tiistai 30. huhtikuuta 2013

Vappu-aatto...

Ollaan taas Atkinssilla, mies ja minä.
Olen menettänyt 7 kiloa huhtikuun aikana. Ihanaa.
Juttelin juuri erään ystäväni kanssa, joka on painonpudottajissa, ja tulimme siihen lopputulokseen, että dieetillä oleminen opettaa maustamaan ruokansa :-D

Olen aina ollut hyvä tekemään ruokaa reseptistä. En ole oikein uskaltanut käyttää mausteita, mutta kun tekee resepteistä useita kertoja, oppii katsomaan kuinka paljon mausteita käytetään, ja miten mikäkin vaikuttaa ruokaan.
No, tämä uusi rohkeuteni tuli selväksi noin viikko sitten kun tein maailman parasta currykastiketta kanalle. Se ole sellaista kastiketta, jota olisi voinut syödä lusikalla. Ajattelin intialaista ruokaa ja tv-ohjelmia joita olen nähnyt, joissa ne valmistaa intialaista ruokaa. Ja laitoin sitten pannulle reilusti curria, vähän chai-maustetta (vähän kuin piparkakkumaustetta), yrttejä, mustapippuria, chiliä, ja sitten kermaa... Suolasin ensimmäisellä kerralla vähän liikaa, mutta toisella kerralla se oli taivaallista, ja onnistuin siinä vielä kolmannenkin kerran!
Tänään sitten tein chiliä. Voi Luoja sentäs, että se oli hyvää!

Chili

400g jauhelihaa
200g häränrintaa laitettu uunissa edellisenä päivänä (keitetty omassa liemessä koko yön... se oli kanssa niin mureaa ja ihanaa, kuin olla osaa. Miehen kätten jälkiä.)

2 rkl voita
1/2 sipulia (en pidä siitä, niin sitä ei koskaan tule paljoa)
2 tomaattia
2 tl chilipaprikaa
2 tl oreganoa
1/2 tl basilikaa
2 tl kaakaota

noin kupillinen lihalientä häränrinnasta
1 tl paprikaa
1/2 tl omenaviinietikkaa
1 tl harissaa (chili-paprika-pyrettä)

Silppua sipuli ja tomaatti ja paista runsaassa voissa. Ripottele mukaan chili, oregano, basilika ja kaakao. Kun sipuli alkaa ruskistua, kaada joukkoon lihaliemi ja lisää paprika, harissa ja omenaviinietikka.
Anna muhia sillä aikaa, kun paistat jauhelihan pannulla.
Sekoita jauheliha kastikkeen joukkoon ja anna muhia noin tunti.

Syötiin se salaatin kera, mutta olisi loistavaa gulassin pohjana (lisää vain lihalientä ja paprikaa), jauhelihakastikkeena pastan kera, lettujen täytteenä tai ihan miten vaan. Se häränrintapala pantiin vaan joukkoon, koska sitä oli. Ei siis ole tarpeellinen osa kastiketta. 

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Juusto-olutkeitto


100 g voimakkaan makuista juustoa raastettuna
100 g pehmeän makuista juustoa raastettuna
50 g voita
1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
1 keskikokoinen porkkana hienonnettuna
2 kevätsipulia hienonnettuna (tai pientä purjoa)
2 valkosipulin kynttä (tai maun mukaan)
1 dl jauhoja
1/2 tl sinappijauhetta
12 dl kanalientä
1 tölkki olutta (33 cl mitä tahansa)
2 1/2 dl kermaa
2 suurta perunaa kuutioina pieniksi kuutioiksi
1 broccolinkerä (elikkä parsakaali)
paketti pekonia rapeaksi paistettuna (siis, sellainen 144 g vai mitä se on. 8-9-10 siivua)
30 g raastettua parmesaania (äläkä osta valmiiksi raastettua! Se maistuu hirveältä!)
vähän chilikastiketta
1/2 tl worcestershire kastiketta

Ota iso valurautapata.
Sulata voi padassa, lisää sipuli, porkkana ja valkosipuli ja kuullota voissa.
Sekoita joukkoon jauhot ja sinappijauhe.
Vatkaa joukkoon kanaliemi, vähän kerrassaan.
Kiehauta.
Lisää olut, kerma, perunakuutiot ja parsakaalin kukinnot (tai nuput... kuulostaa somalta :-D).
Kiehauta, vähennä lämpöä ja anna keitä kunnes peruna on syötävän pehmeää. Koska olet kuutioinut ne pieniksi, tämän ei pitäisi viedä kauaa.
Sekoita soppaan juustoraasteet ja sekoita kunnes juusto on sulanut ja soppa sileää.
Sekoita joukkoon pekoni, parmesaaniraaste ja kastikkeet, kuumenna ja tarjoile.

Tässä tosi nätti kukkakaalikeitto.

perjantai 26. huhtikuuta 2013

Viinerikakku

Pikaviineritaikina - tee taikina edellisenä päivänä

1 3/4 dl lämmintä maitoa
1 muna, vatkattuna
450 g jauhoja
pussillinen kuivahiivaa
50 g fariinisokeria (tai vaaleaa demerarasokeria tai hienoa raakasokeria)
150 g kylmää voita

Sekoita maito ja munat.
Sekoita jauhot, sokeri, hiiva ja voi taikinaksi. Käy helpoiten monitoimikoneessa, missä on taikinaterä. Niinkuin tekisit muropikkuleipätaikinaa. Älä sekoita liikaa, taikinassa pitäisi näkyä voinokareita.
Sekoita kulhossa munamaidon kanssa.
Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä kasaan.
Kauli ja käännä kuin voitaikina ja anna levätä jääkaapissa yön yli.

Täyte:

200 g paahdettuja mantelilastuja
50 g tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta (käytä hollantilaista, Van Houten on parasta)
50 g voita
1 munanvalkuainen
50 g suklaata paloina. (Tietenkin hyvälaatuista tummaa, mutta jos et pidä tummasta suklaasta, käytä maitosuklaata. Eikä mitään keittiösuklaata vaan hyvää syömäsuklaata.)

Laita kaikki ainekset paitsi suklaa tehosekoittimeen ja sekoita kunnes sinulla on kaakaomarsipaania. Sekoita joukkoon hienonnettu suklaa.
Tai ota 250g marsipaania ja sekoita siihen 2 rkl kaakaota ja 50 g suklaata hienonnettuna.

Jaa taikina kahtia ja painele toinen puoli tasapohjaiseen irtoreuna-kakkuvuokaan.
Levitä täyte taikinalle. Jätä sentti pari reunalle varaa, jotta saat painettua taikinakerrokset yhteen.
Kauli toinen puolikas taikinasta pyöreäksi levyksi ja nosta täytteen päälle. Painele reunat yhteen.
Anna kakun kohota huoneenlämmössä noin tunti.

Lämmitä uuni 160 asteeseen.
Vatkaa munankeltuainen ja 3 rkl maitoa yhteen, ja voitele kakku tällä. (Voit tietenkin käyttää myös koko munan ilman maitoa.)
ripottele päälle mantelilastuja ja sokeria (sitä samaa mitä käytit taikinaan; kuivaa fariinisokeria, vaaleaa demeraraa tai raakasokeria)
Paista n. 40-50 minuuttia, kunnes kullanruskea.
Anna jäähtyä.

Tee sokerivesikuorrutus jonka ripsuttelet kakulle, ihan kuin laittaisit kuorrutusta viinereille.


Täällä sitten lisää valeviinereitä :-)

torstai 25. huhtikuuta 2013

Kirnupiimävohvelit

Lisää usalaista... Pitäisi kai ruveta laittamaan niitä Albanialaisia reseptejä. Ne on hienoja. Ja on siellä Kaakkois-Euroopassa muitakin hienoja reseptejä. Unkarilaiset tekevät upeita "peltikakkuja"... vähän niinkuin Aleksantereita ja Napoleoneja :-D (Vieläkin vähän sekaantuu termit, mutta rupean oppimaan, että napoleonit on ranskalaisia, eli "tuhatlehtitorttua" ja aleksanterit venäläisiä (tai suomalaisia, oikeastaan) eli vadelmahilloa ja sokerikuorrutusta kakkulevyillä.)

Mutta, joo, amerikan malliin.

Kirnupiimävohvelit

"Saat klassiset ruokalan vohvelit lisäämällä taikinaan lusikallisen mallasmaitojauhetta".
Mallasmaitojauhetta? Saakohan moista ihmeainetta Suomesta? En usko.
Alkuperäinen Ovaltine - siis ei se suklaanmakuinen - on kuulemma mallasmaitojauhetta. Mutta en ole nähnyt sitä Suomessa, vain sitä suklaanmakuista.
Maltesers tehdään myös mallasmaidosta, joten voisi kai ottaa niitä ja pistää maustemyllyssä jauhoksi, ja käyttää sitä... Vaikka ne on kyllä päällystetty suklaalla. Ei kai hiukka suklaata mitään pahenna? ;-)

Voit myös käyttää sitä mallassiirappia, jota on kotikaljapaketissa. Tai jos on koti-oluen tekotarpeita myynnissä (kuten täällä Ruotsissa), voit löytää maltaita, jotka sitten jauhat maustemyllyssä, ja teet mallasmaitokorviketta sekoittamalla 1 osa mallasta, 2 osaa sokeria, 2 osaa maitojauhetta ja 1 osa vehnäjauhoa. Mallasmaidon tulee olla vähän vellimäistä.

Oukkidoukki.

Ota 1/2 litraa jauhoja
2 rkl mallasmaitojauhetta (tai sokeria)
1 rkl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
5 1/2 dl kirnupiimää
3 suurta munaa, valkuaiset ja keltuaiset erillään
3 rkl voita, sulatettuna
1 tl vaniljaa

Laita uuni lämpiämään n. 100 asteeseen, jotta voit pitää paistetut vohvelit kuumana.
Laita vohvelirauta lämpiään.

Sihtaa jauhot ja pulverit yhteen kulhoon, vatkaa toisessa kulhossa kirnupiimä, munankeltuaiset ja voisula. Sekoita jauhot ja neste.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele taikinaan.

Paista vohvelit.
Pidä paistetut vohvelit lämpimänä uunissa kunnes kaikki vohvelit on paistettu.
Tarjoa kuumana voinokareen ja vaahterasiirapin kera USAlaiseen tapaan. (Jos tuntuu oudolta syödä voita vohveleiden kera, ajattele miten voi tehdään... Sehän on siis oikeastaan vain vatkattua kermaa. Ja on muuten namia.)

Myös rapeaksi paistettu pekoni on hyvää näiden kera.

Tässä sitten toinen resepti.

Muuten samanlainen, paitsi ettei käytetä mallasmaitojauhetta, sulan voin sijaan tulee öljyä, ja kirnupiimän sijaan maitoa, joten ei käytetän ruokasoodaa vaan vain leivinjauhetta.
Ja taikinaan lisätään desi hienonnettuja pekaaneja.

Jos nyt haluat tarkat määrät: 2 suurta munaa, 5 dl maitoa, 1 tl vaniljaa, 3/4 dl öljyä, 5 dl jauhoja, 1 rkl leivinjauhetta, 1/2 tl suolaa, 2 rkl sokeria, 1 dl hienonnettuja pekaaneja)


Ja se sulattaa voin siirappiin fariinisokerin kera. (2 1/2 dl siirappia, 1 rkl fariinisokeria, 50 g voita, kiehautetaan, annetaan kuplia 5 minuuttia ja valmista. Siirappiin voi sekoittaa kourallisen hienonnettuja pekaaneja.)

Ja sitten se tekee viskillä maustettua vispikermaa. (2 1/2 dl kermaa, 2 rkl sokeria, 1 tl vaniljaa, 2-3 rkl viskiä, kanelia ja muskottia maun mukaan.)

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Valkosuklaa-mutakakku

250g voita
200 g valkeaa suklaata paloina
500 g sokeria
3 3/4 dl vettä
390 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 munaa,
1 tl vaniljaextraktia

kuorrutus
250 g valkeaa suklaata
1 1/4 dl kuohukermaa
70 g voita

esilämmitä uuni 120 asteeseen.
Voitele tasapohjainen pieni kakkuvuoka.

Sulata voi, suklaa, sokeri ja vesi kattilassa, sekoittaen.
Anna jäähtyä hetki, kaada sitten kulhoon, lisää jauhot ja leivinjauhe ja sekoita. Lisää kevyesti vatkatut munat ja vanilja. Kun kaikki on kunnolla sekaisin, kaada kakkuvuokaan ja paista kaksi tuntia.
(Joo - 120 asteessa kaksi tuntia. Luit ihan oikein.)
Anna kakun jäähtyä 10 minuuttia, kumoa se sitten lautaselle.

Tee kuorrutus.
Sulata suklaa, kerma ja voi, sekoita, anna jäähtyä, vatkaa vaahdoksi ja kuorruta kakku.

Nigellan valkoinen mutakakku

250 g voita
150 g hienonnettua valkeaa suklaata
450 g hienorakeista sokeria
2 1/2 dl maitoa
300 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljaa
2 kevyesti vatkattua munaa

kuorrutus:
1 1/4 dl kermaa
300 g hienonnettua valkeaa suklaata

Esilämmitä uuni 170 asteeseen
voitele pieni tasapohjainen vuoka ja vuoraa se leivinpaperilla.
Sulata voi, suklaa, sokeri ja maito kattilassa, sekoita, kunnes liemi on tasaista.
Kaada kulhoon, anna jäähtyä.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe, sekoita taikinaan.
Sekoita joukkoon vanilja ja munat.
Kaada vuokaan, peitä foliolla ja paista n. tunti.
Anna kakun jäähtyä n. 10 minuuttia, käännä sitten lautaselle.

Tee valkosuklaaganache.

Laita suklaa kulhoon. Kiehauta kerma ja kaada kuumana suklaan päälle, sekoita kunnes seos on tasaista ja kaikki suklaa sulanut. Anna jähmettyä välillä sekoittaen, jääkaapissa.
(Ja tuli sellainen tunne, että nyt sanoin "sekoita jääkaapilla", tai "sekoita jääkaappia"... siis, sillä välin kun ganache jäähtyy, siirtele tavaroita jääkaapissa ympäriinsä... Vietän ihan liikaa aikaa netissä.)

tiistai 2. huhtikuuta 2013

Chili-laatikko

Tee chili

1/2 litraa papuja (kidney-papuja)
2 1/2 l vettä
1 kg jauhelihaa
1 sipuli, hienonnettu
1/2 l purkki tomaatteja (kokonaisia tomaatteja)
3 sellerinvartta, hienonnettuna
Pussillinen pakastemaissia (200-300g)

2 valkosipulin kynttä
2-4 rkl chilipaprikaa (Ihan totta.)
1 tl paprikaa
1/4 tl oreganoa
1 1/2 tl juustokuminaa (jeera, roomankumina)
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1/4 tl kanelia
1 rkl worcestershire kastiketta
1/2 dl fariinisokeria

Liota papuja yön yli ja keitä, kunnes pehmeitä, noin tunnin. Lisää muut aineet ja keitä vielä tunti.

7 1/2 dl juustoraastetta
7 1/2 dl maissilastuja (nachos) murskattuna
2 tomaattia kuutioina
kevätsipuli (tai vihreä paprika, jos et pidä sipulista) hienonnettuna

Annostele puolet chilistä uunivuokaan, laita päälle puolet juustosta ja puolet maissilastuista, ja toista.
Paista 200 asteessa puolisen tuntia; kunnes kullanruskea ja kupliva.
Ripottele päälle tomaatti ja sipuli tai paprika ja tarjoile.

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Perunakeitto

850 g (tai kilo, mitä nyt löytyy) peruna-sipulisekoitusta
litran tölkki kanalientä tai kasvislientä
tölkki kanakeittoa
1/2 tl pippuria
1/4 tl valkosipulijauhetta

Sekoita kaikki ainekset isossa pakastuspussissa ja pakasta.
Kun teet soppaa, sulata seos ja laita se sähköpataan, ja keitä miedolla lämmöllä 6-8 tuntia tai kovalla lämmöllä 4-5 tuntia.
Sekoita valmiiseen keittoon 220 g purkillinen tuorejuustoa n. tunti ennen tarjoilua, jotta juusto sulaa ja sekoittuu soppaan.
Tarjoile soppa juustoraasteen, paistetun pekonin, hienonnetun ruohosipulin ja smetanan kera.

Tai kuori kilo perunoita ja paloittele ne.
Silppua sipuli.
Kuullota sipuli voissa, valurautapadassa, lisää jauhoja ja kaada päälle litra vettä. Lisää kaksi liemikuutiota, (kanalientä tai kasvislientä) ja perunat.
Keitä perunat pehmeäksi ja soseuta keitto.
Lisää 220 tuorejuustoa (tai sulatejuustoa) ja sekoita kunnes juusto on sulanut.
Voit lisätä soppaan kypsennettyä kanaa tai paistettua pekonia.
Ei vie 4-5 tuntia.

Voit myös tehdä USAlaista uuniperunakeittoa näin:

Tarvitset kaksi suurta paistettua uuniperunaa. Kuori ja paloittele ne.
Paista 6 siivua pekonia paloina valurautapadassa rapeaksi. Nosta pekoninpalat talouspaperin päälle valumaan.
Kuullota 1 hienonnettu sipuli pekoninrasvassa.
Lisää 5 rkl jauhoja.
Lisää voita, jos pekoninrasvaa ei ole riittävästi, niin että saat jauhot sekoitettua rasvaan pehmeäksi tahnaksi.
(rasvaa ja jauhoja pitäisi olla yhtä paljon)
Kaada joukkoon n.l maitoa, vähitellen, vatkaten, jotta jauhoseos sekoittuu tasaisesti maitoon.
Sekoita perunanpalat joukkoon. Keitä sekoittaen 10 minuuttia.
Sekoita joukkoon pekoni, 1-2 dl raastettua juustoa (riippuen ihan siitä miten juustoista keittoa haluat) ja 1 dl crème fraîcheä, ja mausta suolalla ja pippurilla. Jatka sekoittamista kunnes juusto on sulanut ja sekoittunut keittoon.

(Meidän perheen perunakeitto: Tee perunamuussia ja lisää maitoa kunnes muussi on keiton paksuista. Tai löysää. :-D Muussin voi maustaa vain suolalla, tai suolalla ja pippurilla, tai muskotilla, tai valkopippurilla tai... ihan millä haluat.)

Tässä Kotivinkin peruna-juustokeitto
Kuulostaa mielenkiintoiselta.