tiistai 22. kesäkuuta 2010

Vohvelirauta

Meidän liesi meni rikki. Uuni toimii, mutta hella ei. Ollaan mietitty kuinka korvata levyt.

1) vedenkeitin, mikro ja keittolevy
Pastaa ja riisiä voi keittää mikrossa. Jos kiehauttaa veden vedenkeittimessä ja sitten antaa kiehua mikrossa vaaditun ajan, hyvää tulee.

2) silitysrauta
Luin jostain kirjasta kuinka nuoripari keitti silitysraudan avulla ruokansa. He tekivät sanomalehdistä pesän paperikoriin silitysrautaa varten, käänsivät sen puuvillalle ja asettivat paperikoriin, ja käyttivät keittolevynä.
Filmissä "Benny ja Joon" Joon ja Sam grillaavat juustovoileipiä silitysraudalla. Tämä innoittu useita kokeilemaan mitä kaikkea silitysraudalla voi paistaa (paahtaa). Vastaus: ihan mitä vaan.

Benny: Vaikka minä olisin käyttänyt villaa juustovoileipien grillaamiseen.
Joon: Niin minä sanoin.
Benny: Niinkö? Mitä hän käytti?
Joon: Tekokuitua.
Benny: Mm.
Joon: Silkki olisi jättänyt leivän mössöksi. Puuvilla olisi...
Benny: Olisi polttanut sen.
Joon: Niin. Onneksi hän kysyi minulta ennen kuin käytti höyryä. Olin täysin sitä vastaan.

3) vohvelirauta
Vohveliraudalla voi paistaa mainiosti muutakin kuin vohveleita. Sanovat, että vohveliraudalla tulee maailman paras pekoni (2 1/2 minuuttia, sitten siirretään pekonia vähän ja paahdetaan 2 1/2 minuuttia lisää)
Vohveliraudalla tulee mainioita quesadilloja, juustovoileipiä ja köyhiä ritareita.
Hampurilaiset on kiva paistaa vohveliraudalla, koska pihviin tulevat kolot keräävät ketsupin, kastikkeet ja muut mehut joten ne eivät pursuile.

4) Sähköpannu
Mainio väline! Sillä voi valmistaa mitä vaan, eikä tarvitse miettiä miten kuuma levy on! :-) Sitä voi käyttää jopa uppopaistamiseen ja leipomiseen :-D

Sähköpannulasagne

sipulia (haluattaessa - niin paljon kuin halutaan ;-))
valkosipulia (haluttaessa)
1/2 kiloa jauhelihaa
1 rkl paprikaa
1 rkl yrttimausteita
mustapippuria, suolaa, sokeria
2 purkkia raejuustoa (voit myös käyttää mitä juustoa tahansa, 300-500 g, raastettuna tai murrettuna pieniksi paloiksi)
2 400g tölkkiä tomaattimurskaa
2 rkl oreganoa
2 rkl basilikaa
1 rkl persiljaa
lisää mustapippuria
240 g mozzarellaa siivuina

Paista pannulla pilkottu sipuli ja valkosipuli, jos haluat käyttää niitä. Paista jauheliha samalla pannulla. Mausta paprikalla, erilaisilla yrttimausteilla (varsinkin persiljaa ja basilikaa), mustapippurilla, suolalla ja sokerilla.
Kaada raejuusto jauhelihan päälle.
Asettele lasagnelevyt juuston päälle.
Ripottele päälle loput yrttimausteet ja mustapippuri ja kaada joukkoon tomaattimurska sekä 2 1/2 dl vettä.
Anna kiehua, peitä kannella ja anna muhia noin puoli tuntia tai kunnes pasta on pehmeää.
Asettele mozzarella (tai juustoraaste) päällimmäiseksi ja odota noin 5 minuuttia kunnes juusto on sulanut.

perjantai 18. kesäkuuta 2010

tuhkatoffee, hunajakennotoffee, pesusienitoffee, korkkitoffee

Rakkaalla lapsella on monta nimeä :-)

Kaikki reseptit toimivat samalla periaatteella: keität nekkua tai toffeeta, kaadat joukkoon ruokasoodaa tai leivinjauhetta, joka reagoi ja kuplii, ja jäähtyessään luo rapean, "murukoloisen" toffeen.

Aloita kaikki ohjeet vuoraamalla pieni leivinpelti leivinpaperilla ja voitelemalla pelti. Jos haluat, voit leikata toffeen paloiksi kun toffee on asettunut, mutta vielä lämmintä, tai odottaa kunnes toffeelevy on jäähtynyt ja lyödä sen sitten paloiksi.

Tarvitset myös karamellinkeittokattilan ja mielellään sokerilämpömittarin (tai kylmää vettä lasissa ja teelusikan)

Vähimmillään tarvitset

3 dl vettä
300 g sokeria
keitä karamelliksi. Lisää rkl leivinjauhetta, sekoita nopeasti ja kaada jäähtymään.

-------------------

200 g sokeria
100 g vaaleaa siirappia (kultaista siirappia)
1 rkl ruokasoodaa
1/2 tl etikkaa

Keitä sokeri ja siirappi nekuksi (154 astetta, tippa vedessä jäähtyy rapeaksi nekuksi)
Sekoita joukkoon sooda ja etikka, nopeasti, ja kaada jäähtymään.

---------------------

Todella hyvää "murukolotoffeeta"

50 g voita (suolaista)
3 dl vettä
4 rkl mallasetikkaa
3 rkl vaaleaa siirappia
450 g sokeria
1 tl ruokasoodaa

Laita voi, vesi ja etikka kattilaan ja kuumenna kunnes voi sulaa. Lisää sokeri ja siirappi, sekoita kunnes sokeri on sulanut. Lopeta hämmentäminen ja anna kiehua kunnes karamellimassa on tarpeeksi kuumaa (154 astetta, nekkuaste)
Siirrä kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sooda ja kaada pellille.


On kuulemma erityisen hyvää inkiväärijuustokakun (piparkakkupohja ja inkiväärillä maustettu täyte sitruunatäytteen sijaan) ja mustapippurijäätelön (mausta jäätelöpohja-vaniljakastike mustapippurilla) kera.