sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Säröleivät

Toffeesäröleivät

2 1/2 dl pehmeää voita
2 1/2 dl fariinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 muna
1 tl vaniljaa
1/2 l jauhoja
2 1/2 dl suklaalla päällystettyä toffeeta paloina

sokeria ja tomusokeria pyörittelyyn (Valitse raakasokeriversio, värin vuoksi.)

Esilämmitä uuni 175 asteeseen
Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi, sekoita joukkoon munat ja jauhot, joihin sekoitettu leivinjauhe, suola ja vanilja. Kääntele joukkoon toffeepalat. Anna levätä jääkaapissa pari tuntia.
Pyöritä 3 sentin palloiksi, pyörittele ensin kidesokerissa, sitten tomusokerissa, asettele leivinpellille ja paina kevyesti litteäksi.
Paista 15-20 minuuttia. Pikkuleipien ei pitäisi ruskettua, mutta sokeripinnan pitäisi säröillä.
Anna jäähtyä.


Suklaasäröleivät

Ingredienser

100 g hyvää, tummaa suklaata
2 dl vehnäjauhoja
3 rkl hyvää kaakaota
1 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
60 g voita
1 1/2 dl fariinisokeria
1 muna
1/2 tl vaniljaa
1/2 tl kardemummaa
1/4 dl maitoa

1 dl sokeria
1/2 dl tomusokeria

Hakkaa suklaa paloiksi ja sulata se vesihauteessa.
Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi, sekoita joukkoon muna, mausteet ja sula suklaa.
Sekoita jauhot, kaakao, leivinjauhe ja suola, ja sekoita taikinaan.
Anna levätä jääkaapissa muutama tunti.
Pyörittele 18 palloksi, pyörittele kidesokerissa ja sitten tomusokerissa, nosta pellille ja paina varovasti litteäksi, ettei pallot vaella pellillä.
Paista n. 15 minuuttia, kunnes pinta alkaa säröillä.
Valkea sokeri ja tumma sisus näyttää kivalta.

lauantai 7. helmikuuta 2009

Jambalaya

Jambalaya on sitten uuden maailman versio paellasta, joka puolestaan ei oikeastaan ole ruokalaji, vaan paistoastia... Oikeaoppisesti myös jambalaya ei ole jambalayaa, jos sitä ei ole valmistettu valurautapadassa.

Jambalayaa on kolmea sorttia; punaista, ruskeaa ja valkoista. Punainen on kreolijambalayaa tomaateilla, ruskea on cajunjambalayaa ilman tomaattia ja valkoinen on uusmuotista valejambalayaa, jossa riisi keitetään erikseen, eikä siis muuta väriä.

kreolijambalaya kinkulla ja makkaralla

Paista puoli kiloa mausteista, savustettua makkaraa noin sentin siivuiksi leikattuna, 2 suurta sipulia pilkottuna, 1 vihreä paprika pilkottuna, 3 sellerinvartta ja kaksi hienonnettua valkosipulinkynttä, kunnes sipuli on kuullottunut.
Lisää 7 1/2 dl kanalientä, 480 g purkki kokonaisia tomaatteja liemineen, 1/4 kilo kinkkukuutioita, jambalayamaustetta, 1-2 tl tabascoa ja timjamia. Anna muhia ilman kantta 15 minuuttia. Lisää 3 1/2 dl pitkäjyväistä riisiä. Anna muhia kannen alla 15 minuuttia. Lisää kanalientä tarvittaessa keittämisen ajan. Kun riisi on valmista, jambalaya on valmista.
Älä sekoita!

Cajun-jambalaya kanalla ja makkaralla

1 1/4 rkl öljyä
240 g mausteista, savustettua makkaraa noin 1/2 sentin siivuina
2 suurta sipulia hienonnettuna
3-4 sellerinvartta paloina
2-3 vihreää paprikaa kuutioina
1 rkl cajunmaustetta
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 1/2 tl Old Bay maustetta
1/2 kiloa kananrintaa kuutioina
3 3/4 dl pitkäjyväistä riisiä
litra kanalientä

Paista makkara öljyssä rapeaksi. Lisää sipuli, selleri, paprika ja mausteet, paista, kunnes sipuli on pehmeää.
Lisää kana ja ruskista se.
Lisää riisi ja valkosipuli ja kääntele riisiä mausteisessa öljyssä niin että kaikki riisinjyvät öljyyntyy.
Lisää kanaliemi, sekoita ja anna muhia kunnes riisi on valmista.
Lisää suolaa, jos tarvitaan.
Maustesekoitukset:

Kreolimaustesekoitus

2-3 rkl paprikaa
2 rkl suolaa
2 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl mustapippuria
1 rkl sipulijauhetta
1-2 rkl cayennepippuria
1 rkl oreganoa
1 rkl timjamia

Perusjambalaya-mauste

riittää yhteen jambalayaan

2 laakerinlehteä murskattuna tai jauhettuna
1/2 tl timjamia
1/4 tl salviaa
1 tl sassafras-jauhetta (file)
1/4 tl sinappijauhetta
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl valkopippuria
1/2 tl cayennepippuria
1 tl suolaa
1/2 tl sipulijauhetta (jos haluat)
1/2 tl valkosipulijauhetta (jos haluat. Minä en halua, koska a) en pidä sipulista ja b) minusta kuivattu sipuli maistuu kummalliselta - jopa kummallisemmalta kuin tuore sipuli.)

Cajunmauste

2 tl kutakin; valkopippuria, valkosipulijauhetta, sipulijauhetta, cayennepippuria, muskottia, paprikaa ja mustapippuria. Voit jättää valkosipuli- ja sipulijauheen pois jos haluat.

Old Bay mauste

1 rkl sellerinsiemeniä
1 rkl mustapippuria
6 laakerinlehteä
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl sinapinsiemeniä
4 neilikkaa
1 tl paprikaa
1/4 tl muskotinkukkaa

jauha kaikki ainekset yhteen.

Vihaan Martha Stewartia!

mutta aina välillä tulee katsottua... ja tässä pari pikkuleipäreseptiä

Whoopie pies ei ole oikeastaan pikkuleipiä, vaan leivoksia... näistä tulee lähes omenan kokoisia leivonnaisia.

Kurpitsa-whoopie piet tuorejuustotäytteellä

7 1/2 dl jauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl leivinsoodaa
2 rkl kanelia
1 rkl inkivääriä
1 rkl mausteneilikkaa
5 dl fariinisokeria
2 1/2 dl öljyä
7 1/2 dl kurpitsasosetta (keitettyä kurpitsaa soseutettuna)
2 suurta munaa
1 tl vaniljaa

Tuorejuustotäytteeseen

7 1/2 dl tomusokeria
100 g voita
240 g tuorejuustoa
1 tl vaniljaa

Esilämmitä uuni 180 asteeseen.

Sekoita kuivat aineet kulhossa, vatkaa toisessa kulhossa märät aineet sekaisin, sekoita sitten kuivat ja märät aineet taikinaksi. Nostele taikinasta lusikalla kukkurallisia leivinpaperilla suojatuille pelleille.
Paista n. 15 minuuttia. Kokeile hammastikulla kakkusten kypsyyttä.

Tee täyte:
Vatkaa voi vaahdoksi, sekoita siihen tuorejuusto ja sihdattu sokeri. Vatkaa sileäksi.

Laita iso lusikallinen täytettä kahden keksin väliin ja paina puoliskot yhteen niin, että täyte melkein pursuaa ulos. Anna asettua vähintään 1/2 tuntia.


Maapähkinävoitäytekeksit

4 rkl voita
2 1/2 dl kaurahiutaleita
120 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinsoodaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 1/4 dl fariinisokeria
1 1/4 dl maapähkinävoita

sokeria pikkuleipien pinnalle

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
Paahda kaurahiutaleet 4 rkl voissa paistinpannulla. Anna jäähtyä.
Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää pähkinävoi ja sekoita hyvin. Lisää jauhot joihin sooda ja suola sekoitettu, ja kaurahiutaleet.
Rullaa taikina 5 sentin tangoksi ja jäähdytä. Leikkaa jäähtynyt tanko n. sentin siivuiksi ja laita paperilla suojatuille pelleille. Ripottele sokeria päälle.
Paista kullanruskeiksi, noin 10 minuuttia.
Anna jäähtyä, täytä.

pähkinävoitäyte

4 rkl voita
2 dl maapähkinävoita
3/4 dl tomusokeria
1/2 tl suolaa

Vatkaa voi vaahdoksi, sekoita siihen sitten loput ainekset. Laita lusikallinen täytettä kahden keksin väliin ja paina puoliskot yhteen. Anna asettua.

Suklaakeksit - voit täyttää ne whoopie pie -täytteellä

200 g tummaa suklaata
200 g voita
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
2 munaa
2 dl kaakaota
5 dl jauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinsoodaa
1 tl vaniljaa
1/2 dl suklaapaloja

Sulata tumma suklaa.
Vaahdota voi ja sokerit.
Lisää munat ja sulatettu suklaa.
Lisää jauhot, kaakao, suola, sooda, vanilja ja suklaapalat.

Paista 180 asteessa, n. 15 minuuttia.

torstai 5. helmikuuta 2009

Lunnipullat, kylpypullat ja vaivapullat

Hyvää ruuneperin päivää niille jotka sallivat itselleen runebergin torttuja. Minä suren. *jupsukki*
Oli Imbolc-viikonloppu, söin sokeria, kakkua, pullaa, leipää, ja lihoin 3 kiloa.
------------------------------------------------------------------------
Rakastan Sally Lunnin pullia. Sanovat, että niitä pitäisi oikeastaan kutsua Solie Luyonin pulliksi, koska uskotaan, että reseptin äiti oli ranskalainen hugenotti Solange Luyon. Toisen tarinan mukaan nimi tulee ranskan "sol et lune" - aurinko ja kuu, koska pullat on pyöreitä ja keltaisia kuin aurinko ja kuu. Minä kutsun näitä lunnipulliksi.

Reseptejä on vaikka kuinka monta, ja luulen, että olen jo yhden julkaissut, mutta mitäs siitä:

2 1/2 dl maitoa
100 g voita
2 munaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kuivahiivaa
1 l jauhoja

Sulata voi maidossa. Anna maidon jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Ota noin 1/2 dl maitoa ja sulata siihen sokeri, suola ja hiiva.
Vatkaa munankeltuaiset ja sekoita maidon ja hiivanesteen kanssa.
Sekoita jauhojen kanssa sileäksi taikinaksi.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Taittele sillä aikaa alumiinifoliosta 2 n. 5 sentin levyinen suikaletta.
Jaa kohonnut taikina kahtia, leivo pyöreäksi pullaksi ja nosta leivinpellille. Kiedo alumiinifolio "vuoaksi" pullan ympärille. Anna kohota.

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Kun pullat ovat kohonneet, paista n. tunnin ajan. Voit peittää pullat ensimmäisen puolen tunnin ajaksi, jotta ne eivät ruskistu liikaa.

Voit myös tehdä pienempiä pullia, mutta näiden pitäisi olla ainakin skonssin kokoisia.
----------------------------------------------------------------

Jotkut ihmiset sekoittavat Bathin pullat Sally Lunnin pulliin - molemmat ovat Bathin erikoisuus ja pullia. Bathin pullat ovat kuitenkin ihan tavallisia rusinapullia.

Tässä englantilainen pullataikinan ohje:

2 tl kuivahiivaa
1 l jauhoja
2 1/2 dl maitoa
2 rkl sokeria
3 rkl hillottua appelsiininkuorta (jos haluat)
2 munaa
100 g voita
2 rkl rusinoita

vatkattua munaa voitelemiseen
raesokeria koristeeksi

Sekoita hiiva ja 1 tl sokeria kädenlämpöiseen maitoon.
Sekoita maitoon puolet jauhoista ja laita kulho käymään lämpimään paikkaan.
Sekoita voi ja loput jauhoista muruiksi.
Sekoita voimurut, kupliva hiivamaito, sokeri, appelsiininkuori ja rusinat.
Sekoita taikinaan kananmunat.
Vaivaa taikina sileäksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta 12 pullaa ja anna kohota leivinpellillä.
Voitele kohonneet pullat ja ripottele pullille raesokeria ja paista 220 asteessa noin 15 minuuttia.

------------------------------------------------------------------

Uskotaan, että molemmat ohjeet ovat kuitenkin saaneet alkunsa ranskalaisista briocheista. Briochit ovat puolestaan saaneet nimensä vanhasta germaanisesta sanasta 'bhreg', joka tarkoittaa taikinan vaivaamista.

1 rkl kuivahiivaa
3/4 dl kädenlämpöistä vettä
400 g jauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
4 munaa
225 g voita

voiteluun;
1 munankeltuainen
1 rkl vettä

Sulata hiiva lämpimään veteen ja anna seistä kunnes seos alkaa kuplia.
Sekoita jauhot, sokeri ja suola. Tee jauhoihin kuoppa keskelle ja kaada siihen kevyesti vatkatut munat ja hiivaseos. Vaivaa taikinaksi, siirrä sitten leivinpellille ja vaivaa, kunnes taikina on sileää ja kimmoisaa.
Levitä taikina levyksi ja levitä sille 1/3 pehmeästä voista. Vaivaa voi taikinaan. Anna taikinan levätä viitisen minuuttia. Toista, kunnes kaikki voi on taikinassa.
Öljyä iso kulho, nosta taikina kulhoon ja pyöräytä sitä pari kertaa, jotta taikinan pinta öljyyntyy myös, peitä kulho kostealla pyyhkeellä ja anna nousta kaksinkertaiseksi.
Paina taikina alas ja siirrä kulho jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Nyt voit leipoa taikinan joko leiviksi tai pulliksi. Briocheilla pitäisi olla pyöreä "hattu", mutta se ei ole välttämätöntä.
Anna kohota, lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita munat ja vesi, voitele briochit ja paista noin 15-30 minuuttia, riippuen leivonnaisten koosta. Briochien pitäisi olla keveitä ja kullanruskeita.
Anna jäähtyä ja nauti.

-------------------------------------------------------------------


Meidän perheessä tehdään tämänkaltaista munaista, vehnäistä leipää joka perjantain sapattiaterialle. Juutalaisten Challah-leivän nimi onkin Pohjois-Euroopassa "barches"... siis samaa juurta kuin brioche.

480 g jauhoja
2 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 tl sokeria
2 rkl öljyä
1 suuri muna ja 1 munankeltuainen vatkattuna
2 dl lämmintä vettä
unikonsiemeniä koristeeksi

Vatkaa kädenlämpöinen vesi, 1/3 jauhoista, sokeri ja hiiva sekaisin ja anna seistä kunnes seos alkaa kuplia.
Sekoita joukkoon loput jauhoista, suola, öljy ja melkein kaikki muna (jätä noin 1 rkl munaseosta leivän voitelemiseen) taikinaan ja vaivaa se sileäksi taikinaksi.
Laita taikinapallo muovipussiin ja anna sen nousta jääkaapissa vähintään 12 tuntia.
Ota taikina jääkaapista, jaa se tangoiksi ja letitä pitkoksi.
Anna kohota puolisen tuntia, voitele munalla, ripottele unikonsiemeniä koristeeksi ja paista 220 asteessa 15 minuuttia, käännä sitten lämpö 180 asteeseen ja paista vielä puoli tuntia, kunnes leipä on kullanruskeaa ja kevyttä.

keskiviikko 4. helmikuuta 2009

Gumbo

Minusta creole/cajunruokakulttuuri on todella mielenkiintoista - Terry Pratchett kuvaili sitä - tai muunnosta ;-) - kirjassaan "Noitia maisemissa" vähän tähän tapaan: että kun ei ollut mitään ruokaa, ihmiset alkoivat syödä sitä mitä oli - ja  se olikin paljon makoisampaa kuin se mitä "rikkaat" söivät - nykyään ne "köyhät" nyrpistävät nenäänsä ruoalle, jolla oli vain kaksi tai neljä jalkaa... elikkä syödään mereneläviä ja alligaattoria ja käärmettä ja muuta... YÖK! Kuten varmasti olen maininnut useita kertoja, en syö mereneläviä, enkä siten oikein nauti cajun-ruoasta...

Mutta tässä on sitten vegetaarinen gumbo, joka kelpaa atkinssilaisellekin:

1 rkl öljyä
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
1 keskikokoinen vihreä paprika pieninä kuutioina
puolisen kiloa okraa
1/4 kg hienonnettuja sieniä (Luulisin, että sielläpäin käyttävät herkkusieniä, meilläpäin voisi käyttää metsäsieniä...)
450 g purkki tomaattimurskaa
180 g purkki tomaattipureeta
1/2 tl sassafrassia (Gumbo File)
1 tl suolaa
2 laakerinlehteä
1 tl mustapippuria jauhettuna
2 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja

Tee "roux" eli jauhosuurus - Paista jauhoja öljyssä kunnes seos saavuttaa punaruskean värin - roux = punainen
Sekoita joukkoon valkosipuli, sipuli ja paprika ja kuullota. Sekoita joukkoon loput ainekset ja keitä välillä sekoittaen n. 40 minuuttia.

Tavallisesti gumbossa on montaa erilaista lihaa, savustettua kinkkua tai makkaraa, siinä pitäisi olla aina "pyhä kolmiyhteys" eli paprikaa, sipulia ja varsiselleriä (joten lisää edelliseen muutama sellerinvarsi siivuina), ja sassafras-pulveria.
Sanovat, että okra pitää paistaa ennen soppaan lisäämistä, muuten siitä tulee mössöä.
Okraa ja sassafrassia ei tavallisesti laiteta samaan ruokaan... ehkäpä siitä syystä, että ruoan nimestä on kaksi versiota - ensimmäisen version mukaan se on ranskalaisten käännös afrikkalaisen okrasopan nimestä - ngombo - ja toisen version mukaan se on saanut nimensä choctaw-intiaanien nimestä sassafras-kasville; kombo. Mutta tämä onkin moderni creoleversio.
Tässä on sitten paastoruokaa Kaakkoisamerikasta...
Gumbo z'herbes
Tarvitset 5-20 eri lajia lehtivihanneksia: yrttejä, juuresten naatteja (jopa porkkanannaatit kelpaavat), salaattia, pinaattia, krassia... mitä nyt löydät. Nippu kutakin.
Tarvitset kaalinpään.
Tarvitset nipullisen sipulinvarsia, kevätsipulia, purjoa tms.
Pese kaikki tämä vihreä huolellisesti ja keitä 3 litrassa vettä kahden tunnin ajan. Valuta kasvikset (säästä neste!) ja hienonna ne.

Tee roux paistamalla 6 rkl jauhoja 4 rkl öljyä. Lisää 1 suuri sipuli hienonnettuna, 1 vihreä paprika hienonnettuna ja 3 sellerinvartta hienonnettuna. Kuullota. Lisää 1 rkl hienonnettua persiljaa ja paista vielä viitisen minuuttia.
Lisää vihannesten keittovesi, hienonnetut vihannekset, 2 laakerinlehteä, 4 timjaminkortta, 2 mausteneilikkaa, 2 maustepippuria, suolaa, pippuria ja cayennepippuria.
Anna muhia tunnin ajan. Tarkista maku.

Jos haluat, voit lisätä joukkoon puoli kiloa savustettua siankylkeä, makkaraa tms.

Muistuttaa vähän meikäläistä kaalisössöä.
(Mikä on: otetaan kaalinkerä ja hienonnetaan se (leikataan suikaleiksi, raastetaan, miten nyt valmistat kaalisalaatin)
Kaali ruskistetaan vähän kerrallaan paistinpannulla ja siirretään pataan.
Kaalikerrosten väliin laitetaan lihalientä, siirappia, maustepippureita ja vähän soijaa.
Otetaan puoli kiloa sikanautaa, ruskistetaan ja sekoitetaan kaalin joukkoon.
Kaiken annetaan muhia vähintään tunti. Mitä enemmän muhii, sitä parempaa. Ei ole erityisen ruokahalua herättävän näköistä, on ruskeaa mössöä - sössöä siis ;-) - mutta hirmuisen hyvää.
Syödään keitettyjen perunoiden ja puolukkahillon kanssa, atkinssilla jätetään siirappi pois ja syödään sellaisenaan.)
Gumbo syödään riisin kera, mutta atkinssilla sellaisenaan.
Gumbokin on muuten "oikeasti" ruskeaa sotkua. Tai punaista, jos se on creoligumboa, koska silloin siinä on tomaattia.

tiistai 3. helmikuuta 2009

Joopa joo...

Jos osaisin ottaa valokuvia ja jos olisin siisti kokki, niin tekisin vähähiilihydraattisen ruokablokin. Tuntuu siltä että kaikki upeat kuvat on leivontablokeista - tai sitten jotenkin vaan tulee käytyä vain sellaisissa blokeissa LOL

Löysin paistettujen vihreiden tomaattien ohjeen...

Otetaan viisi desiä jauhoja, joista noin neljäsosa on maissijauhoa (ei maissitärkkelystä vaan enemmänkin polentajauhoa, jos et muuta löydä), maustetaan suolalla ja pippurilla ja sekoitetaan joukkoon niin paljon maitoa, että saat aika tanakkaa taikinaa.
Vihreät tomaatit leikataan siivuiksi, kastetaan taikinaan ja uppopaistetaan kuumassa öljyssä rapeiksi, kullanruskeiksi siivuiksi.

Etelävaltaiset kuulemma rakastavat uppopaistettuja ruokia. Hyvin suosittu napostelupala on kuulemma uppopaistetut suolakurkut... On varmaan hyviä. Vaikka en tosin ole vielä ehtinyt siihen vaiheeseen kuin aviomieheni, joka rakastaa suomalaisia venäläisiä suolakurkkuja ja kulkee ympäriinsä asunnossa suolakurkku kourassaan sitä narskutellen...

5 dl jauhoja
1/2 dl maissitärkkelystä
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2 1/2 dl jäistä vettä
1 munankeltuainen
2 rkl suolakurkkulientä

litra valutettuja suolakurkun siipaleita

Sekoita jauhot, maizena, leivinjauhe ja suola. Tee kuoppa jauhojen keskelle ja kaada siihen vesi, keltuainen ja kurkkuliemi. Vatkaa sileäksi taikinaksi. Anna asettua puolisen tuntia jääkaapissa.
Peitä suolakurkunsiivut taikinalla ja paista öljyssä rapeiksi ja kullanruskeiksi. Anna valua paperilla ja tarjoile heti.

Voit myös leikata suolakurkut "veneiksi" ja friteerata sillä tavalla. Helpompi dipata kastikkeeseen. (Elikkä siis tarjoillaan jonkun kermaisen kastikkeen kera.)

Mustattu kana

Mustaamismauste


2 tl paprikaa
4 tl timjamia
2 tl sipulijauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
1 tl sokeria
2 tl suolaa
2 tl mustapippuria
1 tl cayennepippuria
1 tl oreganoa
3/4 tl kuminaa
1/2 tl muskottia

Ota 7-8 tl mustaamismaustetta lautaselle.
Voitele 4 kananrintapalaa sulalla voilla ja kääntele mausteissa. Katso, että maustetta on joka puolella.
Paista kananrinnat kuumalla pannulla. Älä siirtele rintapaloja pannulla, niiden pitääkin "mustua", eli "karamellisoitua", lähes palaa.
Anna rintapalojen levätä hetki ja leikkaa ne sitten vinosti siivuiksi. Tarjoile salaatin ja kastikkeen kera.

Kastike:
(käy myös tomaateille ja maustekurkuille.)

1 dl hapankermaa, smetanaa, creme fraichea, kermarahkaa, turkkilaista jogurttia tms.
1 rkl tuoretta korianteria
suolaa ja pippuria

maanantai 2. helmikuuta 2009

Mitä tehdä vaahterasiirapilla?

vaahterasiirappijuustokakku

Pohja:
4 dl grahamkeksin muruja
5 rkl sulatettua voita
2 rkl sokeria

Sekoita murut, sokeri ja voi. Painele murut irtoreunakakkuvuoan pohjaan. Laita jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa kun valmistat täytteen.

täyte:
240 g tuorejuustoa
4 rkl vaahterasiirappia
1 suuri muna
1 tl vaniljaa
2 rkl vispikermaa

Vatkaa juusto pehmeäksi, lisää loput ainekset ja vatkaa sileäksi.
Kaada täyte vuokaan ja paista tunnin ajan 180 asteessa, kunnes täyte on asettunut. Anna jäähtyä.

Päällys:

2 1/2 dl vaahterasiirappia
1 dl vettä
1 vatkattu muna
1 1/2 rkl maissitärkkelystä (maizena)
1 dl murskattuja saksanpähkinöitä

Kiehauta vaahterasiirappi ja vesi. Sekoita muna ja maissitärkkelys. Temperoi munaseos sekoittamalla vähän kuumaa siirappia seokseen, kaada sitten suuruste vaahterasiirappiin ja keitä, kunnes seos sakeutuu. Levitä juustokakulle.
Koristele saksanpähkinöillä.

Jäähdytä jääkaapissa vähintään 2 tuntia ennen tarjoilua.

sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Erilainen ranskalainen "jouluhalko"

Uskaliaat leipurit päättivät tehdä "erilaisen" jouluhalon 2008.

"Haasteen sääntönä on, että sinun TÄYTYY tehdä KAIKKI 6 kerrosta halkoosi:
1) Dacquoise keksi
2) Mousse
3) Ganache täyte
4) Praliinitäyte
5) vanukastäyte
6) Kuorrutus"

Päätä miten haluat kerrostaa nämä ainekset, mitä makuja haluat käyttää ja minkä kokoisen ja muotoisen  "halon" haluat.

1) Dacquoise

80 g mantelijauhoja
50 g tomusokeria
2 rkl jauhoja
1 dl munanvalkuaisia (3 munan valkuaiset)
50 g sokeria

Sekoita mantelijauhot ja tomusokeri. Siivilöi jauhot seokseen.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, vähitellen lisäten sokeria, kunnes kaikki sokeri on valkuaisissa ja valkuaiset kovaa vaahtoa.
Kääntele jauhot valkuaisiin.
Piirrä lyijykynällä leivinpaperille haluamasi kokoinen pohja ja voitele leivinpaperi. Vuoraa uunipelti voidellulla leivinpaperilla.
Levitä mantelimarenki merkitsemällesi alueelle, hiukkasen laitojen yli ja vähän alle sentin paksuiseksi kerrokseksi.
Paista 180 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes levysi on kullanruskea.
Anna jäähtyä ja leikkaa haluamasi kokoiseksi levyksi.

Voit käyttää hasselpähkinäjauhoja tai kookoshiutaleita mantelijauhojen sijaan.
Voit maustaa marengin kaakaolla tai sitruunankuorella, tai kanelilla tms.

2) Mousse
Siis - tee mitä moussea haluat. Kyllä niitä reseptejä löytyy.

3) Ganache
Sulata raastettu tai hienoksihakattu suklaa kermassa (yhtä paljon kumpaakin), sekoita joukkoon vähän voita. Voit maustaa kerman karamellilla, jos haluat, tai ihan millä tahansa.

4) Praline Feuillete

Gavotit (pitsiletut)
3/4 dl täysmaitoa
1 rkl voita
35 g jauhoja
1 rkl vatkattua munaa
1 tl sokeria
1/2 tl öljyä

Sulata voi maidossa. Vatkaa joukkoon siivilöidyt jauhot, muna ja sokeri. Vatkaa taikina sileäksi.
Voitele pelti ja levitä taikina pellille.
Paista 220 asteessa muutama minuutti, kunnes pitsi on kultainen ja rapea. Anna jäähtyä.

100 g suklaata
2 rkl voita
2 rkl praliinia
60 g gavottia (edellisen reseptin mukaan) tai aamiaismuroja (riisimuroja, maissihiutaleita tms.) tai kauralastuja tms rapeaa, pitsimäistä

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Sekoita praliini ja murskatut murot (gavotit) joukkoon. Levitä massa kahden leivinpaperin väliin ja paina sileäksi.

5) vanukas

uskaliaat leipurit tekevät paahtovanukkaan ilman paahdettua sokeria - siis uunivanukkaan tai makean munamaidon. Munamaidon voi maustaa miten tahansa, kunhan muistat, että se on maitopohjainen vanukas. Marjat eivät oikein toimi maitovanukkaiden kanssa. Minun mielestäni.
Tässä siis tärkeintä on, että tekee vanukkaan saman muotoisena kuin muutkin kakun osat. Aika itsestään selvää on, että jos haluat "halon", teet osat leipävuoassa.
Laita vanukas pakastimeen valmistuksen jälkeen.

6) kuorrutus

Joo... siis tee mitä kuorrutusta tahansa. Uskaliaat leipurit suosittelevat suklaakuorrutusta jossa on liivatetta. Aika outoa. Siitä tulee vähän niinkuin suklaakiillettä.
Joka tapauksessa, koska siinä on liivatetta, se pitää tehdä ihan viimeisenä, juuri ennen kuin aikoo kuorruttaa "halon".

Tarvitset
2 levyä liivatetta
4 rkl vispikermaa
5 rkl sokeria
4 rkl vettä
5 rkl kaakaojauhetta

Pehmitä liivate vedessä.
Sekoita muut ainekset ja keitä 3 minuuttia.
Sulata liivate suklaaseokseen, ja anna jäähtyä. Heti kun se alkaa jähmettyä, levitä "halon" päälle.

"Halon" kokoaminen:
vuoraa leipävuoka piirtoheitinkalvolla.
Pursota 1/3 moussesta vuokaan
Ota vanukas pakastimesta ja laita mousseen. Paina kevyesti, jotta se uppoaa hiukan.
Pursota lisää moussea vuokaan, jotta peität vanukkaan.
Leikkaa praliini hiukan vuokaa pienemmäksi ja aseta se vuokaan päällimmäiseksi.
Pursota loput moussesta vuokaan.
Pakasta muutama tunti.
Pursota ganache vuokaan.
Leikkaa dacquoise levy sopivan kokoiseksi ja paina kevyesti ganachen päälle varoen, ettei ganache pursuile.
Palauta pakastimeen.
Tee suklaakuorrutus.
Ota "halko" pakastimesta ja kumoa vuoasta ritilälle. Poista piirtoheitinkalvot.
Kuorruta "halko". Voit koristella "halkosi" nyt ja käyttää vielä pehmeää kuorrutusta "liimana", tai koristele se juuri ennen tarjoilua.
Anna kuorrutuksen jäähtyä kunnolla ja laita takaisin pakastimeen.
Ota pakastimesta n. 1/2 tuntia ennen tarjoilua ja koristele, jos halusit tehdä sen jälkeenpäin.

Lisää aiheesta täällä: Ispahan