lauantai 29. syyskuuta 2007

Jäätelöä?

Siis eihän nyt syksyllä jätskiä... kun on niin kylmää ja märkää ja pimeää... mutta kun tulin ajatelleeksi. Sitä paitsi, jäätelöä voi syödä aina. ;-)

Tulin siis ajatelleeksi jäätelöä ja Amerikkalaisten tuhansia makuja... meille kun riittää suurinpiirtein vanilja, mansikka ja suklaa... ja trio (siis "Napolitan") ja appelsiiniraitainen tiikeri ja salmiakkilakritsijäätelö, kun Suomesta nyt puhutaan ;-)

Jäätelöä on todella helppo tehdä kotona, jos sinulla on jätskikone... mutta onnistuu se ilman jätskikonettakin.

Vaniljakermajäätelö ilman jäätelökonetta

2,5 dl sokeria
2,5 dl maitoa
2 munaa
5 dl kermaa
1 1/2 tl vaniljaa
1 rkl sitruunamehua

Sekoita maito, sokeri ja munat kattilassa ja keitä koko ajan sekoittaen kunnes sinulla on vaniljakastiketta. Vie noin 10-20 minuuttia. Anna jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vanilja ja sitruunamehu ja sekoita.
Käännä vatkattu kerma varovasti kylmään vaniljakastikkeeseen kulhossa, joka mahtuu pakastimeeseesi.
Anna jäähtyä pari tuntia jääkaapissa.
Laita kulho pakastimeen. Puolen tunnin kuluttua ota kulho pakastimessa ja vatkaa tasaiseksi.
Toista tämä kunnes sinulla on pehmeää, tasaista ja kuohkeaa jäätelöä.
Siirrä jäätelö säilytysastiaan ja pakastimeen odottamaan syömistä.

Siis mitäpä makuja rapakon takana sitten on?

Tietenkin vaniljajäätelö - on vaniljajäätelöä aidolla vaniljalla (siis mustilla pilkuilla) ja ilman, on French Bourbon vaniljaa, meksikolaista vaniljaa, vanhanajan vaniljaa, mallasvaniljaa ja sinistä vaniljajäätelöä... En ole päässyt selville onko sininen vaniljajäätelö vain väriltään sinistä, vai onko siinä jotain makuainetta mukana... Mutta "blue vanilla ice cream" on yksi amerikkalaisten jäätelösekoitusten pohjista.
On myös vaniljajäätelöä, jossa vaniljakastikeraita... Siis... vaniljakermajäätelöhän on jäädytettyä vaniljakastiketta... en oikein tiedä miten tämä toimii. ;-)
Mallasvaniljajäätelöön on käytetty mallasmaitojauhetta - siis maitojauhetta johon on sekoitettu ohra-mallasjauhoa ja vehnäjauhoa... Kuulostaa aika karmealta.

Mansikkajäätelö, mustikkajäätelö, kirsikkajäätelö... jäätelö tehty kaiken maailman marjoista ja hedelmistä, joissakin sekoituksissa on marjoja mukana, joissakin marjaraita, joihinkin sekoitettu marjasorbettia. Ja vaniljajäätelöä, jossa on marjaraita tai sorbettiraita tai kokonaisia marjoja... Ja marmoroitua jäätelöä, jossa on sekoitettu vanilja- ja marjajäätelöä. ("Cherry Garcia" on vaniljajäätelöä, jossa on kirsikoita ja fudgehiutaleita, "Peach Melba" on vaniljajäätelöä jossa persikka- ja vadelmaraitoja.) Ja tietenkin on sekoituksia; kirsikkamustikkajäätelöä, vadelmabanaanijäätelöä jne.
Makuina on mansikoita (banaaninpaloilla, raparperilla, kiwisiivuilla...), mustia kirsikoita ja punaisia kirsikoita, punaisia ja mustia vadelmia, karhunvatukoita, mustikoita, karpaloita, persikoita, aprikooseja, mangoa, sitruunaa, appelsiinia, omenaa, päärynää, luumuja, banaania, ananasta, melonia (vesimeloniakin), jopa kurpitsaa, tietenkin maustettuna kurpitsapiirakkamausteilla (piparkakkumausteilla).

"Sugar Plum" jäätelö - joulumaku tietenkin, koska Amerikkalaisille joulu ilman Pähkinänsärkijä-balettia ei ole joulu ;-) - on luumujäätelöä jossa karamelliraita... ei ole erityisen hyvää, kuulemma.
"Bada Bing" - kirsikkajäätelöä jossa on Bing kirsikoita, kirsikkatäytteisiä suklaasydämiä ja mantelifudgeraita.
"
Love Potion #31" - valkoista suklaajäätelöä ja vadelmajäätelöä marmoroituna, vadelmaraita, suklaahippuja ja vadelma-suklaakonvehteja

Viinirypälejäätelöä on vaikea löytää... koska viinirypäleet eivät oikeastaan maistu miltään, sanovat... Viinirypäleiden maku ja väri on kuoressa, ja kuori pilaa jäätelön koostumuksen. Sanovat. Mutta saat rypälejäätelöä käyttämällä rypälemehutiivistettä marjojen sijaan. Jos haluat vähän "rakennetta", laita seokseen rusinoita... ;-)

Omenoita on käytetty usealla tavalla amerikkalaisten jäätelöiden mausteena. Suosituin on varmaan omenapiirakkajäätelö, joka on vaniljajäätelöä, jossa on omenan ja piirakkakuoren paloja. "Apple Crumble" on vaniljajäätelöä jossa omenahillo- ja kauraryynirouskeraidat. Sitten on "tavallista" omena-kanelijäätelöä.
"Appley Ever After" ['appily ever after] - fariinisokerijäätelöä, omenanpaloja ja kanelikinuskiraita

Oreo - Amerikan versio Dominokekseistä ;-) - on suosittu jäätelösekoituksissa. Heillä on tavallista Oreo-jäätelöä - vaniljajäätelöä, johon sekoitettu murskattuja oreo-keksejä; minttu-oreojäätelöä - minttujäätelöä, johon sekoitettu oreo-keksejä; kahvi-oreojäätelöä ja suklaaoreojäätelöä, suklaaminttuoreojäätelöä jne. Suklaaoreojäätelössä on muuten riisimuro-suklaaraita ;-)

Amerikassa syödään muutenkin aika tavalla cookie-jätskiä (erimakuisia jäätelöitä joihin sekoitettu pikkuleivän- ja keksinpaloja tai pikkukeksejä) ja taikinajätskejä (kuten edellämainittu chocolate chip cookie dough jäätelö), juustokakkujäätelöä, piirakkajäätelöä jne - jäätelöä jossa joko taikinaa, leivospaloja tai muruja.
Sitruunamarenkipiirakkajäätelö: sitruunajäätelöä, jossa sitruuna- ja marenkiraita sekä piirakankuorenpaloja.
Persikkamurupiirakkajäätelö - persikkajäätelöä jossa persikkaraita ja kanelimurukeksinpaloja.
Mansikkajuustokakkujäätelö - mansikkajuustokakkujäätelöä jossa mansikoita ja grahamkeksiraita.
Kilpikonnajuustokakkujäätelö - juustokakku- ja suklaajäätelöä jossa karamelliraita, pekaanipähkinöitä ja juustokakunpaloja.

Muitakin jälkiruokia sovitellaan jäätelöön, on cannellonijäätelöä ja baklavajäätelöä... Minusta moiset sotkut pilaavat sekä jäätelön että jälkiruoan - cannellonit ovat ihania sellaisenaan, ja jäätelö samaten. Mutta kun täytyy saada tuhansia makuja, niin kaikkia teitä täytyy kokeilla ;-)
Kanelipullajäätelö: Karamellijäätelöä jossa pullataikinaa ja kinuskia
Crème Brûlée -jäätelö - vaniljajäätelöä jossa paahdetusta sokerista raita

Suklaa on sitten se kolmas - ja varmaankin tärkein - jäätelömaku. On "tavallista" suklaata, suklaata jossa suklaarouhetta (hyvin suosittu Ruotsissa), suklaahippuja ja suklaapaloja, on suklaakastikeraitoja tai pilkkuja, on tummaa suklaata ja valkoista suklaata, on minttusuklaajäätelöä ja vadelmasuklaajäätelöä, kirsikkasuklaajäätelöä (Schwarzwald - black forest ice cream) ja banaanisuklaajäätelöä (choco-chiquita), on meksikolaista suklaajäätelöä (meksikoilainen suklaa on tummaa suklaata jossa on vähän chiliä ja kanelia) ja belgialaista suklaajäätelöä, saksalaista suklaajäätelöä (saksalaisesta suklaasta) ja hollantilaista suklaajäätelöä (tehty hollantilaisesta kaakaosta), on suklaakeksijäätelöä ja suklaakeksitaikinajäätelöä (Amerikkalaisten suuri suosikki - siis vaniljajäätelöä, jossa pikkuleipätaikinapaloja...), on browniejäätelöä - sellaista jossa on browniepaloja, ja kinuskikastikkeella tai ilman - suklaavanukasjäätelöä, suklaamoussejäätelöä... Ja sitten on suklaajäätelöä kinuskikierteellä, fudgepaloilla, toffeella; on suklaajäätelöä kaikenlaisilla pähkinöillä maustettuna; mantelia, saksanpähkinää, hasselpähkinää, maapähkinää - rouheena tai kokonaisina, maapähkinävoita käytetään runsaasti ja sitten on hasselpähkinämassaa, marsipaania ja nougaata. On suklaakahvijäätelöä ja chilisuklaajäätelöä. Ja sitten on suklaajäätelöä maustettuna alkoholilla - amarettoa, kahluaa, grand marnieria...

Minusta "piparkakku-suklaajäätelö" kuulostaa tosi kummalliselta, mutta vaniljajäätelö, jossa sinihomejuusto- ja pipariraitoja, voisi olla hyvääkin... (Ei tosissaan... voisi olla, mutta... EN SYÖ! LOL)
"Festivus" kuulostaakin paremmalta: Fariinisokeri-kaneli-jäätelöä jossa piparkakkuja ja kaneli-kinuskiraita.

"Almond Joy" on suklaajäätelöä, jossa kookosta ja manteleita.
"Phish Food" on suklaajäätelöä, jossa vaahtokarkkia, kinuskikastiketta ja kalanmuotoisia fudgepaloja.
"Rocky Road" on suklaajäätelöä, jossa vaahtokarkkia ja mantelia
"Heavenly Mash" on suklaajäätelöä, jossa vaahtokarkkia ja suklaakuorrutettuja manteleita.
"Dastardly Mash" on suklaajäätelöä, jossa manteleita, pekaania, suklaapisaroita ja rusinoita.
"Reversed Chocolate Chunk" oli suklaajäätelöä jossa valkoista suklaata paloina.
"White Lightning" on suklaajäätelöä, jossa mintun makuisia valkoisia karamelliraitoja (salamoita). (White lightning on myös kotipolttoisen viinan "lempinimi")
"Tennessee Mud" on suklaajäätelöä maustettuna Jack Danielsilla.

Sitten on tietenkin jäätelömakuja jotka on nimetty jonkin "kuuluisan" karkin mukaan - kuten M&M jäätelö. Näissä on tietenkin vanilja- tai suklaajäätelöä, johon sekoitettu kyseistä karkkia murskattuna, tai jos suklaapatukasta on kyse, eri ainesosia raitoina, esimerkiksi nougaata ja toffeeta.
"Snickers" - vaniljajäätelöä jossa kinuskiraita, paahdettuja maapähkinöitä ja suklaapaloja.
"S'mores™" - suklaajäätelöä jossa fudgepaloja, paahdettua vaahtokarkkia ja grahamkeksiraita.

Sitten on erilaiset toffeet, kinuskit, karamellit ja fudget. Nämä maitopohjaiset makeiset sopivat erinomaisesti jäätelön maustamiseen.
"Gold Medal Ribbon" - vanilja- ja suklaajäätelöä kinuskiraidalla

Pähkinät, varsinkin maapähkinät, ovat hyvin suosittuja. On maapähkinäjäätelöä jossa vadelmahilloa - (peanut butter jelly sandwich) ja maapähkinäjäätelöä jossa banaaninpaloja (peanut butter banana sandwich). On maapähkinävoijäätelöä, suklaalla ja ilman, karamellilla ja ilman. On suklaajäätelöä jossa maapähkinävoiraita ja vaniljajäätelöä jossa karamellia, maapähkinöitä ja suklaata (jap, snickers ;-))
Pistaasia käytetään paljon, samoin kookosta, manteleita, pekaaneja ja saksanpähkinöitä, varsinkin vaahterasiirapin kanssa.
"Moose Tracks" - maapähkinävoilla täytettyjä suklaamakeisian vanilja-toffeejäätelössä.
"Almond Bliss" - kookosjäätelö, kookoshiutaleita ja suklaakuorrutettuja manteleita.
"Baseball Nut" - vaniljajäätelöä, cashewpähkinöitä ja mustavattuhilloraita.
"Chubby Hubby" - karamellikuorrutetut pähkinävoitäytteiset pretzelit mallasvaniljajäätelössä, kinuski- ja maapähkinävoiraita.
"Pina Colada" - ananaspaloja kookosjäätelössä.
"Three Geeks and a Red Head" - kookosjäätelöä, kookoshiutaleita, suklaapaloja, fudgebrowniepaloja ja vadelmaraita.

Kahvi on myös suosittu maku. Cappuccino, Mocha yms. Näitäkin saa sitten kekseillä ja ilman, kinuskiraidoilla ja toffeepaloilla jos niin haluaa, suklaaraidoilla, raasteella, hipuilla ja paloilla, pähkinöillä ja ilman ja tietenkin kahviliköörillä maustettuna. Valkoista kahvijäätelöä on myös saatavilla.
"Country Road" on kahvijäätelöä jossa manteleita ja kinuskiraita.
"Black Russian" on suklaajäätelöä maustettuna Kahlualla ja vodkalla.Kun siihen laittaa kahviraitoja ja suklaapaloja, saadaan "Mustaa Tiikeriä".
"White Russian" on Kahlua-jäätelöä jossa on valkoista suklaata hippuina.
"Coffee Coffee BuzzBuzzBuzz!" on Ben&Jerry's jäätelöä; tummaa kahvijäätelöä jossa espresso-papu-fudgen paloja
"From Russia with Buzz" - "White Russian" ja "Coffee Coffee BuzzBuzzBuzz!" sekoitus.

Kun nyt on viitattu kahvilikööriin ja muuhun, niin otetaan sitten loputkin alkoholipohjaiset jäätelömaut.
Rommi, Amaretto, Kahlua ja Grand Marnier esiintyvät aika usein jäätelömakulistalla.
Frangelico hasselpähkinäliköörijäätelö
Eggnog, Irish Cream ja Irish Coffee ovat melko itsestäänselviä, mutta muita drinkkejä joista on tehty jäätelöä ovat edellä mainitut Black ja White Russian, Grasshopper, B-52, Black Velvet, Brandy Alexander ja Monkey Wrench. (Täytynee sanoa, että jotkut näistä drinkkijäätelöistä eivät sisällä alkoholia edes makuna... Esimerkiksi "Fuzzy Navel" on vaniljajäätelöä, appelsiinimarmeladia ja persikkaa - voit tehdä oman version ottamalla tiikerijäätelön kanssa säilykepersikkaa...)
Olut on kumma kyllä myös suosittu. Varsinkin tumma stout - on Guinness-jäätelöä, "Black and Tan" joka on suklaa- ja olutjäätelösekoitus. Celis Raspberry on jäätelöä, joka on tehty belgialaisesta vattuoluesta. Shiner Bock on texasilaista olutta.
Bordeaux Strawberry ja Burgundy Cherry ovat vaniljajäätelöä, joissa on punaviini-marja-kastikeraitaa.

Sitten on inkiväärijäätelöä ja kanelijäätelöä, chilijäätelöä ja laventelijäätelöä, purukumijäätelöä ja sokerivanujäätelöä, tuorejuustojäätelöä ja hapankermajäätelöä, on jääteejäätelöä ja jäätelöä vihreästä teestä, on hunajajäätelöä ja mallasjäätelöä, fariinisokerijäätelöä, siirappijäätelöä ja melassijäätelöä, minttua ja piparminttua, kuivattuja hedelmiä, rusinoita, appelsiininkuorta, sukanttia, nonparelleja, strösseliä...

Russian Nesselrode Ice Cream - Vaniljajäätelöä maustettuna Nesselrode-kastikkeella
Snickerdoodle Ice Cream - mausteista fariinisokerijäätelöä
Blue Moon Ice Cream - sinistä jäätelöä jossa ananasta ja sinistä curaçaota

Odd Ice Cream Flavors From Around The World

Lady ja Lord Baltimore

Vuonna 1906 Owen Wister kirjoitti kirjan nimeltä "Lady Baltimore", jossa mainittiin herkullinen kakku...

"I should like a slice, if you please, of Lady Baltimore," I said with extreme formality. I returned to the table and she brought me the cake, and I had my first felicitous meeting with Lady Baltimore. Oh, my goodness! Did you ever taste it? It's all soft, and it's in layers, and it has nuts - but I can't write any more about it; my mouth waters too much. Delighted surprise caused me once more to speak aloud, and with my mouth full, "But, dear me, this is delicious!"

Charlestonissa oli teehuone nimeltään Lady Baltimore, jota pitivät sisarukset Florence and Nina Ottelengui. He kehittivät sitten "kuningattaren kakusta" tämän herkun, jota toimitettiin ympäri Amerikkaa, ja sisarukset lähettivät kirjailijalle joka jouluksi kakun :-)
Toisen tarinan mukaan Alicia Rhett Mayberry, eräs Charlestonin kuuluisista kaunottarista, tarjosi kakkua kirjailijalle, joka ihastui siihen niin, että otti sen mukaan kirjaansa. Sanotaan, että kirjan lady Baltimore on Alicia Rhett Mayberry...

Lady Baltimore on kolmikerroksinen kakku, tehty munanvalkuaisista, täytetty kuivatuilla hedelmillä ja pähkinöillä ja kuorrutettu valkoisella kuohkealla kuorrutuksella. Lord Baltimoren kakku on tehty keltuaisista.

Lady Baltimore kakku

200 g voita
3 dl sokeria
1 1/2 tl vaniljaa
7 1/2 dl jauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 1/2 dl maitoa
6-7 munanvalkuaista
1 1/2 dl sokeria

Amerikkalaiset kakut paistetaan jokainen pohja omassa vuoassaan, joten tätä varten voidellaan ja jauhotetaan kolme täytekakkuvuokaa. Tästä tulee PALJON taikinaa, iso kakku, joten ota iso vuoka, jos haluat tehdä sen vain yhdessä vuoassa. Voit myös käyttää syvää uunipeltiä, ja jakaa pohjan kolmeen osaan ja tehdä neliskulmaisen kakun.
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Vaahdota voi ja 3 dl sokeria sekä vanilja.
Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja suola ja jaa kolmeen osaan.
Käännä 1/3 jauhoseoksesta voiseokseen, lisää puolet maidosta, 1/3 jauhoista, loput maidosta ja loput jauhosta.
Vaahdota munanvalkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri vähän kerrallaan ja vatkaa kunnes saat kovaa marenkivaahtoa.
Kääntele vaahto varovasti kakkutaikinaan.
Paista noin puoli tuntia.

Lord Baltimore kakku

200 g voita
5 dl sokeria
6-7 munankeltuaista
3 dl maitoa
6 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 1/4 tl suolaa
2 rkl vaniljaa

Vaahdota voi ja sokeri. Vispaa munankeltuaiset vaaleaksi vaahdoksi ja lisää voivaahtoon.
Siivilöi jauhot, suola ja leivinjauhe, jaa kolmeen osaan.
Käännä 1/3 jauhoseoksesta voiseokseen, lisää puolet maidosta, 1/3 jauhoista, loput maidosta ja loput jauhosta.

Tee kuorrutus ja täyte.

Tässä on englanniksi ohje "valkoisen vuoren kuorrutuksesta" kuvasarjalla
Tämä valkoinen vuori on myös "seitsemän minuutin kuorrutus" eli "keitetty marenkikuorrutus" eli italialainen marenki.

3 munanvalkuaista
3 dl sokeria
1/2 tl viinikiveä tai sitruunahappoa (voit jättää pois)
1 dl vettä
maustemitta suolaa
1 rkl vaniljaa

Tarvitset kattilan ja kulhon, joka pysyy kattilan reunojen varassa pohjaan koskematta. Parasta olisi, jos sinulla olisi metallikulho.
Laita kattilaan vettä sen verran, että kulhon pohja ei kastu kun sen kattilaan laitat. Keitä vesi.
Laita kaikki aineet kulhoon ja kulho vesihauteeseen ja sekoita. Kuvasarjassa käytetään sähkövatkainta sekoittamiseen - käynnistämättä sitä... Pidä kulhoa vesihauteessa ja sekoita kunnes valkuaisseos alkaa tiivistyä.
Varo ettet valmista munakokkelia (sekoita valkuaisia jatkuvasti, älä vatkaa) ja katso, ettei vesi pääse kiehumaan tyhjiin. Varo myös ettet polta sormiasi vesihöyryssä.
Sitten vain vatkaat, kunnes saat marenkia. Se kestää kauan, mutta marenki tälla tavoin tehtynä on kiiltävää ja kestävää.

Lady Baltimoren täyte:
Ota noin puolet (1/3-1/2) kuorrutuksesta ja sekoita siihen
1 dl pilkottuja rusinoita, 1 dl pilkottuja pekaanipähkinöitä ja 1 dl hillottuja kirsikoita.

Lordi Baltimoren täyte:
Ota noin puolet (1/3-1/2) kuorrutuksesta ja sekoita siihen
1 dl murskattuja mantelikeksejä, 1 dl pilkottuja pekaanipähkinöitä ja 1/2 dl pilkottuja, kuorittuja manteleita, 1 dl hillottuja kirsikoita, 2 tlk sitruunamehua ja 1 tl appelsiininkuorta.
Vaikka ei tässä nyt niin tarkka tarvitse olla. Voit käyttää keksejä myös ladyn täytteeksi, voit käyttää aprikoosia, sukanttia, kookoshiutaleita - ihan mitä kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä, manteleita, keksinmuruja yms. sinulla nyt sattuu olemaan kotona. Ideana on, että lady on valkoinen kakku valkoisella kuorrutuksella ja lordi keltainen kakku valkoisella kuorrutuksella.

Tässä on Jennifer Appellin Lady Baltimore. Kuten huomaat, se on täytetty vaniljakiisselillä, johon on sekoitettu kookoshiutaleita, kauraomenakeksinmuruja, manteleita ja kirsikoita.
Tässä on sitten Akin versio, joka on täytetty pekaaneilla tai saksanpähkinöillä, aprikooseilla ja rusinoilla, ja koristeltu hienonnetuilla pekaaneilla.
Kuten huomaat, perinteisesti kakun reunoja ei koristella keksinmuruilla tai pähkinöillä, vaan murut ripotellaan kakun päälle renkaaksi.
Saveurin Lady Baltimoren reunat on kuitenkin koristeltu pekaanirouheella...  ja täytetty viikunoilla, rusinoilla, appelsiininkuorella ja pekaanilla.


Jaa kakkupohja kolmeen osaan jollet ole valmistanut pohjia erikseen. Levitä puolet täytteestä ensimmäisen ja toisen kerroksen väliin ja toinen puoli toisen ja kolmannen kerroksen väliin. Kuorruta lopulla kuorrutuksesta. Halutessasi voit koristella keksinmuruilla, kirsikoilla tai/ja pähkinärouheella.

lauantai 22. syyskuuta 2007

Basbousa ja baklava

Arabian tunnetuin jälkiruoka meillä on marsipaani... Halva tulee hyvänä kakkosena. Joten käsität hyvin että arabialaiset jälkiruoat ja makeiset uivat sokerissa.

Tässä Basbousa - Lebanonilainen makeinen (leivonnainen)

225 g sokeria
225 g mannaryynejä
1/2 tlk ruokasoodaa
3,5 dl jogurttia (käytä kermaista turkkilaista tai ranskalaista maustamatonta jogurttia - jos et löydä, kokeile kreikkalaista, kermarahkaa tai smetanaa.)
5-6 rkl sulatettua voita
kuorittuja manteleita; kokonaisina tai lastuina

Siirappi:
225 g sokeria
4 rkl sitruunamehua (tai limetinmehua)
muutama pisara appelsiininkukkavettä (tai ruusuvettä - voit hypätä tämän yli)
1 dl vettä

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä kunnes siirappia.

Sekoita sokeri, mannaryynit ja sooda. Lisää jogurtti ja sekoita hyvin. Lisää voi.
Kaada syvälle uunipellille
Paista 180 asteessa noin 15 minuuttia.
ripottele mantelit kakun päälle
Paista vielä noin puoli tuntia kunnes kullanruskea.
Anna jäähtyä 10 minuuttia ja leikkaa pieniksi neliöiksi tai vinokaiteiksi.
Kaada siirappi palojen päälle.

Täällä hyvä kuva - reseptin kera

ja Baklava, bysanttilainen herkku
 tässä taas baklava kuvassa reseptin kera


Taikina:

1 muna
1,5 dl maitoa
1,5 dl öljyä
1,5 dl jogurttia
1,5 dl vettä
½ rkl suolaa
¼ sitruunan mehu
2 rkl viinietikasta tehtyä siirappia (üzumsirkesi)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
5 dl vehnäjauhoja (tarvittaessa enemmän)

Aineet sekoitetaan tässä järjestyksessä, joukkoon nypitään 125 g pehmeää margariinia.
Taikina kaulitaan paperinohuiksi levyiksi.

Kaulimiseen:
Niþasta-jauhoja tai vehnäjauhoja (þ=s)

Seos levyjen välin:
3 kupillista auringonkukkaöljyä
125 g sulatettua margariinia

Pinnalle:
Kukkurallinen ruokalautasellinen rouhittuja saksanpähkinöitä, kookoshiutaleita koristeeksi

Taikinasta tehdään 50 taikinapalloa. Palloista tehdään levyjä, jotka muistuttavat karjalanpiirakoiden pohjia.

Niitä laitetaan viisi päällekkäin ja kaulitaan, kunnes levyn läpimitta on noin puoli metriä, uunivuoan kokoisia. Taikina muistuttaa silloin paria päällekkäin olevaa voipaperin palaa.

Levyt laitetaan voideltuun vuokaan ja jokainen levy voidellaan öljy-margariiniseoksella. Viidennen levyn päälle levitetään vajaan sentin paksuinen kerros pähkinärouhetta. Taikinalevyjen reunat tasoitetaan vuoan muotoisiksi ja taikinan palat levitetään kerrosten väliin.

Päällimmäinen kerros voidellaan ja levyyn leikataan ristikkäisiä viiltoja niin, että valmiista baklavasta on helppo leikata pala.

Paistetaan 150 asteen lämmössä noin 40 minuuttia uunipellillä.

Sokeriliemi:
1 l vettä
1 kg sokeria
¾ sitruunan mehu

Lientä keitetään 15 minuuttia ja se kaadetaan baklavalevyn päälle seuraavana päivänä. Annetaan maustua ainakin kolme tuntia, mieluiten seuraavaan päivään. Koristellaan haluttaessa kookoshiutaleilla.

resepti peräisin täältä: leipurin haaste: baklava

tuhatlehtikakku baklava
mannatäytteinen baklava galaktoboureko
Ruokalan baklava
Voima-lehden kurdistanilainen baklava
kotikokki.netin baklava
baklava Elisa.netin keittotaidosta
paakari.netin resepti

Erilaisia lähi-idän herkkuja

perjantai 21. syyskuuta 2007

Quindim

Tuli tästä se shaker-sitruunapiirakka mieleen... ja munapiirakka... :-)

Tämä on Brasilialaista kookosvanukasta ja tosi namia :-)

Tarvitset
2,5 dl sokeria
2,5 dl kookoshiutaleita tai tuoretta kookosta
1 rkl voita
5 munankeltuaista
1 munanvalkuainen kovaksi vaahdoksi vatkattuna

Laita uuni lämpiämään 180°C.
Sekoita sokeri, voi ja kookoshiutaleet. Vatkaa sähkövatkaimella kun lisäät keltuaiset yksi kerrallaan. Kääntele munanvalkuainen taikinaan.
Kaada seos voideltuihin muffinssivuokiin. (Voit käyttää laseja, kahvikuppeja, runebergintorttuvuokia tms.)
Laita vuoat syvälle uunipellille ja täytä kiehuvalla vedellä noin 2-3 cm täydeltä. Vuokien ei pitäisi alkaa kellua.
Voit myös paistaa vanukkaan piirakkavuoassa.
Paista noin puoli tuntia tai kunnes asettuu. Pinta ruskettuu kevyesti ja pinnalla kelluvien kookoshiutaleiden pitäisi alkaa paahtua.
Kumoa vanukkaat vuoista tarjolle. Tarjoile kylmänä.

MAKEA MUNAPIIRAKKA

taikina
125 g voita
1/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 munankeltuainen
2-3 rkl vettä

Sekoita sokeri ja vehnäjauhot, nypi voi jauhoihin, lisää munankeltuainen ja vettä sen verran että saat taikinan. Laita jääkaappiin asettumaan pariksi tunniksi.

Kauli taikina pyöreksi levyksi ja vuoraa sillä piirakkavuoka. Esipaista ilman täytettä n. 10 minuuttia 225 asteessa.

Täyte
3 munaa
2 tl vaniljaa
3 rkl sokeria
3 dl maitoa
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 dl kookoshiutaleita

Vatkaa munat, maito ja sokeri, lisää muskotti ja kookoshiutaleet. (Voit myös sirotella muskotin viimeisenä kun olet täyttänyt piirakan)

Kaada kuorelle ja paista 180 asteessa n. 40 minuuttia, kunnes täyte hyytyy.

Tämä on aika erikoista eikä ole kaikkien mieleen. Minä rakastan sitä :-)
Tässä kuva: "Grandmas egg custard pie"

torstai 20. syyskuuta 2007

Majoneesisuklaakakku

etsin suklaaruutu-kuvia ja löysin tällaisen: Isoäidin salaatinkastikekakku

SALAATINKASTIKEKAKKU!!! MITÄ!!! Yök, en syö! oli ensimmäinen reaktio.

Mutta sitten tajusin, että "salaatinkastike" tässä yhteydessä on majoneesia - ja majoneesi on munia, öljyä ja sitruunamehua - kaikkia näitä käytetään kakkuihin. (Joo, ja sinappia... mikä ei ihan tavallinen kakunmauste ole...)

Joten tässä ohje:

5 dl jauhoja
1 1/4 dl kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2 1/2 dl sokeria
2 dl majoneesia
2 1/2 dl vettä
1 tl vaniljaa

Siivilöi jauho, kaakao, leivinjauhe, vanilja ja suola. Vaahdota sokeri, majoneesi ja vesi. Lisää kuivat aineet kosteisiin ja sekoita kunnolla. Kaada voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paistetaan 180°C noin 25 minuuttia.

Sydänliiton paranneltu suklaaruutuohje
Kookos-suklaaruudut
Mokkapalat

keskiviikko 19. syyskuuta 2007

Tärkeitä keittiövälineitä

Must-haves for the start-up kitchen

Elintärkeää keittiössä:

Jos olisin ajautunut autiolle saarelle, kovertaisin nämä vaikka kookospähkinöistä:

- lautasia, kulhoja, mukeja, aterimet
- suola- ja pippurisirotin
- suuri kulho - toimii myös tarjoilukulhona ja salaattivatina jne.
- leivänpaahdin
- pannunlappuja
- pieni leikkuulauta
- pieni veitsi - halpakin käy
- iso leikkuuveitsi - halpa ei kelpaa. Keittiöveitsen pitää olla tarpeeksi vahva jotta sillä voi leikata paistia ja sen pitää kestää 20 vuotta. Lappeella voi murskata valkosipulia ja poistaa siemenet oliiveista.
- veitsenteroitin tai hiomakivi
- iso itsestään seisova lävikkö, jossa valutetaan vesi pastasta ja pestään vihannekset.
- Pienempi, kädessä pidettävä siivilä, jossa huuhdellaan riisi ja valutetaan neste purkkivihanneksista jne.
- kattila: pidän omasta, isosta, vanhanaikaisesta kattilastani. Jos olet hajamielinen, hanki sähkökattila, jossa on ajastin.
- kahvinkeitin - jos sinä tai vieraasi juovat kahvia
- korkkiruuvi - samoin, jos sinä tai vieraasi juovat viiniä
- useita muovipurkkeja - hanki kannellisia, jotka voi laittaa mikroon. Tarvitset niitä ruoantähteiden säilyttämiseen, kuivien ruoka-aineiden (jauhojen yms) ötökättömään säilyttämiseen ja lounaslaatikoksi.
- purkinavaaja
- kruunukorkin avaaja
- kello ja munakello, jos tarvitset sellaista
- keittokauha
- puulusikka tai muovikauha
- paistinlasta
- iso, painava paistinpannu, jossa kansi. Ruostumaton teräs on paras.
- valurautapata tai kannellinen, tukeva kattila. Pastan, keittojen, patojen ja popcornin valmistamiseen.
- pieni kannellinen kattila - pienille hommille, kuten munien keittämiseen
- syvä leivinpelti - sopii kaikkeen pizzasta ranskalaisiin ja pikkuleipiin. Älä välitä hankkia teflonpannua, jos sellaisen jostain löytäisitkin. Käytä leivinpaperia tai alumiinifoliota.
- kannellinen uunivuoka. Voit tietenkin tehdä makaronilaatikkoa paistivuoassa, mutta tämä on helpompi puhdistaa ja säilyttää.
- muistiinpanolehtiö tai whiteboard - kiinnitettävä jääkaappiin jotta muistat kirjoittaa ostoslistan sitä mukaan kun ruoka-aineet loppuvat
- kuivausteline. Älä hanki kuivausalustaa, ne muuttuvat inhottaviksi pian. Laita vain pyyheliina kuivaustelineen alle ja vaihda se usein.
- kaksi tusinaa tiskirättejä. Opettele käyttämään tiskirättejä talouspaperin tilalla. Vaihda ja pese usein.
- nailonisia "karhunkieliä" [en tiedä mikä näiden "oikea" nimi on - ovat niinkuin ne metalliset tussut, mutta tehty nailon-nauhasta.]
- kaksi tusinaa keittiöpyyhkeitä. Pidä aina käden ulottuvilla. Minulla on 3-4 keittiössä kaiken aikaa.
- juoksevaa käsisaippuaa.
- astianpesuainetta
- Yleispuhdistusainetta suihkepullossa
- roskakori/sanko ja roskapusseja
- alumiinifoliota - ei ole luontoystävällinen tuote, mutta hyvin käyttökelpoinen varsinkin jos olet laiska siivoamaan. Ja käytetyn folion voit puristaa palloiksi ja antaa kissalle leluiksi.

Ei elintärkeää, mutta käytännöllistä

- juomalasit - muki on romanttinen vain ensimmäisenä vuonna.
- keskikokoinen kattula - riisin tai vihannesten keittämiseen
- keskikokoinen kulho - hanki sellainen jota voi käyttää myös tarjoiluun
- keskikokoinen veitsi
- toinen leikkuulauta. Leikkuulautoja voi olla useampia, hygieniasyistä suositellaan, että käytät eri lautoja lihan ja vihannesten käsittelyyn.
- kankaisia lautasliinoja
- kompostilaatikko työpöydälle - iso muovipurkki, jäätelöpurkki, jogurttipurkki tai hillopurkki kelpaa
- lasipurkin avaaja - kumiliina toimii kumman lailla...
- raastin - hanki pieni kädessä pidettävä sitruunankuoren raastamiseen. Käytä yleiskonetta tai teholeikkuria isoihin hommiin - elämä on lyhyt.
- kaksi suppiloa - yksi kapea, yksi leveä. Selviät paljosta siivoamisesta käyttämällä suppiloita lautasen yllä.
- mausteteline - säästää paljolta etsinnältä. Litteä seinäteline vie vähiten tilaa.
- höyrykeitin. Hanki kokoonpantava metallikori.
- tehosekoitin. Säilytä sitä työpöydällä, niin käytät sitä useammin.
- pieni teholeikkuri. Puristin mielestä tarpeeton, jos sinulla on veitsi ja tehosekoitin, mutta rakastan omaa teholeikkuriani, vaikka vain persiljan silppuamiseen.
- kevyt paistinpannu pikkuhommille. Nopeampi tiskata. Jos hankit teflonpannun, hanki myös muoviset tai puiset paistovälineet.
- mittalusikat
- jääpalatarjottimet
- mikroaaltouuni - tämä pääsi melkein elintärkeiden esineiden listalle, mutta uudisrakentaja-esiäidit selvisivät ilman...
- lasinen mittakuppi - olet kiitollinen siitä että se on lasia kun teet ensimmäistä kertaa hyytelöä...
- kannellinen paistivati - tarpeeksi iso kanalle tai paistille JA vihanneksille

Älä välitä hankkia

- peltipurkkeja - käytä isoja kannellisia lasipurkkeja niiden sijaan.
- juustohöylä - senkun käytät veistä! Ja sama pätee mandoliini-höylään.
- valkosipulipuristin - iso leikkuuveitsi ja leivinlauta ovat ihan yhtä nopeita.
- vispilä - käytä haarukkaa tai tehosekoitinta.
- wok-pannu: nämä on tarkoitettu avotulella (tai kaasuliekillä) paistamiseen - liekit lämmittävät wokin reunoja... joten ei ole mitään järkeä käyttää wokia sähköhellalla.
- valurautapannu - ylläpitö on hankalaa - teräspannu kelpaa ihan yhtä hyvin.
- kuorimaveitsi - jätän yleensä kuoren paikoilleen, jollen ole hankkinut epä-orgaanisia porkkanoita. Ja pikkuveitsi riittää niiden raaputtamiseen.
- vesihaudekattila - paitsi jos haluat jouluvanukasta...
- sähköpata - miksi riskeeraisit salmonellatartunnan voidaksesi syödä mössöä?

---------------------------------------------------------------------------------------------------

- Me ei olla käytetty pieniä veitsiä erityisen paljon. Käytän tavallisesti ison leikkuuveitsen kärkeä tai tavallista ruokaveistä niihin hommiin. Keskikokoinen veitsi on täysin tarpeeton meidän huushollissa, mutta LEIPÄVEITSI on elintärkeä!
- KEITTIÖSAKSET
- suola- ja pippurisirotin? Miksi? Onhan ne hyvä olla olemassa, mutta meillä on sen verran hyvät maustepurkit, että pippurisirottimeksi kelpaa se kaupan pippuripurkki. Suolakuppia on kyllä käytetty paljon ja hyväksi havaittu. Meillä on pienessä sokerikulhossa merisuolaa tai joskus kun ollaan "hienompia" sellaisia "gourmet" suolahiutaleita.
- leivänpaahdin, tehosekoitin, teholeikkuri, mikro... Täh? Leivän voi paahtaa pannulla tai vaikka paljaalla levyllä, jos haluaa paahtoleipää, ja muuhunhan se laite ei oikein sovi. Tehosekoitin? Kunnon sähkövatkain on parempi, sillä saa smoothiet ja kermavaahdon ja kakkutaikinat ja muut. Pureesoppia meillä ei syödäkään, mutta voihan ne hätätilanteessa pusertaa metallilankasiivilän läpi mössöksi.Perunamuussinuija sen sijaan on hyvin tärkeä. Sillä minä muserran lantut joulun lanttulaatikkoonkin.Sähkövatkainta voi käyttää siihenkin.
- Mutta vispilä ON tärkeä väline - pallovispilä on paras. On tilanteita joissa ei haarukka tai tehosekoitin kelpaa...
- pannulaput, keittiöpyyhkeet ja tiskirätit ovat tärkeitä, mutta haluan froteisia käsipyyhkeitä, kun keittiöpyyhkeet eivät oikein kuivaa mielestäni.
- ja koska minulla on "vesiallergiaa", minun keittiössäni täytyy olla kumihanskat ja käsivoidetta.
- Nyt meillä on kaksi pikkukattilaa (1 1/2 l) yksi pienempi keskikokoinen (2 l) yksi isompi keskikokoinen (3 l) ja yksi iso pastakattila, jossa keitetään sopatkin (5 l) ja se on minusta ihan mukava. Mieheni haluaisi valurautaisen padan, mutta hän pitää padoista. Minä en...
- Minä olen valurautaisten paistinpannujen puolestapuhuja. Meillä on 4-5 eri kokoisia ;-) Ja kun ne on kunnolla valmistanut käyttöä varten ja kun ne kunnolla lämmittää ennen käyttöä, niin ei tartu mikään kiinni vaikkei käyttäisi edes rasvaa, eikä ylläpito ole mitenkään hankalaa. Minä onnistun aina saamaan teflonin irti pannuista ja kevyemmät teräspannut näyttävät vuoden käytön jälkeen karmeilta... Sitä paitsi syvää valurautapannua voi hyvin käyttää kakkuvuokana, laatikkovuokana jne...
- Suomessa ei tarvitse välittää leivinpelleistä, maustehyllyistä tai tiskinkuivaustelineistä, ja meidän tiskipöydät ovat melkein poikkeuksetta ruostumatonta terästä, josta lähtee vesitahrat pyyhkäisemällä, joten mitään pyyhkeitä ei tarvitse laittaa kuivaustelineen alle.
- raastin on ollut tarpeellinen väline, samoin kuorimaveitsi.
- mittalusikat ja mittamukit yhdestä desistä litraan ovat olleet oikein tarpeellisia.
- juustohöylä samaten - me skandinaavit syödään paljon voileipää, ja veitsellä leikaten ei vain saa tarpeeksi ohuita siivuja leivän päälle. Tietysti, kun välillä nauttii juustosta, niin ei sitä höylää, mutta leivän päälle juusto höylätään. Juustohöylällä voi myös höylätä voista nokareita laatikoiden päälle ja kurkusta kivoja, ohuita viipaleita.
- suppiloa ja jääpalatarjotinta kaivattiin kovasti alkuaikoina, samoin munanleikkuria.
- höyrykeitintä ei olla tarvittu eikä kaivattu.

Minä olen leipuri, joten keittiöni tarvitsee kulhon, nuolijan, sähkövatkaimen, mittasarjan, täytekakkuvuoan ja kuivakakkuvuoan.
Tyllin halusin ehdottomasti.
Piparkakkumuotteja rakastan, vaikka ne ovatkin aika tarpeettomia - piparkakut voi leikata tavallisella veitselläkin, jos on tarve.
Himoitsen ruuneperintorttuvuokia. Muffinssipannu olisi kiva olla olemassa.
Talousvaakaa on käytetty ja kiitetty.

tiistai 18. syyskuuta 2007

Shaker Lemon Pie - Shakerien sitruunapiirakka

piirakkataikina:
5 dl jauhoja
1 tl suolaa
200 g voita tai margariinia, kuutioina
1/2-1 dl jäistä vettä

Sekoita suola jauhoihin ja sitten lisää voikuutiot. Hakkaa voi jauhoihin. Käsittele taikinaa niin vähän kuin mahdollista, joten jos et halua tosiaan hakata taikinaa kahdella leikkuuveitsellä, voit murentaa voin jauhoihin kevyesti sormenpäillä. Voista ja jauhoista pitäisi tulla muruja.
Ripsuttele vesi jauhomuruihin ruokalusikallinen kerrallaan ja sekoita nopeasti, kunnes sinulla on taikinaa. Toimi nopeasti, että taikina pysyy lehtevänä.
Pyöräytä taikina palloksi ja anna levätä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

täyte:
2 isoa sitruunaa
5 dl sokeria
4 hyvin vatkattua munaa

Pese sitruunat. Leikkaa sitruunat niin ohuiksi siivuiksi kuin pystyt, kuorineen päivineen. Poista siemenet.
Sekoita sokeriin ja anna seistä vähintään 2 tuntia.
Sekoita vaahdotetut munat sitruunasokeriin.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Erota taikinasta noin 1/3 kanneksi.
Kauli molemmat osat pyöreiksi levyiksi ja vuoraa isommalla piirakkavuoka.
Kaada täyte piirakankuoreen, asettele sitruunanviipaleet somasti ja tasaisesti.
Peitä taikinakannen alle. Leikkaa kanteen muutama viilto että höyry pääsee ulos.

Voit voidella piirakan kermalla tai vatkatulla munalla, mutta tämä on ulkonäkökysymys. Minä pidän voitelemattomista piirakoista.

Paista 15 minuuttia 200 asteessa ja sitten 20 minuuttia 180 asteessa.

maanantai 17. syyskuuta 2007

Suolataikinaa

Tässä on "Suolataikinaa" blogi jossa annetaan kaksikin reseptiä suolataikinalle; "Parhaat asiat ovat ilmaisia" ja "keitettävä suolataikina". Ja aivan ihania juttuja hän on tehnytkin suolataikinasta :-) Ei nyt ihan ilmaista, mutta riittävän halpaa kumminkin.

Tänään on nimittäin Usalaisten kansallinen muovailuvahapäivä, ja eräässä ruokablogissa annettiin "syötävän" muovailuvahan ohje... on kyllä suolataikinaa, joten en tiedä söisinkö tuota... Mutta se tulee pitkästä listasta, jossa on muita syötävämpiä muovailuvahoja - suklaamassaa, sokerimassaa, pähkinävoimassaa, kauramassaa...

Kaurajauhomuovailumassa

1 osa vehnäjauhoa
2 osaa kaurajauhoa
1 osaa vettä

Sekoitetaan tasaiseksi massaksi.
Esineet voi maalata kuivana.

sunnuntai 16. syyskuuta 2007

Uunimunkit

Tämä on amerikkalainen resepti - se selittää kirnupiimän ja taikinan valmistustavan.

2,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl muskottia
1/2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
7,5 dl jauhoja
2,5 dl piimää
3 munaa
1 rkl hunajaa
1,5 dl sulatettua voita

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Voitele uunipelti tai muffinssipelti.

Sekoita sokeri, leivinjauhe, sooda, mausteet ja jauho.
Sekoita piimä, munat, hunaja ja sulatettu voi toisessa kulhossa, ja lisää sitten kuiviin aineisiin.
Sekoita.
Lusikoi taikina pellille donitsin muotoisiksi renkaiksi.
Paista noin 12 minuuttia, kunnes kullanruskeita.

Voit myös käyttää 2,5 dl maitoa piimän sijaan ja korvata soodan leivinjauheella.

Käsittele munkit kuten tavallisesti, pyörittämällä ne sokerissa, sokerin ja kanelin sekoituksessa tai kuorruta ne sokerikuorrutuksella.
(2,5 dl vettä ja 7,5 dl tomusokeria riittää tähän satsiin, kuulemma...)

Terhin Mummun herkkumunkit
Marien Munkkirinkilät ja berliininmunkit
Pikamunkit

perjantai 14. syyskuuta 2007

Turkinpippuri-salmiakki-kakku

Löysin tällaisen suklaakeittiösivun... Hyviä reseptejä... ja tänään oli tällainen "päivän resepti".

Tyrkisk Peber –friikin hyytelökakku

pohja
150 g Digestive-keksejä
80 g voita tai margariinia
100 g Fazer Tyrkisk Peber Crush -rouhetta
2 dl vispikermaa
1 dl tomusokeria
200 g rahkaa
5 liivatelehteä
1/2 dl vettä
1 dl tomusokeria

pinta
4 liivatelehteä
1 dl appelsiini- tai mangomehua

koristeluun
50 g Fazer Tyrkisk Peber Crush -rouhetta
lakupaloja

Sulata rasva ja murenna keksit. Sekoita keksimurut ja Fazer Tyrkisk Peber Crush -murut (50 g) voisulan kanssa ja painele muruseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita vaahdon joukkoon lähes kaikki loput Fazer Tyrkisk Peber Crush -rouheesta ja rahka.
Liota kaikki liivatelehdet runsaassa kylmässä vedessä noin 5 minuuttia ja purista 5 liivatelehdestä ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen. Sekoita liivateseos kevyesti käännellen Fazer Tyrkisk Peber Crush vaahtoon ja kaada seos keksipohjan päälle.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa 2-3 tuntia, tai kunnes seos on hyytynyt.
Kuumenna appelsiinimehu. Purista lopuista liivatelehdistä vesi pois ja sulata liivatelehdet kuumaan mehuun. Valuta liivateseos hyytyneen Turkinpippurihyytelön päälle. Hyydytä kakku jääkaapissa pari tuntia.
Koristele kakun reunat Fazer Tyrkisk Peber Crush-muruilla ja nostele tryffelit kakun päälle.

Minä kun olen salmiakkihullu, niin varmaan pitäisin tästä... meillä Ruotsissa ei tosin saa "Fazerin Tyrkisk Peber Crush" muruja...

maanantai 10. syyskuuta 2007

Punaisen Kissan keksikermakakku

Punainen Kissa on ravintola New Yorkissa ja siellä tarjoillaan tällaista suklaakeksikakkua...
Tässä toinen kuva kakusta...

Kakkupohjana on suklaa-espressokakku, se on täytetty mascarpone-suklaakeksi-sekoituksella, päällystetty suklaavoikuorrutuksella ja koristeltu murskatuilla kekseillä.

Suklaa-espresso-kakku

2 1/2 dl kuumaa kahvia
2 1/2 dl kaakaojauhetta - käytä hyvänlaatuista, hollantilaista kaakaota.
2 1/2 dl vettä
7 1/2 dl jauhoja
2 tl ruokasoodaa
3/4 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
200 g voita huoneenlämpöisenä
6 dl sokeria
4 suurta munaa
2 tl vanillaesanssia (tai vaniljasokeria jossa oikeaa vaniljaa)

Siis todella iso kakku...

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Voitele ja jauhota kaksi täytekakkuvuokaa.
Sekoita kaakao kahviin ja vatkaa kunnes kaikki kaakao on sekoittunut. Lisää kylmä vesi.
Siivilöi jauho, sooda, suola ja leivinjauhe (ja vanilja, jos käytät vaniljasokeria). Laita syrjään hetkeksi.
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten (ja vaniljaesanssi, jos käytät sitä.)
Lisää kuivat aineet yhdessä kaakaokahvin kanssa kunnes taikina on hyvin sekaisin.
Kaada taikina tasaisesti vuokiin ja paista kunnes kypsiä, noin 45 minuuttia.
Anna jäähtyä 10 minuuttia ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään lopullisesti.

Mascarponetäyte

2 1/2 dl mascarponejuustoa
1 1/4 dl vispikermaa
6 rkl sokeria
5 dl murskattuja suklaakeksejä

Vatkaa kerma, juusto ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Käännä keksinpalat vaahtoon varovasti.

Suklaa-voivaahto

120 g tummaa suklaata
350 g voita
2 rkl hyvää kaakaojauhetta
2 1/2 dl tomusokeria
1 tl vaniljaesanssia tai vaniljasokeria
24 suklaakeksiä murskattuna paloiksi

Sulata suklaa. Vatkaa voi, kaakao ja tomusokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää vanilja ja suklaa. Sekoita hyvin.

Kokoa kakku:
Tasoita kakut. Laita toinen kakuista tarjoilulautaselle, tasoitettu puoli ylöspäin. Levitä kaikki juustotäyte kakun päälle. Laita toinen kakuista tasoitettu puoli alaspäin juustotäytteen päälle.
Levitä suklaavoikuorrutus kakun päälle ja sivuille.
Paina suklaakeksimurske kakun reunoille käsilläsi.

Amerikassa saa melkein mustia suklaakeksejä. On oreot (vähän kuin meidän domino-keksit, paitsi tummempia ja kuivempia - eivät minusta maistu yhtä hyviltä, vaikka dominot maistuivatkin ennen paremmilta) ja sitten vähän samaa keksityyppiä "Nabisco Famous Chocolate Wafers". Nämä suklaavohvelit eivät ole vohveleleita niinkuin meillä vohvelit ymmärretään, vaan enemmänkin kuin kissankieliä - ohuita, rapeita keksejä. Minun tietääkseni nämä keksit tehdään samasta taikinasta kuin oreotkin, mutta sanovat, että nämä "kuuluisat suklaavohvelit" ovat suklaisempia kuin oreot. Käytä vapaasti dominoita tähän reseptiin. Eikä tarvitse edes kaapia täytettä pois ;-)

perjantai 7. syyskuuta 2007

Daring Bakers

elikkä Rohkeliaat Leipurit on blogi-yhteisö, missä leipojat kokoontuvat ja jakavat kokemuksiaan leipomalla saman reseptin mukaan.

Tällä kertaa leipomusten kohteena oli Maitosuklaa-karamelli-torttu Eric Kayserin "Sweet and Savory Tarts" kirjasta.

Maitosuklaa-karamellitorttu

Suklaamurotaikina
250g suolaamatonta voita
150g tomusokeria
50g jauhettuja hasselpähkinöitä
2 tl kanelia
2 munaa
litra hienoja jauhoja
2 ½ tl leivinjauhetta
1 ½ rkl kaakaota

Vaahdota voi. Lisää sokeri, pähkinät ja kaneli ja sekoita. Lisää munat yksi kerrallaan vatkaten koko ajan, siivilöi jauho, leivinjauho ja kaakao, ja sekoita hyvin.
Muodosta taikinasta pallo, peitä muovikelmulla ja anna seistä jääkaapissa yön yli.
Ota 250g suklaamurotaikinaa ja anna sen pehmitä hetki ennen kaulintaa.
Lämmitä uuni 160ºC
Kauli taikina muovikelmujen välissä ja vuoraa piirakkavuoka sillä ja paista ilman täytettä 15 minuuttia.

Tee karamellitäyte.

karamellitäyte

300 g sokeria
250 g vispikermaa tai créme fraichea
50g voita
2 munaa
1 munankeltuainen
2 1/2 rkl jauhoja

Anna 200g sokerin sulaa ja ruskettua karamelliksi kuivassa kattilassa. Varo, ettei sokeri pala! Kun karamelli muuttuu kullanruskeaksi, se on valmista. Jos sokeri kumminkin muuttuu ruskeaksi ja alkaa haista palaneelta, heitä se pois ja aloita alusta.

Jos sinulla on vaikeuksia valmistaa karamellia kuivalla pannulla tällä tavoin, tässä on vaihtoehtoinen versio:

2 1/2 dl sokeria
1 1/4 dl vettä

Laita sokeri ja vesi kattilaan ja anna kiehua hiljalleen sekoittamatta kunnes sekoitus on muuttunut kullanruskeaksi.

Lisää kullanruskeaan karamelliin kerma tai ranskankerma ja voi. Sekoita hyvin. Karamelli muuttuu kovaksi, kun siihen lisätään kylmempiä aineita, mutta se sulaa, kun varovasti lämmität kermaseosta. Kun karamelli on sekoittunut kermaan ja voi sulanut, laita pannu syrjään jäähtymään.

Vatkaa munat ja munankeltuainen vaadoksi, lisää jauho. Kaada tämä taikina karamelliin ja sekoita hyvin.
Kaada karamellitaikina esipaistettuun suklaakuoreen ja paista 15-20 minuuttia.
Anna jäähtyä.

Suklaamoussepäällys

3 dl vispikermaa
250g maitosuklaata

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sulata maitosuklaa mikrossa tai vesihauteessa ja käännä se varovasti kermavaahtoon. Älä humauta kuumaa suklaata kermavaahtoon, koska kermavaahto sulaa, vaan valuta se ohuena nauhana hitaasti kermaan. Voit myös ottaa vähän kermavaahtoa ja sekoittaa sen suklaaseen ja sitten sekoittaa tämä sekoitus kermaan.

Kaada suklaamousse jäähtyneen karamellipiirakan päälle ja tasoita lastalla.
Anna piirakan asettua vähintään tunti jääkaapissa.

Jos haluat, voit tehdä karamellisirpaleita koristeeksi.

Voitele leivinpaperi ja laita tasaiselle kuumuutta kestävälle alustalle odottamaan.
Sulata 100 g sokeria pannulla kunnes se tulee kullanruskeaksi (meripihkan väriseksi) ja kaada leivinpaperille. Anna jäähtyä ja riko sitten karamellilevy sirpaleiksi. Pistä sirpaleet suklaamousseen.

torstai 6. syyskuuta 2007

Kummallisia yhdistelmiä

Olen selailemassa ruokablogeja - englanniksi tällä kertaa - ja törmäsin tällaiseen artikkeliin
"Bay Area chefs take a crack at slow-cooked eggs" elikkä "Kuinka keität munaa yli tunnin niin että valkuainen on vielä valuvaa"Siellä oli kuviakin, mm tämä, jossa keitetty viiriäisen muna tarjoillaan kaviaarin ja seetrisavun kanssa. Savu on lasiastiassa ja vapautuu, kun lusikan nostaa... Tämä on näitä "uusia ravintolahullutksia" maailmalta...

Oli siellä kiintoisaakin tietoa, kuten resepti siitä kuinka voi saada jänskän keitetyn munan salaattiinsa "tempuroimalla" sen. Siis muna keitetään pehmeäksi, kuoritaan, kastetaan tempurataikinaan ja friteerataan. Tulee krutongit samalla :-)

Tempurataikina onkin yksi maailman yksinkertaisimpia juttuja: senkuin vain sekoitat yhtä paljon vettä ja jauhoja. Siinä se.
Käytä sihivettä jos haluat lisää rapeutta taikinaa, jääkylmä vesi toimii samalla tavalla.
Jos haluat, voit lisätä taikinaan kananmunan, se saa taikinan pysymään paremmin kuorrutettavien aineiden päällä.
Ja tietysti voit maustaa taikinan suolalla ja pippurilla, jos haluat. Tai ihan millä tahansa muulla aineella.
Tässä kalifornialaisessa munajutussa ei käytetty taikinaa ollenkaan, vaan munan omaa kosteutta, ja muna kieriteltiin maustetuissa jauhoissa ennen friteerausta.

Jatkaessani matkaa löysin Slashfood blokin ja sieltä löytyi tämä kummajainen: Ihan tosi! Makkara tikussa kasteltuna paksuun lettutaikinaan, paistettu (tai friteerattu - todennäköisesti friteerattu, kun amerikkalaisista on kyse) JA LETTUTAIKINASSA ON SUKLAAHIPPUJA...
 Tässä kuva heidän kolmesta makuvaihtoehdostaan: 
lettutaikina suklaalla, ilman tai mustikoilla.

Jaan S.Krausen mielipiteen... YÖK, EN SYÖ!!!

Ensimmäisenä tuli kyllä mieleen, että rakastan pekonipannukakkuja siirapilla, enkä irvistäisi molellekaan (suklaakastike lihalle), ja monet rakastavat tätä keksintöä, mutta... YÖK, EN SYÖ!!!

Kun selasin blokia eteenpäin, löytyi TÄMÄ kammojainen!  Jaa, että mitäkö sörsseliä tuo on? Mustikat näyttävät hyviltä, mutta... mitä tuo punainen on? Jauhelihaa!
Kyllä vain, bloki antaa ohjeita kuinka valmistaa marjapurilaisia.

Siis... omenasose ja erilaiset hyytelöt lihan kanssa, puolukkahillo ja luumut färssissä, nami nami, havaijinpossua ja ananaspurilaiset, ananas ja banaani pizzazza kinkun kanssa, aivan mainiota, mutta... mustikkahampurilaiset?


Joo - olen hyvin ennakkoluuloinen. Enkä edes ajattele julkaista osoitetta sinne ravintolablogiin missä arvosteltiin hyönteisravintola ja näytettiin kuvia aterioista...

tiistai 4. syyskuuta 2007

Telkkarista tuttu

Chigagon pizzapurilaiset - Rob Rainford, "Licence to Grill"

kilo jauhettua paistijauhelihaa
neljänneskilo hienoksi pilkottua pepperonimakkaraa
7,5 dl jauhettua parmesaania
2 rkl pizzakastiketta purkista

8 siivua provolone-juustoa
suolaa ja pippuria maun mukaan
8 hampurilaissämpylää - tässä käytetty juusto-sipuli-sämpylöitä

Sekoita jauheliha, makkara, parmesaani ja pizzakastike kulhossa, niinkuin nyt tavallisestikin sekoitat jauhelihapihvitaikinaa.
Muodosta massasta 8 hampurilaispihviä. Anna pihvien asettua hetki jääkaapissa peitettynä.
Paista tai grillaa pihvit niin kuin haluat. Mausta suolalla ja pippurilla juuri ennen paistamista.
Juuri ennen kuin pihvit ovat valmiita, lisää pikkunokare pizzakastiketta joka pihville ja sen päälle rehevä juustosiivu.
Paahda hampurilaissämpylöitä hetki.
Kokoa purilaiset niinkuin juustopurilaisesi haluat - salaattia, tomaattia, suolakurkkua, sipulia...
Tarjoile.

On muuten hyviä... ja kun pepperoni käytetään mausteeksi tällä tavoin, se ei maistu liikaa, mutta maistuu kumminkin ;-)

Pekoni-tomaatti-paistos kuten Nigella Lawson sen tekee
tarvitset
4 isoa siivua pekonia
2 tlk valkosipuliöljyä
1 tomaatti, kuutioituna
2 tlk worcestershire kastiketta
2 rkl silputtua persiljaa
mustapippuria

on hyvää sellaisenaankin, mutta käy myös leivän kera nautittavaksi.

leikkaa pekoninsiipaleet kutakuinkin neliskulmaisiksi kappaleiksi - 3-4 palasta joka siivusta. Lämmitä öljy pannulla. Kun öljy on kuumaa, paista pekoni rapeaksi. Siirrä pekoni pannulta talouspaperille valumaan. Paista tomaattikuutiot samassa pannussa (rätisee ja roiskuu, kun lisäät märät tomaatit mehuineen kuumaan öljyyn), mausta worcestershirekastikkeella, sekoittele ja lisää pekoni. Sekoita pekoni ja tomaattipaistos ja kaada tarjoilulautaselle. Mausta pippurilla ja lisää persilja.

Minä tein tästä vähän toisenlaista versiota... ei ollut worcestershirekastiketta eikä balsamiviinietikkaa, joten käytin soijakastiketta sen sijaan. Käytin paketillisen amerikanpekonia - leikattuna noin 6-8 palaseen/siivu ja 2-3 tomaattia isohkoina paloina. Laitoin tomaatin pikkukulhoon ja maustoin kulhossa, ennen paistamista, soijalla ja pippurilla. Tähän tulee himo...

Suolaistahan siitä tulee, kun sekä pekonissa että soijassa on suolaa, joten jos et suolaisesta pidä (kuten minä - varmaan menee verisuonet tukkoon pian) niin älä käytä soijaa. Voin kuvitella että omenaviinietikka toimisi loistavasti myöskin, varsinkin jos lisää pikkuisen siirappia tai fariinisokeria tai...

Rachael Ray ja Superbowl snacks...

Twist-a-Ronis - Pepperonipizzakikkarat


Pizzakastike - dippaukseen
1 rkl extra virgin oliiviöljyä
1 pieni sipuli, hienonnettuna
1/2 vihreästä paprikasta - hienonnettuna
1 tl chilipippurihiutaleita (jos haluat)
4,5 - 5 dl murskattuja tomaatteja - minkä kokoisia purkkeja/paketteja nyt löytyy kaupasta)
suolaa ja pippuria

Paista hetki sipulia, paprikaa ja chiliä, kunnes sipuli on pehmeää. Lisää tomaatti, mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta ja keitä noin 10 minuuttia.

Purkillinen valmista pizzataikinaa
24 siivua pepperonimakkaraa
2,5 dl mozzarellajuustoa (tai mitä juustoa nyt pizzassa käytät)

Laita uuni lämpeämään 200°. Voitele uunipelti.
Levitä pizzataikina auki (valmis pizzataikina purkissa on esikaulittu) jauhoitellu pöydälle neliskulmaiseksi levyksi.
Peitä puolet taikinasta pepperonisiivuilla - jätä pari sormenleveyttä toisesta reunasta tyhjäksi.
Levitä päälle puolet juustosta.
Taita tyhjä puoli täyden puolen päälle ja paina puoliskot yhteen. Voit jopa kaulita muutaman kerran. (Ei ole tarkoitus kaulita täytettä taikinan sisään, vain saada täytteet uppoamaan hiukan paremmin taikinaan.)
Leikkaa taikina 8-10 suikaleeksi - saat 2-3 cm leveitä suikaleita - ota suikale kummastakin päästä ja väännä pari kertaa, että saat kierteitä tikkuun. Laita pellille ja uuniin, noin 10-15 minuuttia.

Tarjoillaan dippikastikkeen kanssa.

Ja tässä video siitä kuin Rachael itse tekee näitä.
http://www.rachaelrayshow.com/?q=videos/rachs-twist-a-roni

TIETENKIN voit käyttää haluamaasi täytettä ja tehdä pizzataikinan itse.

Tässä on Terhin keittiöstä "rapsakka" pizza resepti
ja "The Lady is a Champ" Angela kokkaa... kotipizzaa :-)
Marien ruokaohjeista Feta-pesto-hyrrät, jotka sopivat teemaan loistavasti

Kananrintafileet hapankerma-sipuli-chipseillä kuorrutettuna sinihomejuustodippikastikkeen kera

1/2 l vehnäjauhoja
suolaa ja mustapippuria
-
300 g pussillinen hapankerma-sipuli-perunalastuja
-
1 kananmuna
2 rkl maitoa
-
1/2 kg kananrintapaloja, leikattuna 3-4 cm paksuiksi suikaleiksi
-
1 dl hapankermaa, smetanaa, kermaviiliä
1 dl sinihomejuustoa
1 shalottisipuli hienonnettuna
vähän tabascoa maustamiseen
1/2 sitruunan mehu
Vähän maitoa, jos kastiketta pitää ohentaa

Laita uuni lämpeämään  180°.
Valmistele uunipelti laittamalla ritilä pellille.

Mausta jauhot suolalla ja pippurilla ja laita matalaan astiaan kananrintapalojen jauhottamista varten.
Murskaa perunalastut pikkumuruiksi ja laita toiseen matalaan astiaan.
Sekoita muna ja 2 rkl maitoa ja laita kolmanteen astiaan.
Jauhota kananpalat, kastele munaan ja peitä perunalastumurskalla. Se käy paremmin, jos käytät yhtä kättä kuivien aineiden käsittelyyn ja toista märkien aineiden käsittelyyn - siis märällä kädellä kanat jauhoon - kuivalla jauhoista munaan - märällä munasta perunalastuihin ja kuivalla perunalastuista pellille.
Kun kananpalat on kuorrutettu ja pellillä, paista paloja uunissa 15-20 minuuttia, kunnes kullanruskeita ja kananpalat kypsiä. Sen näkee siten, että työntää tikun kanaan ja ulos tulee väritöntä nestettä.

Kun rintapalat ovat uunissa, tee dippikastike.
Sekoita hapankerma, sinihomejuusto, sipuli ja mausteet. Jos kastikkeesta tulee liian paksua, lisää vähän maitoa.

Tarjoile kanansuikaleet dippikastikkeen kanssa, ja laita muutama sellerinvarsi ja porkkanatikku mukaan, jos haluat.

maanantai 3. syyskuuta 2007

Dulce de leche, kaimakki, kinuski...

Sanovat että Mannerheimin suosikkijälkiruoka oli rapeat vohvelit kinuskikastikkeen kanssa - vaikka Mannerheim kuulemma sanoi sitä kaimakiksi.
Kaimak on oikeasti kondenseerattua maitoa, niin tiivistettyä, että se on melkein kuin voita, mutta tästä kondenseeratusta maidosta saadaan Dulce de Lecheä - "maidon makeutta"... eli kinuskikastiketta ;-)

Tässä on ohje vähän helpompaan kinuskikastikkeeseen
Kinuskipäärynät "Rakkaudesta ruokaan" blokista
Kinuskikastike "Äidin Keittonurkkauksesta" ja
Emerald Cityn Dajm leivokset... johon tulee kinuskikastiketta tai -täytettä oikeastaan.

Dulce de Leche

3 3/4 l maitoa
7,5 dl sokeria
3 rkl valkoviinietikkaa

Isossa kattilassa yhdistä sokeri ja maito. Kiehauta. Lisää viinietikka. (On tarkoitus, että maito juoksettuu.) Keitä, kunnes kaikki neste on haihtunut ja juoksettunut proteiini alkaa ruskettua. (Vie noin 40 minuuttia).
(Voit tietysti jättää etikan pois, ja keittää sokeroitua maitoa pari tuntia, kunnes jäljellä on kinuskikastike, mutta...)

Jos saat jostain kondenseerattua maitoa, niin seuraa tätä ohjetta:

Kondensoitu maito myydään peltipurkissa. Poista purkista etiketti, lyö kanteen kaksi ilmareikää (voit käyttää purkinavaajaa - reiän muodolla ei ole mitään väliä)
Laita purkki kattilaan (reiät ylöspäin, tietysti :-D) ja täytä kattila vedellä niin että vesi yltää noin sormenleveyden päähän purkin kannesta. Nyt keität purkkia (jossa maito on tietysti jäljellä) noin 1-1 1/2 tuntia, jos haluat löysää kastiketta, ja 4 tuntia, jos haluat kiinteää kinuskia.
Pidä silmällä veden pintaa. Se ei saa kiehua purkin yli, mutta purkin pitää olla vedessä koko ajan. Lisää kuumaa vettä, kun vesi vähenee purkin puoliväliin.
Kun olet valmis, anna purkin jäähtyä ennen kuin avaat sen. Kuuma kinuski ei ole kivaa käsillä.

Eva Mannerheim Sparren vohveliresepti

1/2 l hapanta tai tuoretta kermaa
1/2 l jauhoja
1-2 rkl sokeria
2 dl vettä
vähän suolaa
vähän voita paistamiseen.

Kerma vispilöidään kovaksi vaahdoksi. Jauhot ja suola hämmennetään siihen. Tuoreeseen kermaan pannaan sekaan 1 rkl sokeria, happameen 2 rkl. Vesi hämmennetään varovasti tahnaaseen.
Paistetaan vohveliraudoissa. Vain ensimmäistä vohvelia paistettaessa raudat voidellaan voilla.

Matildan vohvelit Eva Mannerheim Sparren keittokirjasta

4 dl kermaa
3 munaa
2 dl jauhoja
1 dl voisulaa

Kerma vispilöidään. Munat vispilöidään ja sekoitetaan kermaan, jonka jälkeen jauhot pannaan sekaan. Voisula pannaan joukkoon viimeiseksi ja kuumana.
Vohvelit paistetaan voilla voidelluissa vohveliraudoissa. Tarjotaan parittain kaimakkia tai hilloa välissä ja peitettyinä ohuella kaimakkikerroksella.

Kaimakki:
1/2 l kermaa
1/2 kg sokeria
1 dl fariinisokeria

Kaikki ainekset sekoitetaan hyvästi ja keitetään hämmennellen, kunnes tahna käy sitkeäksi. Käytetään kakkujen kuorruttamiseen.

sunnuntai 2. syyskuuta 2007

Peppar, peppar...

Ruotsissa sanotaan "pippuria, pippuria..." vähän samaan tapaan kuin meillä "koputa puuta".

Pippuri on kuulemma Oinaiden lempimauste - ja täytyy sanoa, että pidän oikein paljon pippurista - ja auttaa masennukseenkin. Varsinkin chilipippuri. Tiesittekö muuten, että Unkarilainen "paprika" - punapaprika - on chiliä?

Mieheni sai eräältä ystävältään Amerikasta paketin ja siellä oli pieni chili-paketti - "näin laitat aitoa Texaslaista chiliä". Paketissa oli arrowjuurta chilin suurustamiseen, iso pussi chilimausteita ja pieni pussi vahvaa kuivattua chilipippuria, siemenet ja kaikki... Mieheni laittoi kattilallisen chiliä ja kokeili PIKKUISEN chiliä... ja se oli HYVÄÄ!!! Ja niin meidän perhe vieteltiin chilin makuun;-)
Seuraavalla kerralla meni HIUKAN enemmän chiliä - ja se oli HYVÄÄ!!!

Ostin hänelle pussillisen habaneron siemeniä, mutta unohdettiin laittaa kasvamaan... Yritetään sitten uudestaan ensi vuonna :-)

Chilipippureiden vahvuus arvioidaan Scoville-taulukolla. Wilbur Scoville -niminen apteekkari keksi 1912 mittayksikön eri chilipippuri-lajien vahvuuksien vertailemiseksi. Yksi Scoville-yksikkö kertoo kuinka paljon kapsiinia, ainetta joka tekee pippurista vahvan, kussakin lajissa on.
Alunperin pippuri murskattiin ja sekoitettiin veteen tietyssä suhteessa, ja sitten tätä pippurivettä laimennettiin. Testaajan edessä on sitten useita kuppeja pippurivettä, laimentamattomasta hyvin laimennettuun, ja kun maistelija ei enää tunne pippurin makua laimennuksessa, siitä saadaan selville pippurin vahvuus. Tänä päivänä mittaustavat ovat rutkasti kehittyneempiä (koska testipaneeli on kallis eikä erityisen tarkka), mutta Scovillen nimi on säilytetty mittayksikkönä.

Kapsiinin määrä vaihtelee riippuen siitä, mikä lajike on kyseessä ja missä se kasvaa. Sanovat, että Skotlannissa kasvaa voimakkain pippuri... kasvattajat saivat Nagan siemeniä ja Skotlannin karussa maaperässä pippuri ärtyi tosiväkeväksi.

vahvuus
aine


7,100,000
"The Source" kastike
5,300,000
Poliisin käyttämä pippurisuihke
2,000,000
tavallinen pippurisuihke ja pippuripommit
1,001,304
Bhut Jolokia (Henkipippuri)
855,000
Naga Jolokia (käärmepippuri)
350,000 - 580,000
Red Savina habanero
100,000 - 350,000
Habanero chile
100,000 - 325,000
Scotch bonnet
100,000 - 225,000
African birdseye ("African Devil", "Piri-Piri")
100,000 - 200,000
Jamaican hot pepper
100,000 - 125,000
Carolina cayennepippuri
95,000 - 110,000
Bahamian chili
85,000 - 115,000
Tabiche chili
50,000 - 100,000
Chiltepin chili
50,000 - 100,000
Rocoto
40,000 - 58,000
Pequin chili
40,000 - 50,000
Super chile
40,000 - 50,000
Santaka chili
30,000 - 50,000
Cayenne chili
30,000 - 50,000
Tabasco chili
15,000 - 30,000
de Arbol chili
12,000 - 30,000
Manzano chili, Ají
5,000 - 23,000
Serrano chili
5,000 - 10,000
Hot wax chili
5,000 - 10,000
Chipotle
2,500 - 8,000
Jalapeño
2,500 - 8,000
Santaka chili
2,500 - 5,000
Guajilla chili
2,500
Tabasco Sauce
1,500 - 2,500
Rocotilla chili
1,000 - 2,000
Pasilla chili
1,000 - 2,000
Ancho chili
1,000 - 2,000
Poblano chili
700 - 1,000
Coronado chili
500 - 2,500
Anaheim chili
500 - 1,000
New Mexico chili
500 - 700
Santa Fe Grande chili
100 - 500
chilioncini
100 - 500
Pimento
0
tavallinen paprika

Vuoden 2006 Terlinguan kansainvälisen Chilimestaruuden voittajan resepti
LUE OHJE ENNEN KUIN ALOITAT! Siinä on aika paljon maustesekoituksia...

Ruskista kilo jauhelihaa (karkeaksi jauhettua. Voit myös käyttää poronkäristystä ;-)) ja siirrä isoon kattilaan. (Joudut keittämään tätä pari tuntia, joten valitse keittolihaa)
Lisää 1/2 litraa vahvaa lihalientä
200g purkillinen murskattuja tomaatteja
Laita soppaan kokonainen jalapeno ja serrano chili - siis kaksi chiliä kellumaan.
Kiehauta ja lisää maustepaketti #1

maustepaketti #1:
1 rkl sipulijauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
1 rkl Mexene Chilipippurisekoitusta (korvausohje blokin lopussa)

Peitä ja anna hautua tunnin ajan. Ota chilit pois ja purista niistä mehu irti, mutta älä lisää vielä pataan.
Anna kuplia vielä neljännestunti ja lisää maustepaketti #2.

maustepaketti #2:
2-1/2 rkl vaaleaa chilipippuria (korvausohje blokin lopussa)
2-1/2 rkl tummaa chilipippuria (korvausohje blokin lopussa)
2 tl kuminaa
¼ tl mustapippuria
¼ tl valkopippuria
¼ tl cayennepippuria
½ kuutio häränlihalientä
½ kuutio kanalientä
¼ tl fariinisokeria
1 paketti Sazon Goyaa (korvausohje blokin lopussa)

Jatka keittämistä kannen alla puolisen tuntia.
Lisää nyt se mehu jonka puristit chileistä tunti sitten ja maustepaketti #3.

maustepaketti #3:
2 tl Mexene chilipippuria (korvausohje blokin lopussa)
1 tl kuminaa
½ tl suola

Anna kuplia vielä vartti ja tarjoile.

Chili syödään leivän ja kylmän juotavan (maitoa, olutta tai limppaa - ei vettä) kanssa.
Voit tarjota myös sipulia (renkaina tai silppuna), hapankermaa ja persilja- tai korianterisilppua.
Jotkut ripottelevat chilin päälle murskattuja suolakeksejä tai maissichipsejä (ei maissihiutaleita;-)) tai maissichipsit tai suolakeksit voidaan tarjota ruoan sivussa. Amerikassa suolakeksit voidellaan joskus maapähkinävoilla...
Jotkut lisäävät pikkuisen suolakurkunlientä tai viinietikkaa chilikulhoonsa, ja jotkut laittavat kunnon annoksen amerikkalaista kaalisalaattia (cole slaw) kulhon pohjalle...

Meillä syödään chili kuin mikä tahansa muukin pata - siis riisin, makaronin tai perunan kanssa.

Jos haluat laittaa perinteistä Chili con Carnea - mikä on se perinteinen Texasin chili - voit jättää pavut pois, koska alunperin ne olivat mukana lihan jatkeena ja korvikkeena... siis papu-chili on köyhien chiliä ;-) Pavut voi myös korvata kikherneillä, riisillä, makaronilla yms, mutta tiedä, ettei "ne jotka tietävät" pidä sitä "oikeana" chilinä ;-)
(Tässä Polkkapossun Chiliohje)

Jos poltat suusi "kuumalla" ruoalla, älä juo vettä!
Juo maitoa, kermaa tai hiilihappoista limpparia (dieetticola kuulemma toimii hyvin).
Tarjoile hapankermaa, smetanaa, turkkilaista jugurttia tai kermaviiliä ruoan kanssa - se auttaa myös suun polttoa vastaan. Samoin vaalea leipä.

-----------------------------------------------------------------

Mitä on Mexene chilipippurisekoitus?
Amerikkalainen merkkituote, joka koostuu chilipippurista, sipulijauheesta, tavallisesta jauhosta, valkosipulijauheesta, suolasta, sokerista, paprikasta, vihreästä chilijauheesta, kuminasta, meiramista ja korianterista.

Jos et onnistu löytämään juuri tätä, voit korvata sen sekoittamalla omaa chilimaustetta.

Esimerkiksi:
1. Sekoita
4 rkl chilipippuria
2 1/2 tl korianteria
2 1/2 tl kuminaa
1 1/2 tl valkosipulijauhetta
1 tl oreganoa
1/2 tl cayennepippuria

Tämä on neljä annosta.

tai
2. Sekoita
3 dl jauhoja
2 dl kuivattua sipulisilppua (voit käyttää ranskalaista sipulisoppajauhetta)
1 dl chilipippuria
2 rkl kuminaa
2 rkl suolaa
1 1/2 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl kuivattuja, murskattuja chilipippurihiutaleita
2 rkl sokeria

tämä on kuusi annosta.

Kuten näet, chili on KUUMAA ;-)

Sazón Goya on toinen amerikkalainen merkkituote. Se on maustettua suolaa.

Tässä on yksi resepti, joka saattaisi korvata Sazón Goyan...

sekoita
3 rkl suolaa
1 rkl paprikaa
1 rkl sellerisuolaa
2 tl valkosipulijauhetta
1 tl sokeria
1 tl sipulijauhetta
1/2 tl kurkumaa
1 tl kuminaa
1/2 tl korianteria
1/2 tl kanelia
1 tl cayennepippuria
1/2 tl neilikkaa
1/4 tl maustepippuria

Vaalea ja tumma chilipippuri ovat myös sekoituksia... anteeksi vain :-)
Tumma pippuri on makeampaa kuin vaaluea, ja sisältää chiliä, kuminaa, suolaa, valkosipulijauhetta ja oreganoa
vaalea pippuri sisältää vähän enemmän suolaa ja lisäksi korianteria.

Tee itse sekoitus sekoittamalla yhtä paljon kaikkia aineita.

Chilipippurin maaginen käyttö

Chili purkaa kiroukset ja vahvistaa rakkautta ja uskollisuutta.
Chilin elementti on tuli ja hallitseva planeetta Mars.

Pitääksesi avioliittosi uskollisena ota kaksi chilipippurinpalkoa, murskaa ne, sido yhteen punaisella tai vaaleanpunaisella silkkinauhalla ja laita tyynysi alle.

Rikkoaksesi kirouksen, ripottele chilipippurihiutaleita ympäri kotiasi.

Rohtokäyttö: Chilipippuria käytetään estämään vilustumisia. Pikkuisen chiliä ruoassa edistää ruokahalua. Lisää reumatismivoiteisiin ja -hauteisiin kiihottamaan verenkiertoa alueella.