisenaan.

Vaniljakermapiirakka tehdään samalla tavalla, paitsi ilman banaania.
Kookoskermapiirakka tehdään samalla tavalla, paitsi että vaniljakiisseliin sekoitetaan vielä 2-3 dl kookoshiutaleita.
Sitruunakermapiirakkaan tehdään sitruunakiisseli - maitokiisseliin vielä lisäksi n. 4 sitruunan mehu ja vähän kuorta. Voit vielä lisätä keltaista karamelliväriä, jos keltuaisesi eivät värjää kiisseliä tarpeeksi keltaiseksi.

Jos kiisselisi juoksettuu kaikesta huolimatta, ei haittaa - vatkaa sitä vain voimakkaasti pari minuuttia, täydellä teholla sähkövatkaimella, ja siitä tulee ihan hyvää.

Voit korvata vehnäjauhot maizenalla tai perunajauhoilla tai ohrakkaalla tai muulla. Tee vain ihan tavallinen maitokiisseli niin kuin haluat.

banoffeepiirakka

banoffee tulee sanoista banaani-toffee.

Piirakkakuori

2 1/2 dl jauhoja
3/4 dl tomusokeria
hyppysellinen suolaa
100 g voita

Sekoita kuivat aineet ja sitten nopeasti sekoita kylmä voi jauhoihin. Täytä piirakkavuoka, pistele pohja ja laita pakastimeen 15 minuutiksi ennen paistoa.
Paista 200 asteessa kullanruskeaksi, n. 13 minuuttia.
Anna jäähtyä.

Tee kinuski

1 l täysmaitoa
150 g sokeria
2 rkl glukoosisiirappia
1/2 tl ruokasoodaan
hyppysellinen suolaa
1 tl vaniljaextraktia

Laita kaikki paitsi vanilja paksupohjaiseen kattilaan ja keitä koko ajan sekoittaen kunnes kastikkeesta tulee paksua, ruskeaa kinuskia. Anna jäähtyä ja sekoita vanilja joukkoon.

Vatkaa 3 dl kermaa vaahdoksi.
Leikkaa 3 suurta banaania siivuiksi.

Kokoa piirakka:
ensin kinuskia kunnon kerros pohjalle, sen päälle banaanit ja sitten kerma. Jos sinulla on vielä kinuskia, voit valuttaa sitä kauniisti kerman päälle.

- mausteisen mantelin banoffee
- limepippurin ban- ja manoffee - mansikkatoffeepiirakka
- puoloffee - puolukkatoffeepiirakka
- karoffee - karpalotoffeepiirakka
- pumaffee eli punaviinimarjatoffeepiirakka
- vadoffee eli vadelmatoffeepiirakka
- mustoffee eli mustikkatoffeepiirakka

Sitten on "Brownies" - jotka myöskään eivät ole amerikkalainen keksintö. Euroopassa paistettiin piparkakkuja pellillä samalla tavalla jo keskiajalla. Fanny Farmerin "Brownie" 1800-luvun lopulta - Amerikan ensimmäinen Brownie - oli siirappikakkua. Skotlannissa on paistettu pehmeää piparkakkua vuoassa pitkään... ja arvatkaapa minkä nimistä?  

Broonie

170 g jauhoja ja saman verran kaurahiutaleita
1 tl ruokasoodaa
100 g fariinisokeria
1 tl inkivääriä
hyppysellinen suolaa
2 rkl voita
2 tkl siirappia
1 muna
3 dl piimää

Sekoita jauhot, hiutaleet, suola, sooda, sokeri ja inkivääri kulhossa ja hiero joukkoon voi.
Vatkaa siirappi ja munat 2 1/2 dl piimään toisessa kulhossa.
Sekoita kuivat ja märät aineet. Lisää piimää, jotta saat löysää taikinaa.
Kaada taikina vuokaan ja paista n. tunti, kunnes kakku on noussut kauniisti.
Anna jäähtyä. Älä leikkaa ennen kuin kakku on kylmää.

Tässä suomalainen piimäkakku

Muuten, älä erehdy kokeilemaan kanelipullia juustokuorrutuksen kera, vaikka kuinka houkuttelevan näköisiä ovatkin. Jotenkin yhdistelmä vetää toisistaan juuri ne pahimmat vivahteet esiin. Jos nyt et usko, leivo tavallisia kanelipuusteja ja levitä päälle porkkanakakun juustokuorrutusta.


P.S. Siis... en pidä suomalaista leivontataidetta muiden kulttuurien taitoa parempana, en tosin huonompanakaan. Minusta meillä on ainutlaatuinen asema tässä idän ja lännen välissä mutta niin ylhäällä pohjoisessa, että on täytynyt keksiä uusia ratkaisuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti