tiistai 17. marraskuuta 2009

Makaronilaatikkoa ja siirappipiirakkaa

Rick Steinin Pastitsio - kreikkalainen makaronilaatikko

Tee jauhelihakastike - mausta se kanelilla, mausteneilikalla ja oreganolla.
Tee paksu valkokastike, mausta se muskottipähkinällä, mustapippurilla ja suolalla.
Keitä makaronia. Penne on tavallista, mutta ihan mikä tahansa makaroni kelpaa - voit yhdistellä eri sorttejakin.
Sekoita 1/3 valkokastikkeesta, runsaasti raastettua juustoa ja kananmuna pastaan.
Täytä uunivuoka kerroksittain, aloittaen ja lopettaen makaronilla. Kaada loput valkokastikkeesta päällimmäiseksi ja ripottele runsaasti juustoraastetta päälle.
Gratinoi kuumassa uunissa.
Syö salaatin kera.

Heston Blumenthalin siirappipiirakka

tee piirakkakuori

400 g jauhoja
400 g voita
1 runsas teelusikallinen suolaa

nypi voi ja jauhot sekaisin niin että saat "hiekkaa" - kaikki jauhot on voisia.

Lisää
100 g tomusokeria
vaniljatangon siemenet (tai 1 tl vaniljaa)
1 sitruunan raastetu kuori
2 munaa ja 2 keltuaista

sekoita nopeasti, kääri tahmea massa tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi kahden leivinpaperin välissä. (Aloita ilman päällimmäistä leivinpaperia ja jauhota ennen kuin laitat toisen leivinpaperin taikinan päälle)
Siirrä taikina leivinpaperien välissä jääkaappiin vetäytymään puoleksi tunniksi.
Nosta se sitten vuokaan. Anna taikinan laskeutua rennosti vuokaan, älä venytä ja pakota sitä alas. Pistele pohja jotta kaikki ilma pääsee ulos taikinan ja vuoan välistä.
Vuoraa taikina rutistellulla leivinpaperilla (jotta se seuraa helpommin taikinan muotoja) ja paistolinsseillä. Voit käyttää kuparisia viisipennisiä, jos sinulla niitä on, ruotsalaisia 50 äyrisiä tai englantilaisia kuparikolikoita. Ne siirtää lämpöä parhaiten.
Paista 15-20 minuuttia 150 asteessa.

Tee täyte:

ruskista 200 g suolaamatonta voita.

Sekoita kulhossa
3/4 dl vispikermaa
3 munaa
2 tl suolaa
1/2 grahamlimppua raastettuna
2 sitruunan mehu
3 sitruunan kuori raastettuna
900 g vaaleaa siirappia - lämmitä sitä vähän, jotta se juoksee helpommin
voi siivilöitynä

Sekoita kunnes voi on kunnolla sekoittunut.
Kaada täyte pieneen kannuun. Täytä piirakkakuori puolilleen, siirrä se uuniin ja täytä loput piirakkakuoresta.
Paista 150 asteessa tunnin ajan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti